Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Časopis 112 ROČNÍK XI ČÍSLO 7/2012

V bloku POŽÁRNÍ OCHRANA analyzujeme zásahy jednotek PO na rozsáhlé dubnové požáry lesních porostů a hodnotíme činnost Letecké hasičské služby v roce 2011. V části IZS přinášíme rozbor zásahu hasičů při neobvyklé dopravní nehodě dodávky a nákladního automobilu a informaci o nejčastějších nálezech nebezpečných chemických látek. V bloku OCHRANA OBYVATELSTVA seznamujeme s výcvikem členů humanitárních jednotek ČČK i s průběhem kurzů OPCW a NATO, organizovaných Institutem ochrany obyvatelstva Lázně Bohdaneč. Prevence a řešení mimořádných událostí souvisejících s výskytem nebezpečných nákaz hospodářských zvířat a závěry mezinárodní konference Crisis management jsou náplní bloku KRIZOVÉ ŘÍZENÍ. V časopisu dále naleznete ohlédnutí za veletrhem Pragoalarm/Pragosec 2012, nebo informaci o úspěchu české hasičské reprezentace na 14. mistrovství Evropy v disciplínách TFA. 

Letošní konec dubna byl podle měření meteorologů nejteplejší za posledních více než 230 let. Rtuť teploměrů na mnoha místech několikrát vystoupala na tropickou třicítku. Vysoké teploty doprovázené absencí dešťových srážek si vybraly svou daň v  sérii četných a rozsáhlých lesních požárů, se kterými hasiči bojovali na několika místech naší republiky. Mnohé z těchto požárů byly bohužel způsobeny nedbalostí a porušením předpisů z oblasti požární ochrany.

Požár lesa v Beskydech

V sobotu 28. dubna 2012 byl ve 12.47 hodin na krajské operační a informační středisko HZS Moravskoslezského kraje (dále jen „KOPIS“) nahlášen požár lesa v lokalitě Jamník v beskydských Starých Hamrech. Požár vznikl ve velice strmém, těžko dostupném terénu. Prvotní informace z místa požáru specifikovala rozlohu plochy požáru na 20 × 25 m.

Průběh zásahu

Průběh zásahuPrůběh zásahu
Operační důstojník rozhodl o vyhlášení I. stupně poplachu a povolání jednotek PO podle požárního poplachového plánu kraje. Na místo zásahu byly vyslány jednotky HZS Moravskoslezského kraje ze stanice Frýdek-Místek a jednotky SDH obcí Staré Hamry, Ostravice a Horní Bečva.
Při prvotním průzkumu provedeném jednotkou SDH Staré Hamry bylo zjištěno, že se jedná o menší požár (25 × 30 m), na který měly stačit síly a prostředky prvního stupně. Nahlášení, že síly a prostředky budou stačit, vedlo ke zpoždění vyslání dalších jednotek PO, které možná mohly po dřívějším dojezdu zpomalit rozvoj požáru.

Vlivem větru a vysušeného porostu se požár z původního ohniska rozšířil a vytvořil další dvě, ze kterých se šířil jak do stran, tak dále do prudkého kopce směrem k vrcholu. Jednotka ze stanice Frýdek-Místek po příjezdu na místo události zjistila, že jde o rozsáhlý požár v oblasti Jamníku, který se již rozšířil na plochu desetkrát větší (200 × 300 m) a vlivem větru a dlouhodobého sucha se rychle rozšiřuje.

V době dojezdu jednotky ze stanice Frýdek-Místek na horní část místa zásahu již ve spodní části zasahovaly jednotky SDH Ostravice a Staré Hamry třemi proudy C 52. Velitel zásahu (VZ) požádal KOPIS o vyslání dalších jednotek. Na zastavení šíření požáru byly nasazeny dva proudy C 52 a šest dílů hadic C 52 a byl zahájen průzkum místa zásahu, který byl značně znesnadněn vysokou teplotou, silným zakouřením a členitostí terénu. Požár se nacházel ve dvou úžlabích, ze kterých se šířil třemi směry. VZ, vzhledem k profilu terénu a rychlosti šíření, požádal o vyslání dalších jednotek PO a letecké hasičské služby (LHS) na místo požáru.

