Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Časopis 112 ROČNÍK X ČÍSLO 1/2011

V TOMTO ČÍSLE: Ohlédnutím za rokem 2010 završujeme seriál věnovaný vzniku HZS ČR v nové organizační struktuře. V bloku POŽÁRNÍ OCHRANA analyzujeme zásah na požár výrobní haly v průmyslové zóně v Otrokovicích, představujeme skupinu střelmistrů HZS ČR, věnujeme se nestandardním technologiím hašení požárů. Využití technologií GIS je náplní části zaměřené na IZS. V bloku OCHRANA OBYVATELSTVA informujeme o využití plynového analyzátoru GDA 2, seznamujeme s projektem zaměřeným na vzdělávání dětí a mládeže v oblasti ochrany člověka, jeho zdraví a majetku. V části KRIZOVÉ ŘÍZENÍ se zaměřujeme na problematiku zpracování dokumentace u obcí ohrožených zvláštní povodní v Plzeňském kraji. V časopisu dále najdete například poznatky o možnostech antidotní léčby při zasažení nervově paralytickými látkami, závěry z mimořádných tematických kontrol bezpečnosti odkališť v ČR. PŘÍLOHA obsahuje přehled oborových veletrhů a výstav pořádaných v roce 2011.  

S účinností od 1. ledna letošního roku došlo k reorganizaci části vzdělávacích zařízení HZS ČR.

Součástí dosavadního systému bylo sedm nezávislých subjektů, které plnily úkoly v oblasti vzdělávání příslušníků a občanských zaměstnanců HZS ČR, HZS podniků a částečně členů jednotek SDH:

SOŠ PO a VOŠ PO ve Frýdku-Místku,
→ Odborná učiliště požární ochrany (OUPO) Borovany, Brno, Frýdek-Místek a Chomutov,
→ Institut ochrany obyvatelstva Lázně Bohdaneč,
→ Záchranný útvar HZS ČR.

Úkolem OUPO bylo zabezpečovat teoretickou a praktickou výuku v odborných kurzech pro příslušníky HZS krajů, zaměstnance HZS podniků a pro členy jednotek SDH obcí a SDH podniků, pořádat kurzy k získání osvědčení o odborné způsobilosti nebo k prodloužení platnosti osvědčení o odborné způsobilosti, doplňkové a specializační kurzy, nezbytné pro výkon činností v příslušných odbornostech HZS ČR.

S účinností od 1. ledna 2011 byla OUPO Borovany, Brno a Frýdek-Místek sloučena do jednoho Školního a výcvikového zařízení HZS ČR se sídlem v Brně, které se organizačně člení na tři střediska se sídly v Borovanech, Brně a ve Frýdku-Místku. OUPO Chomutov bylo ke 31. prosinci 2010 zrušeno a jeho vybavení bylo převedeno do Školního a výcvikového zařízení HZS ČR, kde bude dále využíváno.

Nový centralizovaný systém nabízí nejvýhodnější řešení z hlediska financování vzdělávacího procesu a efektivního nasazení disponibilních personálních zdrojů a věcných a technických pomůcek pro výuku a výcvik. Toto řešení umožní koncentrovat věcné a technické prostředky podle potřeb vzdělávacích programů, které bude příslušné středisko organizovat. Tím dojde ke specializaci jednotlivých středisek na konkrétní vzdělávací programy vždy podle zaměření lektorského sboru a podle toho, pro které odborné oblasti mají jednotlivá střediska nejlepší předpoklady a podmínky.

pplk. Ing. Martina SILVEY, MV-generální ředitelství HZS ČR
 

vytisknout  e-mailem