Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Časopis 112 ROČNÍK X ČÍSLO 8/2011

V části POŽÁRNÍ OCHRANA přinášíme rozbor zásahu na požár výrobní haly na zpracování plastového odpadu v Chropyni, se kterým bojovalo po čtyři dny téměř šest set hasičů a seznamujeme s metodou trhání horniny na výhoz k vytváření požárních ochranných pásů. V bloku IZS otiskujeme příspěvek k problematice klasifikace chemických látek, přinášíme přehled zásahů jednotek PO na následky živelních pohrom v letech 2002 až 2010 a seznamujeme s metodou monitorování zplodin hoření vznikajících při požáru bílého fosforu. Zkušenosti ze vzdělávání pedagogických pracovníků v problematice ochrany člověka za mimořádných událostí a podrobné seznámení s úkoly MV v oblasti krizového řízení tvoří hlavní náplň částí časopisu zaměřených na OCHRANU OBYVATELSTVA a KRIZOVÉ ŘÍZENÍ. V závěrečném bloku informujeme například o vývoji evropského navigačního systému Galileo a věnujeme se také inovacím webových portálů HZS ČR. Vložená příloha obsahuje podrobnou metodiku zpracování krizových plánů.  

Dne 8. dubna 2011 došlo ve městě Chropyně k požáru výrobní haly společnosti Remiva, s.r.o., která se již několik let zabývá recyklací plastového odpadu a obchodováním s plastovým odpadem. Tomuto nejrozsáhlejšímu požáru v historii Zlínského kraje předcházela řada událostí, díky kterým si lze vytvořit celkový obraz o provozu společnosti a činnosti kontrolních orgánů státního požárního dozoru.

V roce 1868 byl ve městě Chropyně vybudován velký cukrovar. V roce 1949 došlo k jeho přebudování na plastikářský závod Technoplast, známý výrobou podlahovin, koženek a dalších plastů. Koncem minulého století, v době, kdy došlo v závodě Technoplast k omezování výroby, vstupovaly do areálu nové společnosti využívající původní výrobu. Mezi tyto společnosti patřila i společnost Remiva, s.r.o. (dále jen „fa. Remiva“), která zahájila činnost v jednom z hlavních objektů, na který se od 50. let minulého století postupně napojovalo mnoho dalších přístaveb.

Společnost využívala technologická zařízení sloužící ke zpracování neznečištěných plastových odpadů (obaly, ořezy, zmetky z výroby plastových výrobků atd.) na recykláty – plastové drtě a regranuláty. Do osudného požáru patřila fa. Remiva mezi největší zpracovatele plastových technologických odpadů z výroby v ČR. Například výrobní kapacita pěnového polystyrenu byla 6000 tun ročně. Zpracovávány byly zejména polyetylen, polystyren, polypropylen, polyuretan, polyamid, polykarbonát. Surovina a výsledný regranulát byly uskladněny ve velkoobjemových žocích (tzv. big bag vacích). Provozované činnosti byly začleněny jako činnosti se zvýšeným požárním nebezpečím.

Požárně bezpečnostní řešení pro „Výrobu plastových recyklátů“, ke kterému se v průběhu stavebního řízení vyjadřoval také HZS Zlínského kraje, bylo zpracováno pouze pro I. a II. NP. Zbývající podlaží (III. – V.) měla být bez dalšího využití.

Objekt byl v I. a II. NP dělen do požárních úseků a byl vybaven požárně bezpečnostními zařízeními (např. EPS, nouzové osvětlení, vnitřní požární vodovod včetně nástěnných hydrantů, protipožární nástřik).