Jednotka SDH Ostravice s DA a PPS 12 byla vyslána na zřízení stanoviště pro doplňování vody, které se nacházelo přibližně 4 km od místa požáru. Na místě události nebylo možné vyhnutí cisteren, proto byl zřízen jednosměrný provoz pro kyvadlovou dopravu vody o délce asi 14 km. Druhé čerpací stanoviště bylo zřízeno na potoce pod rekreačním střediskem Armaturka pomocí plovoucích čerpadel. Zastupující řídicí důstojník (ŘD) územního odboru Frýdek-Místek, který se na místo požáru dostavil ve 14.40 hodin, převzal velení zásahu.

Zřízení hasebních úseků

Na místě události byly k lokalizaci požáru zřízeny čtyři úseky. Na úseku č. 1 postupně zasahovaly jednotky SDH obcí Ostravice, Čeladná, Staré Hamry a Kunčice pod Ondřejníkem. Na úseku č. 2 v prostřední části místa požáru zasahovaly kromě jednotky ze stanice Frýdek-Místek i jednotky SDH obcí Frýdlant nad Ostravicí, Pstruží, Čeladná, Janovice, Muglinov a Koblov. Úsek č. 3 tvořil pravý okraj zasaženého místa. Zasahovaly na něm jednotky SDH obcí Nošovice, Šenov, Frýdlant nad Ostravicí, Zábřeh, Baška, Frýdlant-Nová Ves, Petřkovice, Stará Bělá. Na úseku č. 4, který tvořil levý okraj zasaženého území, zasahovaly jednotky SDH obcí Radvanice, Šenov, Vratimov, Hošťálkovice, Kunčice pod Ondřejníkem a Kozlovice.

V 16.30 hodin se na místo události dostavil ŘD územního odboru Frýdek-Místek, který převzal velení zásahu. Po provedení průzkumu bylo rozhodnuto o použití veškerých možných sil a prostředků na posílení úseku č. 2, kde docházelo k velmi rychlému rozvoji požáru a hrozilo, že požár přeruší cestu spojující úseky č. 2, 3 a 4 a přeskočí přes komunikaci a rozšíří se na oblast nad ní. Tato oblast by již nebyla přístupná pro požární techniku.

Zásah pouze v dýchacích přístrojích

Intenzita požáru dosáhla takového stupně, že zásah bylo nutné provádět pouze v dýchacích přístrojích. Z tohoto důvodu byla na místo zásahu povolán PPLA ze stanice Frýdek-Místek a další PPLA ze stanice Ostrava pro zajištění výměny dýchacích přístrojů. Vzhledem k rozvoji požáru a jeho překotnému šíření, jako i nedostatku sil a prostředků, povolal ŘD na místo události zástupce Povodí Odry k analýze rizik v případě použití chemické úpravy vody (smáčedla) z důvodu blízkosti údolní nádrže Šance, odkud se čerpá pitná voda. Vzhledem k nasazení letecké techniky s vysokou účinností hašení a úspěšné požární obraně bylo nakonec rozhodnuto smáčedlo nepoužívat. ŘD dále na místo události povolal mobilní operační středisko (MOS) pro zřízení radiové sítě VZ a následnou koordinaci činnosti jednotek PO. Bohužel přírodní a terénní podmínky znemožnily osádce MOS navázat a zorganizovat spojení.

Vzhledem ke členitosti terénu a problémům s orientací jednotek PO v nepřehledném horském terénu ŘD požádal prostřednictvím IBC Policii ČR o součinnost při řízení a usměrňováni dopravy. Na místo události se dostavilo 10 příslušníků Policie ČR. Následně, po dohodě s majitelem lesů (Lesy ČR, s.p.), označily jejich zaměstnanci směr jízdy a odbočky reflexními barvami a příslušníci Policie ČR mohli být uvolněni k plnění jiných úkolů. ŘD rovněž požádal IBC o spolupráci sdělovacích prostředků při vyrozumění obyvatel, aby omezili vstup, pohyb a vjezd a jízdu vozidel v dané lokalitě.

