Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Časopis 112 ROČNÍK X ČÍSLO 10/2011

V bloku POŽÁRNÍ OCHRANA analyzujeme zásah na rozsáhlý požár velkoskladu v Hrušovanech u Brna, informujeme o konferenci Požární ochrana 2011 a seznamujeme s průběhem zkoušky požární odolnosti v areálu požární zkušebny PAVUS, a.s. Představení HZS podniku Lovochemie, a.s. a přiblížení průběhu experimentálního zátěžového testu příslušníků HZS kraje Vysočina tvoří hlavní náplň bloku IZS. V části OCHRANA OBYVATELSTVA čtenáři naleznou zejména analytické materiály zaměřené na ochranu obyvatelstva před povodněmi. V bloku KRIZOVÉ ŘÍZENÍ seznamujeme s úkoly MZV a MPO v oblasti krizového řízení a se závěry semináře k problematice ochrany kritické infrastruktury, který se uskutečnil v září v prostorách PS Parlamentu ČR. V závěrečné části přinášíme zpravodajství z FSDays 2011, informujeme o přípravách veletrhu Pragoalarm/Pragosec 2012 a nabízíme nahlédnutí do oblasti zabezpečení CO v Korejské republice. Pro příznivce sportu je připraveno zpravodajství ze VII. mistrovství světa v požárním sportu. 

Úspěšnou premiéru měla soutěž krásy automobilů značky Tatra, která se uskutečnila 10. září 2011 v areálu HZS ČR ve Zbirohu. Akci doprovázel dosud rekordní zájem návštěvníků o zdejší Expozici požární ochrany HZS ČR i zpřístupněnou část Expozice ochrany obyvatelstva v prostorách bývalého vojenského krytu.

Vítězkami „sedmnáctka“ a „dvacítka“

Vítězná Tatra 148 v provedení CAS 32Vítězná Tatra 148 v provedení CAS 32
Do areálu HZS ČR se sjely na tři desítky „tatrovek“ z celé republiky. V anketě hlasovalo celkem 885 návštěvníků, kteří za nejkrásnější zvolili požární automobil Tatra 815 Terrno v provedení CAS 20 - S2R (SDH Hrádek u Rokycan) se soutěžním číslem 17. U odborné poroty zvítězila soutěžící s číslem 20 Tatra 148 v provedení CAS 32 (SDH Luby u Klatov).

Zaujaly exponáty i ukázky hašení

Pro návštěvníky byl připraven bohatý doprovodný program. V Expozici požární ochrany HZS ČR si mohli prohlédnout na 120 exponátů dokumentujících vývoj požární techniky od poloviny osmnáctého až po konec dvacátého století. Vůbec poprvé byla zájemcům zpřístupněna část budované Expozice ochrany obyvatelstva, a sice vojenský kryt, kterým je provedli autoři této expozice Milan Vávrů a Antonín Trajer.

O výlet do historie hasičského řemesla se postarali dobrovolní hasiči z Králova Dvora s požárním automobilem AS 16 Klöckner Humbolt Deutz z roku 1945, se kterým demonstrovali náročnost tehdejších zásahů hasičů na požár. S velkým ohlasem se setkala ukázka hašení z ruční koněspřežné stříkačky, které předvedli v historických uniformách a za dobových povelů členové občanského sdružení Naše hasičská minulost. Zejména děti zaujaly prezentace kynologů při vyhledávání osob nebo požární útok mladých hasičů z SDH Zbiroh.

Součinnost složek IZS

Největší zájem byl již tradičně o ukázky spolupráce složek IZS při společném zásahu. Vyprošťování osoby z havarovaného automobilu za použití hydraulického zařízení předvedli příslušníci HZS hl. m. Prahy spolu se zdravotnickými záchranáři. Policie ČR přiblížila činnost letecké služby, včetně záchrany osob s využitím palubního jeřábu, a také hašení bambi vakem neseným v podvěsu vrtulníku.

Letní soutěže mají své vítěze

Součástí akce bylo i vyhlášení vítězů letní výtvarné soutěže a hasičské fotosoutěže.

Vítězem výtvarné soutěže Základní školy Zbiroh se stal Daniel Honza, druhé místo patří Jaroslavu Chvojkovi, dárek za třetí místo si odnesla Tereza Horinová, zvláštní cenu získala Darina Mašková. Výkresy dětí zdobí zdejší halu expozice požární ochrany, stejně jako nejzajímavější fotografie 3. ročníku soutěže, kterou uspořádalo MV-generální ředitelství HZS ČR v rámci projektu „Dávají za nás ruku do ohně“, letos na téma „Hasiči v cizině“. Odborná porota vybírala z více než 80 fotografií pořízených ve 27 zemích světa. V jednotlivých kategoriích zvítězili:

Ukázka hašení z ruční koněspřežní stříkačky
Požární technika - Pavlína Hradecká (Hasičská loď – Norsko),
Hasiči při zásahu - Lukáš Suchý (Kanada),
Hasičské uniformy - Jitka Eretová (Egypt), Jan Zajáček (Indie),
Hydrant - Ondřej Fabián (Mexiko),
Zajímavost - Zdeněk Ráž - mimo soutěž (Ukrajina),
Hasičská zajímavost - Světlana Beránková (Chorvatsko).

Upomínkový dárek si odnesl i pětitisící návštěvník Expozice požární ochrany. Atmosféru prvního Zbirožského hasičského tatrování, kterému přálo počasí, dotvářelo vystoupení pražské skupiny Míchačky betonu.

 

„Jsem přesvědčen, že přes drobné technické potíže se první velká akce v Expozici požární ochrany HZS ČR ve Zbirohu vydařila. Přispěl k tomu svou obětavou prací široký okruh kolegů z MV-generálního ředitelství HZS ČR, Základny logistiky Olomouc, Záchranného útvaru HZS ČR a z občanského sdružení Naše hasičská minulost, vedle nich i firmy Tatra, a.s. Kopřivnice, THT, s.r.o. Polička, Zdravotní pojišťovna MV ČR a Město Zbiroh, které akci podpořily. Rádi bychom na první ročník tatrování v příštím roce navázali a přidali k tomu minimálně ještě jednu celodenní akci, kterou bychom chtěli hlavní sezónu v expozici otevřít,“ dodal předseda občanského sdružení Naše hasičská minulost Vlastimil Studený.

Mgr. Zbyněk KOUKOLÍK, foto František ŠPAČEK a Milan VÁVRŮ

 

vytisknout  e-mailem