Dne 29. března 2011 (tedy 10 dní před požárem) byla u fy. Remiva provedena příslušníky oddělení prevence ÚO Kroměříž tematická kontrola, a to bez předchozího oznámení kontrolovanému subjektu. Na základě provedené kontroly bylo uloženo celkem 17 opatření. Kontrolou bylo také zjištěno, že stavba není využívána v souladu s vydaným kolaudačním souhlasem. Plasty byly skladovány také ve III. a IV. NP objektu č. 14 a na venkovních manipulačních plochách mezi kontrolovanými objekty. O této skutečnosti byl písemně informován místně příslušný stavební úřad. Ještě před projednáním zápisu z kontroly se statutárním zástupcem společnosti došlo k rozsáhlému požáru, který téměř celou výrobu zničil. Po projednání zápisu z tematické kontroly se statutárním zástupcem společnosti bylo se společností zahájeno správní řízení a následně vydáno rozhodnutí o uložení sankce (toto rozhodnutí je zatím nepravomocné, neboť se proti němu společnost odvolala).

Průběh zásahu

Rychlý rozvoj a šíření požáru

Průběh zásahuPrůběh zásahu
Dne 8. dubna v 01.03 hodin byl na krajské operační a informační středisko HZS Zlínského kraje (dále jen „KOPIS“) hlášen požár střechy objektu na zpracování plastového odpadu fy. Remiva. KOPIS ihned vyhlásilo 2. stupeň požárního poplachu včetně nejbližších jednotek HZS Jihomoravského kraje a HZS Olomouckého kraje (Bučovice, Vyškov, Přerov, Olomouc). Příslušníci jednotky HZS Zlínského kraje stanice Kroměříž viděli plameny již při jízdě k zásahu od obce Plešovec vzdálené asi 2 km od místa zásahu. Při vjezdu do obce Chropyně na ulici Drahy, sousedící bezprostředně s plotem areálu na jižní straně, za kterým hořela budova, byla tato ulice zahalena velmi hustým černým kouřem a ze střechy hořícího objektu šlehaly plameny. Příjezd k boční západní a jižní straně hořícího objektu nebyl možný. Veškeré nástupní plochy z těchto stran byly zaskládány paletami a kovovými kontejnery s plastovým odpadem. Požární technika byla v prvotní fázi nasazena ze západní strany objektu (budova úpravny vody a administrativní část), protože v sousedství této strany objektu se nacházela i plynová kotelna, která zásobuje teplem i město Chropyni. Velitel zásahu (dále také jen „VZ“) provedl průzkum, při kterém se potvrdil velmi rozsáhlý požár v celém objektu fy. Remiva. Střecha, druhé a třetí patro byly již zcela zachváceny plameny. Šíření požáru ovlivňoval i silný vítr, který dosahoval nárazově rychlosti až 15 m/s. Před budovou se pět zaměstnanců firmy marně snažilo oheň hasit přenosnými hasicími přístroji. Požár velmi rychle zachvátil i 1. patro. Velitel zásahu (velitel čety ze stanice Kroměříž) nasadil na ochranu sousední budovy jeden proud C 52 z AZ 30. Do budovy na druhé a třetí patro byly rozvinuty dva proudy C 52. VZ vyhlásil v 01.44 hodin 3. stupeň požárního poplachu. Před administrativní částí budovy stála zaparkovaná osobní a dodávková vozidla. Ta se podařilo včas vyvézt pomocí vysokozdvižného vozíku. Majitel firmy požádal o evakuaci cenností z kanceláře a trezoru, což bylo provedeno s použitím AZ 30. Vzhledem k silnému zakouření bylo nutné pracovat v dýchacích přístrojích.

Zpočátku byly zřízeny dva úseky. Úsek č. 1 - na severozápadní straně provozní budovy s úkolem s použitím výškové techniky ochránit přilehlé budovy úpravny vody a zásobníků se síranem železitým, plynové kotelny a zabránit rozšíření požáru na administrativní budovu fy. Remiva, a ochránit sousední budy Energetiky Chropyně, a.s. Úsek č. 2 - ze severovýchodní strany budovy s úkolem zastavit šíření fronty požáru a zabránit jeho dalšímu šíření přes jednotlivé přilehlé střechy budov. V průběhu hasebních prací došlo k výpadku dodávky vody odebírané z hydrantu v areálu společnosti Fatra, a.s. Z hydrantové sítě v areálu se doplnilo přibližně 5000 litrů vody, pak došlo k výpadku dodávky vody z důvodu přerušení elektrické energie v přečerpávací stanici, která se nacházela v bezprostřední blízkosti fy. Remiva. Výpadek byl způsoben přehořením kabeláže elektrického přívodu. Výpadek vody bylo nutné ihned řešit. VZ již v průběhu nedostatečného výkonu hydrantové sítě nechal prozkoumat blízký vodní zdroj a v předstihu vybudovat odběrné místo na rybníku „Zámecký rybník“. Po výpadku hydrantové sítě bylo stanoviště zprovozněno. Na úsek č. 1 byla voda dodávána z čerpacího stanoviště přes osobní vrátnici hadicemi B 75 na vzdálenost 200 m prostřednictvím dálkové dopravy vody ze stroje do stroje, následně byla zřízena i kyvadlová doprava vody pro zásobování úseku č. 2 a úseku č. 1.