Účinné letecké hašení

Po příletu letadel LHS z Olomouckého kraje (letiště Žamberk - letadlo AN 2 provedlo 5 shozů) a ze Zlínského kraje (letiště Kroměříž letadlo Zlín Z-137T provedlo 8 shozů), byly smáčeny okraje místa požáru v nejnepřístupnějších místech. Letadla byla plněna na letišti Bahno ve Frýdku-Místku z CAS jednotek SDH obcí Frýdek a Palkovice. V 16.50 hodin se na místo události dostavil krajský ŘD plk. Ing. Zdeněk Nytra, ředitel HZS Moravskoslezského kraje. Po příletu vrtulníku Policie ČR z Brna bylo zřízeno další plnicí stanoviště na Jamníku pod místem požáru, kde byl vrtulník průběžně doplňován z CAS jednotek SDH obcí Frýdlant nad Ostravicí, Šenov a Kozlovice. Vrtulník prováděl také smáčení nejnepřístupnějších míst. Řízení shozů vody letadel koordinoval velitel úseku č. 2 velitel čety jednotky z Frýdku-Místku. V 19.13 hodin se podařilo požár lokalizovat a jednotky PO postupně dohašovaly jednotlivá ohniska požáru.

Likvidace požáru

Jednotky PO byly VZ postupně podle dohašování jednotlivých úseků odesílány zpět na základny. S ohledem na členitost terénu bylo rozhodnuto, že na místě zásahu zůstanou na dohlídku a dohašování znova se objevujících ohnisek jednotky SDH obcí Bahno, Staré Hamry, Baška a Čeladná. Na lokalizaci požáru bylo na místo zásahu dovezeno 400 000 litrů vody.

Velení zásahu převzal ve 21.40 hodin velitel jednotky SDH obce Bahno. Místo zásahu rozdělil na tři samostatné úseky a plnicí stanoviště, a celou noc byla dohašována ohniska požáru. Každých 30 minut prováděly jednotlivé jednotky PO průzkum svého přiděleného úseku, hlásily VZ nalezená ohniska, která postupně hasily. Celkem bylo použito 50 000 litrů vody, která se dovážela kyvadlově z vytvořeného plnicího stanoviště. Došlo k prohoření některých vzrostlých stromů, které musely být z důvodu bezpečného pohybu hasičů pokáceny. Po celou dobu byl VZ v kontaktu s pracovníky Lesů ČR, s.p., kteří zajišťovali nápoje a stravu zasahujícím hasičům. Veškerá komunikace mezi zasahujícími probíhala prostřednictvím analogového zásahového kanálu. Komunikace s IBC probíhala cestou mobilního telefonu.

Následujícího dne v 09.12 hodin převzal velení zásahu velitel jednotky ze stanice Frýdek-Místek, který provedl spolu s ŘD průzkum celého zasaženého prostoru. Poté bylo rozhodnuto vystřídat zasahující jednotky PO. ŘD dal přednost jednotkám PO, které na místě události ještě nasazeny nebyly a dále zohlednil vybavení požární technikou (vzhledem k terénu byly především požadovány CAS na podvozku T 148).

Na místo události byly postupně povolány jednotky SDH obcí Frýdek, Sedliště, Raškovice, Ostravice a došlo ke střídání členů místní jednotky PO. Prostor zásahu byl rozdělen na dva úseky - na prvním úseku dohašovala lokální ohniska jednotka ze stanice Frýdek-Místek a jednotka SDH obce Raškovice, na druhém úseku působily jednotky SDH obcí Frýdek a Sedliště a později jednotka SDH obce Ostravice.

Vzhledem ke klimatickým podmínkám (horko a zejména silný nárazový vítr) bylo hašení lokálních ohnisek problematické, protože najednou docházelo ke vzplanutí na několika místech. Jednotky PO používaly jak ruční zádové stříkačky, tak i hadice D 25, na druhém úseku bylo vytvořeno dopravní vedení se dvěma útočnými proudy C 52.

