Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Časopis 112 ROČNÍK X ČÍSLO 3/2011

V TOMTO ČÍSLE: Informujeme o přípravách konference PYROMEETING 2011. V bloku POŽÁRNÍ OCHRANA uveřejňujeme zpravodajství z ocenění českých hasičů polským prezidentem. Přinášíme analýzu zásahu jednotek PO na požár přízemní haly v Praze 10, který způsobil škodu za více než 50 mil. Kč. Seznamujeme se způsoby protipožárního zabezpečení archivů v Rakousku a prezentujeme také zkušenosti se sprinklerovou ochranou hromadných garáží. V části IZS představujeme vize o směřování Policie ČR, zaměřujeme se na oblast spolupráce Služby dopravní policie s HZS ČR. V blocích OCHRANA OBYVATELSTVA a KRIZOVÉ ŘÍZENÍ seznamujeme s výsledky konferencí Medicína katastrof 2011 a Ochrana obyvatelstva 2011 a přinášíme i úvahu na téma svobodný přístup k informacím o ochraně KI. V časopisu naleznete zpravodajství z veletrhu PRAGOALARM/PRAGOSEC 2011 nebo informaci o úsporných opatřeních v oblasti vystrojování příslušníků HZS ČR. Součástí časopisu je statistická ročenka s údaji o zásazích jednotek PO v roce 2010.  

V květnu letošního roku se v hotelu Continental v Brně uskuteční tradiční odborná konference PYROMEETING 2011. O její přípravě jsme hovořili s plk. Ing. Františkem Zadinou, náměstkem generálního ředitele HZS ČR pro integrovaný záchranný systém a operační řízení.

Jaké je hlavní tematické zaměření letošní konference?

Musím přiznat, že vybrat nosné téma bylo velice obtížné. Z vyhodnocení deseti let činnosti „novodobého“ HZS ČR vyplynulo, že jsme se výrazně posunuli v řadě oblastí jako například v chemické službě. Dalším možným tématem byla modernizace operačních středisek základních složek IZS, kde máme velice dobře nakročeno k vlastní realizaci jednotné úrovně informačních systémů operačního řízení a modernizaci technologií pro příjem tísňového volání základních složek IZS, a kde zejména pracovní tým HZS ČR odvedl obdivuhodný kus práce. Zamýšleli jsme se také nad tématy, která jsou perspektivní a nadčasová, jako například digitální pohled na takzvané hasičské bojiště. Po širší diskusi a s přihlédnutím ke skutečnosti, že nejrizikovějším fenoménem vstupu do třetího tisíciletí je terorismus s možným zneužitím CBRN, byla za nosné téma zvolena chemická a radiační bezpečnost České republiky. Dominantní postavení v chemické bezpečnosti naší republiky má chemická služba HZS ČR, která v posledních pěti letech zaznamenala ze všech služeb HZS ČR největší rozvoj, takže je i čím se pochlubit.

Na které zásadní problémy bude soustředěna hlavní pozornost?

plk. Ing. František Zadinaplk. Ing. František Zadina
Odborným příspěvkům jsme věnovali velikou pozornost. Jednotlivé přednášející jsme oslovili již v minulém roce a mile mne překvapily jejich kladné reakce. Přihlášených odborných vystoupení je čtrnáct a dle mého názoru převyšují časové možnosti konference. V minulosti byla konference rozložena do dvou dnů. V důsledku úsporných opatření bude letošní konference pouze jednodenní. Proto budeme muset, bohužel, z přihlášených příspěvků udělat výběr. Budeme se snažit, aby to vedlo ke zvýšení odborné úrovně konference.

Za velice zajímavou považuji vstupní přednášku, jejíž cílem je seznámit účastníky konference s vlastním systémem chemické a radiační bezpečnosti státu. Byť chemická služba zaznamenala obrovský posun, přesto je pohled do budoucnosti žádoucí a na prezentaci koncepce vybavení jednotek HZS krajů ke zdolávání chemických havárií v podání České asociace hasičských důstojníků se těším. Věřím, že pozornost účastníků konference zaujme i téma radiologického terorismu z pohledu zajištění požadavků radiační ochrany při zásahu. Za zajímavou tečku, směrovanou na závěr konference, považuji rozbor loňského zásahu v obci Bělá nad Svitavou při identifikaci, inventarizaci, odstranění a likvidaci sedmi tun nebezpečných chemických látek, výbušnin a odpadů. Věřím, že velmi zajímavé zkušenosti kolegů z HZS Pardubického kraje a pracovníků společnosti Dekonta, a.s., budou motivovat účastníky konference, aby s námi setrvali až do finále.

V jaké fázi jsou přípravy konference?

Byl vytvořen organizační tým, jehož vedoucí kpt. Ing. Petra Najmanová má zpracovaný podrobný harmonogram příprav. Díky její důslednosti pracujeme spíše s mírným předstihem, a proto doposud neprožíváme „termínový“ stres. Ve velmi jasných a zřetelných konturách máme vyřešenu problematiku širšího okruhu témat konference, ubytování lektorů a účastníků konference a způsob jejich přepravy mezi místem ubytování a místem konání konference. V neposlední řadě máme vyřešeno její materiální a finanční zabezpečení. Známe i moderátory dopolední a odpolední části konference, kterými budou plk. Dr. Ing. Zdeněk Hanuška a plk. Ing. Luděk Prudil. Dokonce máme ujasněný i jídelníček, ale zatím si jej ponecháme jako jedno z milých překvapení pro účastníky konference. Dalším milým překvapením, které si mohu dovolit prozradit, protože již bylo schváleno náměstkem generálního ředitele HZS ČR pro ekonomiku plk. Ing. Aloisem Sellnerem je, že nebudeme účtovat žádný účastnický poplatek. V nejbližším období se budeme zabývat výběrem přihlášených příspěvků, rozdělením kapacity 200 míst mezi účastníky konference, definitivním doladěním programu konference, a pochopitelně také vytištěním pozvánek nebo přípravou sborníku přednášek.

Měli bychom asi připomenout, že konference Pyromeeting 2011 není samostatnou akcí.

Ano, máte pravdu. Konference je doprovodným programem 15. mezinárodního veletrhu požární a bezpečnostní techniky a služeb PYROS/ISET 2011, konaného v areálu brněnského výstaviště. Jejím účastníkům chceme umožnit účast na slavnostním zahájení veletrhu dne 12. května 2011 a rovněž jim vyčlenit dostatečný prostor k prohlídce expozic, vystavené požární techniky a věcných prostředků požární ochrany, jako i k diskusi se zástupci výrobců a dodavatelů. Večer se uskuteční setkání vedení HZS ČR s lektory a organizátory konference. Vlastní zahájení konference je plánováno na 13. května v 09.00 hodin ministrem vnitra Mgr. Radkem Johnem.

Rád využívám této příležitosti, abych srdečně pozval všechny zájemce o účast na konferenci Pyromeeting 2011. Věřím, že se mají na co těšit a rád tlumočím vzkaz svých kolegů, že uděláme vše pro to, aby si kromě dobrého pocitu z příjemné atmosféry odnesli i maximum odborných poznatků.

plk. Dr. Jaroslav VYKOUKAL, foto Milan VÁVRŮ

 

vytisknout  e-mailem