V 01.53 hodin se na místo požáru dostavil službu konající velící důstojník směny ze stanice Zlín (dále jen „VDS“), a to velitel stanice Valašské Klobouky. Po příjezdu provedl celkový průzkum spolu se stávajícím VZ a následně v 02.07 hodin převzal velení zásahu. V průběhu průzkumu si předávající VZ vyžádal přes KOPIS velké množství pěnidla. Předávající VZ byl ustaven na funkci pomocníka VZ. V 02.28 hodin VZ vyhlásil zvláštní stupeň požárního poplachu.

VZ současně upřesnil taktiku zásahu. Na základě náhlého, prudkého a dynamického rozvoje požáru ve střešní konstrukci výrobní budovy (č. 221) byli všichni zasahující hasiči odvoláni z hasebního zásahu uvnitř budovy skladu odpadu, protože ten již byl neúčinný, nedostatečný a pro zasahující hasiče nesmírně riskantní. Směr šíření fronty požáru byl na severovýchod po střešních konstrukcí, mezistropním i vnitřním prostorem zasažených budov. Na úseku č. 2 vlivem nahromaděného plastového odpadu na nástupních plochách a příjezdové komunikaci byla velmi znesnadněna jakákoliv taktika zásahu. Zásah byl prováděn pouze v dýchacích přístrojích při minimální viditelnosti, velkém sálavém teplu a horkém toxickém kouři. V krátké době zde hrozilo fyzické vyčerpání, nebezpečí intoxikace, přehřátí, zasypání a zavalení nebo zřícení konstrukcí. I přes intenzivní nasazení zasahujících hasičů se nedařilo zastavit šíření požáru přes jednotlivé střechy přilehlých budov. Hlavní a rozhodující požární útok, který by zastavil šíření požáru, měl být na tomto úseku. Vzhledem ke ztíženým a kritickým podmínkám, které zde panovaly (přístupová cesta maximálně zúžena uskladněným materiálem po obou stranách), nebylo možné nasadit další výškovou techniku a požární útok byl veden pouze po venkovním uskladněném materiálu (2 proudy C 52).

VZ vydal rozkaz neustále hlídat směr a cesty šíření požáru, včas a rychle ustupovat, neriskovat zdraví a životy zasahujících hasičů. Požár se dále vlivem větru a odlétávajících hořících částeček rozšířil na budovu, ve které byla umístěna čerpadla hydrantové sítě. Hasičům se nepodařilo ani intenzivním nasazením budovu zachránit a čerpadla přestala pracovat (sousedila přímo ve směru šíření požáru).
VZ povolal na místo zásahu chemickou laboratoř HZS Moravskoslezského kraje Frenštát pod Radhoštěm (dále jen „CHL“) na měření zplodin a odběr vzorků. S ohledem na vývin hustého kouře rozhodl o informování veřejnosti o mimořádné události a vyhlásit formou chemické havárie varování před nebezpečím ze zplodin hoření (nevycházet ven, nevětrat, uzavřít okna…)