Místní jednotka PO prováděla na pokyn VZ průběžný průzkum. VZ postupně odesílal jednotky PO na základny a ve 21.30 hodin byl požár likvidován a místo zásahu bylo předáno odpovědné osobě vlastníka, kterému byla stanovena povinnost provádět dohlídku místa požáru do 2. května 2012 do 24.00 hodin.

Příčina vzniku požáru

Požárem byla zasažena plocha o rozloze 30 ha, zničeno bylo 10 ha lesního porostu. Jako nejpravděpodobnější příčina jeho vzniku byla stanovena nedbalost při pálení klestí.

Poznatky ze zásahu

Negativa

nedostatek sil a prostředků v I. a II. stupni požárního poplachu,
složitá terénní situace, velké převýšení,
špatná orientace dojíždějících jednotek PO (velké množství lesních cest a rozlehlost místa požáru) a velké dojezdové vzdálenosti (jednotka HZS MSK ze stanice Frýdek-Místek - 32 km na místo události a další jednotky PO i 50 km a více),
jednosměrný pohyb vozidel při zásobování vodou z důvodu úzkých a nezpevněných komunikací (12 km a přibližně 35 až 40 minut na jedno plnění),
složitý horský terén a špatná orientace v něm,
rychlý rozvoj požáru vlivem dlouhotrvajícího sucha,
složité podmínky na jednotlivých úsecích,
nutnost zásahu v dýchacích přístrojích ve velmi složitém terénu,
rozvoj a dynamika požáru - nutnost přemisťování sil a prostředků mezi úseky z důvodu nedostatku sil a prostředků,
rozsah požáru a vzdálenost mezi jednotlivými úseky (čelo požáru bylo široké asi 2 km),
špatné spojení mezi zasahujícími jednotkami PO, systém analog a Matra, spojová nekázeň jednotek SDH obcí na zásahových kanálech - pro spojení mezi úseky bylo nutné použít LHS a IBC mobilní telefony,
vzhledem k nutnosti povolání velkého počtu jednotek PO a LHS mělo dojít k usnadnění a odlehčení radiové komunikace pomocí mobilního operačního střediska. To však po dojezdu nenašlo v okolí pokrytí signálem, a proto nemohly být využity jeho funkce. Činnost osádky MOS tedy spočívala ve zmapování, kde se která jednotka PO s jakou technikou na místě zásahu nachází, protože při počtu 44 jednotek PO u zásahu nebylo u některých z nich známé místo nasazení.

Pozitiva

soustředění sil a prostředků po vyhlášení II. stupně požárního poplachu (již dostatek sil a prostředků k lokalizaci a následné likvidaci požáru),
použití a přílet LHS v nekritičtější situaci,
účinné zásobování požární vodou a její dostatek po organizaci a shromáždění sil a prostředků,
dobrá spolupráce zasahujících složek IZS a dalších zúčastněných,
odpovídající postup IBC při vyhodnocení ohlášené události,
nasazení zasahujících jednotek PO,
dobrá spolupráce s majitelem (Lesy, s.p.).

npor. Bc. Bohdan SIKORA, MSc., foto archiv HZS Moravskoslezského kraje

 

Požáry lesních porostů na Tišnovsku

Na přelomu měsíců dubna a května došlo v hasebním obvodu stanice Tišnov HZS Jihomoravského kraje k několika požárům lesního porostu, které si vyžádaly vyhlášení třetího stupně požárního poplachu.

První ze série těchto požárů vypukl 27. dubna ve 13.04 hodin v lokalitě Jahodná u obce Lomnička

Již při jízdě k požáru směrem od Tišnova bylo patrné, že jde o požár v lokalitě charakteristické stržemi s hustým zalesněním a křovinami. Vzhledem k silnému větru docházelo k rychlému šíření požáru, který se v době příjezdu jednotky ze stanice Tišnov již šířil korunami stromů.

Po provedení prvotního průzkumu vydal VZ (velitel družstva směny A ze stanice Tišnov) rozkaz k přejezdu CAS 15 na horní svážnici, CAS K 25 byla ponechána u paty kopce. Příjezd na horní svážnici byl velice komplikovaný, cesty nebyly řadu let udržovány a u nájezdu na lesní cestu byly složeny kmeny stromů. Bylo nutné vyřezat náletové stromky a odstranit kmeny z příjezdové cesty na svážnici. Postupně na místo zásahu přijely CAS 15 ze stanice Tišnov, CAS 25 z jednotky SDH Lomnička a VEA 1 s velitelem stanice Tišnov. Hasiči ze stanice Tišnov vytvořili jeden útočný proud C 52 levou stranou místa požáru. Požár se podařilo v západním směru zastavit, ale ve východním směru se stále šířil místy i v korunách stromů. Na horní svážnici byly v průběhu zásahu ustaveny CAS 20 a CAS 25 z jednotek SDH Tišnov a Lomnička, od kterých byly vytvořeny čtyři útočné proudy C 52. K zajištění doplňování vody bylo zřízeno čerpací stanoviště v obci Lomnička - nadzemní hydrant u hasičské zbrojnice. Odtud byla zajišťována kyvadlová doprava vody v délce přibližně 1 km na seřadiště techniky u paty kopce. Kyvadlovou dopravu vody od seřadiště k místu požáru na horní svážnici zajišťovaly tři CAS (stanice Tišnov a jednotky SDH obcí Doubravník a Lomnice).

V průběhu zásahu se na místo události dostavil velitel čety ze stanice Lidická a krajský řídicí důstojník. Bylo rozhodnuto zřídit dva úseky a povolat na místo protiplynový automobil pro zajištění týlového zázemí pro zasahující hasiče.

Již v počátku zásahu si VZ vyžádal zásah vrtulníku. Ten však byl v tu dobu u jiného zásahu, proto KOPIS HZS Jihomoravského kraje požádalo o letadlo LHS z Kraje Vysočina. Plnící stanoviště bylo zřízeno na letišti v Brně-Medlánkách, doplňování zajišťovali hasiči ze stanic Brno-Přehrada a BVV. Po provedení prvních shozů bylo zjištěno, že v hustém porostu je tato forma hašení neúčinná, proto bylo rozhodnuto směřovat shozy na volné prostranství, kde byl tento způsob hašení podstatně účinnější. Celkem bylo provedeno osm shozů. Požár byl lokalizován v 15.19 hodin.

Poté, co bylo místo požáru důkladně prolito vodou, byly postupně všechny zasahující jednotky PO odeslány zpět na své základny. Na místo byla povolána jednotka ze stanice Brno-Přehrada, která prováděla dohled nad místem a dohašování dílčích ohnisek. Ve 20.00 hodin bylo místo zásahu předáno zástupci majitele.

Příčinou vzniku tohoto požáru bylo vznícení staré vojenské munice, která je v této lokalitě zahrabána pod zemí.

V dalších dnech v této lokalitě jednotky PO zasahovaly ještě čtyřikrát, šlo však již o požáry menšího rozsahu.

Dalším požárem, který si vyžádal vyhlášení III. stupně požárního poplachu, byl požár lesa v k.ú. obce Veverská Bítýška

Průběh zásahuPrůběh zásahu
Dne 30. dubna v 18.21 hodin vyslalo KOPIS HZS Jihomoravského kraje jednotky PO (stanice Tišnov, SDH obcí Veverská Bítýška, Lažánky a Maršov) na požár lesa mezi obcemi Lažánky a Veverská Bítýška.

Již v průběhu jízdy k zásahu byl vidět hustý kouř z lesa mezi obcemi Veverská Bítýška a Lažánky. Po příjezdu jednotky ze stanice Tišnov na místo události bylo zjištěno, že fronta požáru je v délce asi 100 m, postupuje po kopci vzhůru severozápadním směrem a vlivem silného větru dochází k velmi rychlému šíření požáru. VZ proto požádal o vyhlášení II. stupně požárního poplachu a povolání vrtulníku.