Po příjezdu další požární výškové techniky VZ zřídil úsek č. 3. Hlavní úkol - ochrana plynové kotelny, výrobní budovy Internacionál TRADE a PRODUCT, Unicentrum Plus, výrobních budov ze severozápadní strany (1 proud B 75 z AP 42, 1 proud B 75 AZ 30). Značné množství velkých hořlavých ohnivých částí bylo vyvrženo severozápadním větrem do vzdáleného okolí mimo areál závodu. Docházelo k zapalování vysušené trávy, požár se rozšířil i na nedaleký sousední statek ve směru šíření zplodin hoření. VZ na statku a okolí zřídil úsek č. 4, na němž hlavním úkolem bylo likvidovat znovu vznikající ohniska požáru mimo areál závodu. VZ po zvážení situace na místě zásahu a propadu střešních a stropních konstrukcí a nemožnosti účinného zásahu uvnitř budovy dal požadavek na aktivaci Letecké služby Policie ČR (dále jen „LS PČR“).

V 04.00 hodin začalo první zasedání rozšířeného štábu VZ, kde kromě zástupců HZS Zlínského kraje byli i zástupci města Chropyně, ORP Kroměříž, města Hulína, jednatelé fy. Remiva, zástupci Policie ČR (PČR) OŘ Kroměříž a zástupce Zlínského kraje. Bylo rozhodnuto o dalším vyrozumění a varování obyvatelstva, které bylo postupně vyhlášeno v sedmi obcích. Nebylo zatím přistoupeno k evakuaci obyvatelstva ve směru šíření toxických zplodin hoření. Mírný vítr vznášel hustý, černý kouř nad obydlenou oblast, tvořenou ulicemi Františkov a Hrad. Bylo rozhodnuto o uzavření silnic ve směru šíření zplodin hoření. Byl nařízen monitoring a měření kvality ovzduší ve směru šíření kouře (Františkov, Hrad), preventivně také na náměstí města Chropyně. Na místo požáru bylo dovezeno k okamžitému použití pěnidlo ze Základny logistiky Olomouc a další pěnidlo z HZS Jihomoravského kraje. VZ nařídil rozmístění pěnidla na jednotlivé úseky a jeho použití na tvorbu těžké pěny, která byla použita na zastavení fronty požáru a lokalizaci požáru přízemních skládek plastového materiálu podél budov a podél místní komunikace druhého úseku. Nasazení těžké pěny na hašení fronty požáru bylo účinné a zpomalilo rychlost postupu fronty požáru. Velký problém představovalo hašení do hloubky požáru (pro nedostupnost všech míst se nedařilo všechen materiál pokrýt vrstvou pěny, ze žádné strany s použitím výškové techniky nebylo možné plné pokrytí). Docházelo tak k opakovanému rozhořívání materiálu.

Hasiči se neustále potýkali s velmi silným a rychlým nástupem požáru, kdy výšlehy plamenů a výbuchy horkých plynů dosahovaly do výšky dvaceti metrů nad střechy budovy. V průběhu zásahu docházelo k pádům staticky narušených střešních konstrukcí, železných konstrukcí stropů a obvodových stěn. Z budov se nadále ozývaly série výbuchů a hasiči museli být neustále připraveni na možná nebezpečí. Pro předcházení fyzickému vyčerpání byly povolávány další síly a prostředky. Na základě potvrzeného požadavku o příletu vrtulníku LS PČR byla připravena vhodná lokalita pro jeho plnění a přistání na travnatém povrchu v jihovýchodní části areálu. V 06.15 hodin obdržel VZ zásadní informaci od zástupců čistírny odpadních vod. Ta již nestačila filtrovat a odbourávat velké množství pěnidel a smáčedel, která se postupně dostávala do kanalizační sítě. VZ nařídil všem úsekům ukončit hašení těžkou pěnou a používat k hašení jen minimum smáčedel, což výrazným způsobem vedlo k zabránění ekologické havárie a znečištění řeky Moravy.

Po směru šíření kouře probíhal monitoring zplodin hoření plynovým analyzátorem GDA 2 a detekčními trubičkami na nejběžnější průmyslové škodliviny, jejichž vznik se v kouři předpokládal (např. chlor, kyanovodík, chlorovodík, oxidy dusíku, oxid dusičitý, oxid siřičitý, sirovodík).