Ihned po příjezdu jednotek PO bylo vytvořeno dopravní vedení s rozdělovačem a dva útočné proudy C 52 proudy z levé strany místa požáru. Z pravé strany byl vytvořen jeden útočný proud C 52, kterým se hasiči snažili zastavit postupující požár a obejít ho z východní strany. Požár se však rychle šířil severozápadním směrem. Z pravé strany se požár podařilo zastavit, ale na levé straně se velmi rychle šířil do hustého porostu, kde docházelo ke korunovému požáru. V první fázi, kdy bylo možné ještě požár zastavit, byl zjištěn nedostatek vody. Postupně se na místo zásahu dostavily všechny jednotky PO ve druhém stupni poplachu. Bylo vytvořeno celkem 11 útočných proudů C 52 (5 proudů z levé strany, 3 proudy z pravé strany a 3 proudy středem místa požáru).

Na místo přiletěl vrtulník, který provedl shozy ze severozápadní strany. První shozy padaly za místo požáru a promočily jeho okraj ze severní strany. Další shozy již padaly do míst, kde byl tento způsob hašení velmi účinný. Celkem bylo provedeno osm shozů (vrtulník byl plněn z Brněnské přehrady). Po vyhlášení III. stupně požárního poplachu se na místo události dostavilo dostatečné množství sil a prostředků. Byl zřízen štáb VZ. Požár se podařilo lokalizovat ve 20.00 hodin. Po nahlášené lokalizaci bylo zahájeno důkladné prolévání místa požáru. Bylo zřízeno čerpací stanoviště v obci Lažánky, kde bylo možné čerpat z požární nádrže a z nadzemního hydrantu. V průběhu zásahu byly zřízeny dva úseky. Požár byl zlikvidován 1. května 2012 v 01.00 hodin. Celkem bylo spotřebováno 296 700 litrů vody.

Posledním v řadě požárů, které si vyžádaly vyhlášení III. stupně požárního poplachu, byl opětovný požár lesa v k.ú. obce Veverská Bítýška
Dne 1. května 2012 v 03.09 hodin KOPIS HZS Jihomoravského kraje vyslalo jednotku ze stanice Tišnovna na požár lesa k obci Lažánky. Na místě požáru již zasahovaly jednotky SDH obcí Lažánky a Veverská Bítýška, které zde prováděly od 01.00 hodin dohled nad místem požáru z předchozího dne.
Průzkumem bylo zjištěno ohnisko požáru, které se nacházelo zhruba 100 m východně od požáru z předchozího dne.

Jednotky PO vytvořily od CAS K 25 z jednotky SDH obce Veverská Bítýška dopravní vedení s rozdělovačem a odtud dva útočné proudy C 52, vedené po stranách místa požáru. Vzhledem k tomu, že se požár velmi rychle šířil, požádal VZ o vyhlášení II. stupně požárního poplachu. Po příjezdu dalších jednotek PO nařídil VZ vytvořit další čtyři útočné proudy C 52. V průběhu zásahu KOPIS vyhlásilo III. stupeň poplachu, na místo se dostavil řídicí důstojník a byl zřízen štáb VZ. Čerpací stanoviště pro kyvadlovou dopravu vody bylo zřízeno na řece Svratce v obci Veverská Bítýška, přibližně 2 km od místa zásahu.

Požár, který byl lokalizován v 05.20 hodin, se postupně rozšířil až na vzdálenost asi 20 m od místa požáru z předešlého dne. Postupně probíhalo prolévání celého místa požáru a odesílání jednotek PO zpět na základny. Požár byl zlikvidován v 09.34 hodin.

Celkem bylo spotřebováno 125 700 litrů vody.

Příčina vzniku obou požárů v k.ú. obce Veverská Bítýška je v současné době v šetření.

Specifika zásahu

Pozitiva

velmi kvalitní práce štábu VZ,
obětavost a vysoké nasazení hasičů,
terénní vlastnosti některých typů požárních automobilů, zejména CAS 32 – T 148 a CAS 30 – T 815-7.

Negativa

silný vítr,
dlouhotrvající suché období bez dešťů,
problémy se spojením z důvodu absence radiostanic u některých jednotek SDH obcí,
neudržované lesní cesty.

nprap. Zdeněk DOUBEK, npor. Ing. Ladislav STEINHAUSER, foto archiv HZS Jihomoravského kraje
 

vytisknout  e-mailem