Evakuace obyvatel

V 07.00 hodin proběhlo druhé zasedání rozšířeného štábu VZ, na kterém bylo rozhodnuto zajistit v Kroměříži náhradní ubytování pro občany, které mělo pojmout až sto osob.

Po rozednění se do hasebních prací zapojil vrtulník LS PČR, který prováděl pravidelné shozy s 900 litrovým bambivakem. Plnicí stanoviště (úsek č. 5) plnilo bambivak sérií proudů vody a vrtulník se prakticky nezastavil v nalétávání nad místo požáru. VZ členil místo zásahu podle rozsahu mimořádné události a potřeb koordinace záchranných a likvidačních prací na vnější zónu pro uzavření místa zásahu (areál závodu) a nebezpečnou zónu s charakteristickým nebezpečím v místě zásahu (nutnost pracovat v dýchacích přístrojích).

Na místo zásahu se dostavil ředitel odboru IZS a služeb HZS Zlínského kraje, který po seznámení se situací v 10.00 hodin převzal velení zásahu. Na zasedání rozšířeného štábu pak zhodnotil dosavadní průběh zásahu a opatření, včetně průběžných měření obsahu škodlivin v kouři, který směřoval na obydlené oblasti. Následně v 10.35 hodin rozhodl o úplné evakuaci ulic Františkov, Drahy a Hrad. Provedení evakuace bylo uloženo PČR a MěÚ Chropyně. Pro evakuaci a pro pohyb policistů a dalších zasahujících složek v zakouřeném prostředí bylo HZS Zlínského kraje zabezpečeno 50 ochranných masek s filtry a 380 respirátorů. Evakuace byla nařízena s ohledem na předpoklad dlouhodobého působení kouře na obyvatele, přičemž kouř obsahoval až šestinásobek tuhých prachových částic, než povolují limity, SO2, CO2, CO, fosgen, a předpokládal se výskyt aromatických uhlovodíků a jejich derivátů vznikajících při hoření polymerních hmot. Ze strany ORP Kroměříž byly pro evakuaci zabezpečeny autobusy. Evakuovaní lidé byli převezeni do evakuačního střediska Tělocvična v Chropyni, kde jim byly poskytnuty základní prostředky pro dočasný pobyt. Ve večerních hodinách byli evakuovaní přemístěni do ubytovacího zařízení v Kroměříži, které zajistila ORP Kroměříž včetně stravy a dalších potřebných prostředků. Evakuace proběhla pod řízením PČR. Zároveň VZ nařídil uzavření evakuovaných ulic a střežení evakuovaných objektů, což také zabezpečovala PČR. Doprava ze směru od Kroměříže a centra Chropyně byla odkloněna na zpevněnou pozemní komunikaci podél Zámeckého rybníku. Ulicemi byl povolen pohyb pouze záchranných složek a prostředků hromadné dopravy, které nebylo možné odklonit zpevněnou cestou kolem Zámeckého rybníku. Ve spolupráci s ORP Kroměříž a Městskou policií Kroměříž byli cestující v autobusech a vlacích směrem na Chropyni informováni o situaci. Na místo zásahu povoláni psychologové HZS Zlínského kraje a Olomouckého kraje a Psychosociální a intervenční tým HZS Olomouckého kraje na pomoc při evakuaci a k následné péči o evakuované.

Místo zásahu bylo přeorganizováno a rozděleno na sedm úseků (sektor hašení výrobní budovy - úseky č. 1 až 3, úsek č. 4 - hašení statku, úsek č. 5 - plnění vrtulníku, úsek č. 6 - plnění a doprava vody a úsek č. 7 - monitorování zplodin hoření a možného šíření požáru ve směru šíření kouře). Na místo zásahu se dostavil operační výjezd MV-GŘ HZS ČR, který monitoroval situaci na místě, odebral vzorky vody pro sledování kontaminace odpadní vody z místa požáru a zabezpečil další komunikaci s LS PČR. Zásah byl zaměřen na zamezení dalšího šíření ve směru na kotelnu a úpravnu vody a zásobník se síranem železitým, na nezasažené části objektu a uhašení ohně na statku.

V plném rozsahu (STAN) byl zřízen štáb velitele zásahu a bylo postaveno zázemí pro štáb VZ a zasahující hasiče.

V 17.00 hodin bylo na zasedání rozšířeného štábu VZ rozhodnuto pokračovat v evakuaci. Dále VZ požádal o vyslání dalších jednotek PO pro částečné odbourání kyvadlové dopravy vody a její nahrazení dálkovou dopravou vody, a to zejména na úseky č. 1 a č. 3.

K uhašení nejintenzivnějšího požáru na úseku č. 2 byla nasazena pěna, na úseku č. 1 přeskupena část sil a prostředků na hašení intenzivního ohniska na severní straně objektu (zjištěno z vrtulníku). Po dohodě s posádkou byl vrtulník poslán zpět na základnu do Brna (nalétaný limit hodin pro daný den a provedení 138 odhozů) s tím, že je předpoklad jeho povolání i následujícího dne. VZ požádal o povolání jednotek PO k vystřídání dosavadních zasahujících jednotek PO. Po dohodě s krajským řídícím důstojníkem byli povoláni i další příslušníci na vystřídání členů štábu VZ s tím, že střídání jednotek PO a štábu VZ bude prováděno pravidelně po 12 hodinách. Bylo dohodnuto, že na postu VZ se budou střídat velitelé stanic, kteří jsou předurčeni pro výkon funkce velícího důstojníka směny, členy štábu VZ budou denní příslušníci z celého úseku IZS a OPŘ doplnění o směnové příslušníky (zpravidla velitelé družstev).

Dne 9. dubna ve 02.20 hodin došlo ke zřícení konstrukcí na úseku č. 1 a částečně č. 2, následkem čehož došlo k celkovému vzplanutí a jednotky PO musely ustoupit i se zanecháním materiálu na místě zásahu, což vedlo ke škodám na věcných prostředcích a jejich ztrátám. S ohledem na přetrvávající nepříznivé meteorologické podmínky, předpověď počasí a situaci na místě zásahu, nebyla zrušena evakuace obyvatel z ulic nejvíce zasažených kouřem z požáru. Byla monitorována situace v nedaleké úpravně vody, která zachytávala vodu použitou k hašení do retenčních nádrží a hrozil odtok hasební vody přepadem do řeky. S ohledem na tuto situaci byl upraven rozsah hašení na jednotlivých úsecích. Po dobu zásahu probíhalo kontinuální měření zplodin hoření v okolí místa zásahu. Měření prováděla Krajská hygienická stanice a chemická laboratoř z Frenštátu pod Radhoštěm (CHL). Předběžné výsledky měření obou subjektů byly téměř totožné.

Likvidace požáru

Na místo zásahu byl povolán statik, který posoudil situaci narušených objektů a vydal doporučení pro zasahující hasiče s omezením míst, kde nedoporučil velký pohyb osob. Místo zásahu bylo rozděleno na čtyři úseky. Na úseku č. 1 (západní strana objektu) probíhalo hašení dvěma proudy C 52 na střeše budovy úpravny vody a hasila se část zřícené budovy fy. Remiva. Na střechu vedlejší budovy byly nataženy dva proudy B 75 k hašení propadlých konstrukcí střech. Do stejných míst byla shazována voda vrtulníkem. K monitoringu, dopravě hasičů a materiálu na střechu a k dokumentaci události bylo použita AP 42. S použitím dvou AZ se hasiči po zřícených konstrukcích dostali až na pozednici, což umožnilo dohašovat ohniska, která byla pod spadlými střešními plechy. Vybouráním zazděných oken v této části budovy se podařilo dostat do mezipatra zřícené budovy, kde byl ještě požár v plné síle a svým kouřem zahlcoval prostory celé budovy. Ten se podařilo zlikvidovat.

V odpoledních hodinách byl zlikvidován viditelný požár na úseku č. 1. Dále byl k zásahu povolán znovu TA CH, protože bylo podezření na únik síranu železitého nacházejícího se v zásobníku na střeše úpravny vody. Celkové množství chemikálie bylo přibližně 4 t. Po důkladném průzkumu a po konzultaci s obsluhou úpravny vody velitel úseku č. 1 rozhodl nepřečerpat uskladněnou látku do jiných nádob, protože zásobník byl dostatečně zajištěn proti možnému úniku nebezpečné kapaliny. Na úseku č. 2 (severní strana objektu) byl požár likvidován dvěma proudy C 52 za současného vyklízení naskladněného materiálu. Proudy byly nasazeny v 1. NP z vnější strany budovy. Po instalaci vodního monitoru a hadice B 75 byla likvidována ohniska požáru z AZ 30. Ten byl následně přesunut do prostoru elektrorozvodny k odstranění zbytků střešní konstrukce se střešní krytinou nad průchodem do elektrorozvodny. Zbylou část nezřícené střechy nebylo možné odstranit z důvodu pevného ukotvení střešní konstrukce do obvodového pláště budovy. Přístup z AZ 30 nebyl vhodný a s běžným ručním požárním příslušenstvím (trhací hák, bourací sekera...) střecha nebyla odstraněna. Na úseku č. 3 (jižní strana objektu) pokračovaly hasební práce dvěma proudy C 52 ze střechy haly a z prostoru 2. NP. Zároveň byla rozebírána část střechy za účelem uhašení dalších ohnisek hoření. Po dalším přeskupení byly nasazeny dvě přenosné lafetové proudnice. Posléze bylo hašení z prostoru 2. NP omezeno a po natažení vedení k nízké obslužné jednopodlažní budově bylo započato s dodávkou hasiva z přenosné lafety ze střechy této budovy.

Na úseku č. 4 probíhalo plnění hasebních látek do vrtulníku LS PČR, který tento den provedl 115 odhozů.

Po večerním střídání jednotek PO pokračovalo v nočních hodinách dohašování ohnisek a rozebírání konstrukcí. Na místo povolán Záchranný útvar HZS ČR („dále jen ZÚ HZS ČR“) s požadovaným příjezdem průzkumné skupiny v nedělních ranních hodinách.

Dne 10. dubna pokračovalo rozebírání konstrukcí a dohašování ohnisek a probíhalo další měření škodlivin v ovzduší. Pro zajištění činnosti elektrorozvodny pro napájení plynové kotelny pro zásobování města teplou vodou byly podepřeny stropy s použitím výbavy technického kontejneru. Na místo zásahu se dostavila průzkumná skupina ZÚ HZS ČR. Pro ZÚ HZS ČR byl zřízen samostatný úsek, na kterém probíhalo rozebírání staticky narušených konstrukcí a odhrabování zavalených ohnisek požáru s velkým vývinem kouře z pod trosek.

Po posouzení situace na místě zásahu a na základě výsledků měření škodlivin v ovzduší VZ rozhodl v 17.00 hodin o ukončení evakuace obyvatelstva.

Po večerním střídání zasahujících jednotek PO byla ukončena činnost ZÚ HZS ČR. Následně byla provedena optimalizace sil a prostředků a jejich částečné přeskupení, odstraněna kyvadlová a zřízena dálková doprava vody ve prospěch obou úseků.

Objekt po požáruObjekt po požáru
Dne 11. dubna pokračovaly hasební práce spojené s rozebíráním zřícených konstrukcí a neustálým měřením koncentrací látek v kouři. Postupně byly jednotky PO posílány zpět na své základny. V 17.00 hodin bylo na zasedání rozšířeného štábu VZ rozhodnuto odstranit uzávěry komunikace kolem areálu fy. Remiva. Členové štábu byli obeznámeni s výsledky měření, které byly v normě a nevykazovaly žádné nebezpečné koncentrace. VZ oznámil, že další hasební práce nemají žádný efekt, pokud nedojde k rozebírání sutin a tím k lepšímu přístupu k jednotlivým doutnajícím ohniskům. Z toho důvodu prováděl všechny úkony k předání místa zásahu jednateli fy. Remiva. Dále nařídil místo požáru pokrýt těžkou pěnou. Jednatel fy. Remiva byl obeznámen se situací, upozorněn na jednotlivá zavalená ohniska a bylo mu nařízeno, aby si zajistil požární dohled jednotkou PO - majitel zvolil místní jednotku SDH města Chropyně. Všechna upozornění a nařízení byla sepsána do protokolu o předání místa zásahu.

Dne 11. dubna v 18.25 hodin bylo místo zásahu předáno jednateli fy. Remiva a všechny jednotky PO odjely na své základny. Až do 19. dubna do 12.13 hodin byly prováděny likvidační práce za úhradu jednotkou SDH města Chropyně (dohašovací práce při odstraňování trosek).

Celkově při zásahu ve dnech 8. až 11. dubna bylo spotřebováno 6350 m3 vody, 38 m3 pěnidla, 11 m3 nafty, 1 m3 benzinu. Zásahu se zúčastnilo 73 jednotek PO (13 jednotek HZS krajů – Zlínského, Olomouckého a Jihomoravského, 3 jednotky HZS podniků, 57 jednotek SDH obcí) a 567 hasičů.

Požár zasáhl plochu o rozloze 12 250 m2, v době největšího rozvoje požáru bylo nasazeno 10 proudů C 52, 2 lafetové proudnice (monitory) a 3 proudy B 75 s celkovým výkonem 10 600 l .min-1 vody.

Příčina vzniku požáru

Příčina vzniku požáru, který způsobil předběžně vyčíslenou škodu ve výši 270 milionů korun, nebyla zatím stanovena.

Poznatky ze zásahu

Negativa

po dobu zásahu nebyly k dispozici žádné ucelené podklady od budovy, ve které hořelo, ani podklady o rozvodech inženýrských sítí.
neukázněnost některých členů jednotek SDH obcí:
    ►nepoužívání dýchacích přístrojů při pohybu v kouři
    ►příliš rychlá jízda při kyvadlové dopravě vody
    ►podceňování nebezpečí zřícení konstrukcí (snaha o vstupování do objektu i přes zákaz VZ),
nadměrné množství materiálu na recyklaci vně i uvnitř budovy,
vícepodlažní budova s technologickými prostupy v konstrukci,
rychlý rozvoj požáru plastů (tečení hořícího polyetylenu a polypropylenu a rychlé šíření požáru do dalších prostor a podlaží),
při hašení se tvořila pevná krusta na hořlavém materiálu,
ohrožení ČOV a možnost znečištění vodoteče vodou z místa požáru,
velmi vysoká teplota v pásmu hoření, destrukce konstrukcí,
vývin jedovatých zplodin hoření (fosgen, CO, aromatické uhlovodíky, pevné částice),
neustávající silný vítr,
nutnost střídání velkého množství zasahujících jednotek PO při současném požadavku zajištění zásahu při souběžných mimořádných událostech.

Pozitiva

vysoké nasazení zasahujících hasičů často až na hranici jejich sil,
výborná spolupráce s PČR při evakuaci, střežení objektů, uzávěře místa zásahu,
spolupráce CHL, opěrného bodu HZS Zlínského kraje a Krajské hygienické stanice Zlín při monitoringu látek,
nasazení řídícího důstojníka HZS Olomouckého kraje k organizaci nasazení jednotek PO z Olomouckého kraje,
nasazení osádky vrtulníku PČR (253 odhozů),
dostupnost vody pro hašení (rybník vzdálený přibližně 200 m),
rychlá doprava pěnidla na místo zásahu ze Základny logistiky Olomouc a z HZS Jihomoravského kraje,
činnost příslušníků KOPIS i přes enormní zatížení a souběžné události,
výborná spolupráce se starostou a místostarostkou Chropyně a ORP Kroměříž.

Závěr patří poděkování všem zasahujícím hasičům, policistům, strážníkům, jako i zaměstnancům státní správy a územní samosprávy za jejich obětavost a enormní nasazení, bez něhož by nebylo možné událost takového rozsahu zvládnout.

plk. Ing. Zdeněk OTRUSINA, plk. Ing. Pavel DEKRET, kpt. Ing. Libor NETOPIL, foto mjr. Mgr. Bc. Ivo MITÁČEK, HZS Zlínského kraje

vytisknout  e-mailem