Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Časopis 112 ROČNÍK XIII ČÍSLO 9/2014

V bloku POŽÁRNÍ OCHRANA analyzujeme rozsáhlý zásah jednotek PO při likvidaci havárie ve skladovém areálu u Mladé Boleslavi, seznamujeme s průběhem zkoušek seskokových matrací, s možnostmi stanovení perimetru při ohledání místa po výbuchu s následným požárem, a také se způsobem zajištění požární ochrany v obchodních domech IKEA. Činnosti psychologické služby HZS ČR a specifikům práce psychologa při poskytování posttraumatické péče a pomoci lidem zasažených mimořádnými událostmi se věnujeme v bloku IZS. V části zaměřené na oblasti OCHRANY OBYVATELSTVA A KRIZOVÉHO ŘÍZENÍ seznamujeme s průběhem mezinárodních kurzů, zaměřených na výcvik specialistů v oblasti ochrany před účinky chemických zbraní. V analytické části se věnujeme problematice zajištění ochrany kulturních hodnot před následky ozbrojených konfliktů, nebo vymezení průřezových kritérií pro identifikaci prvku kritické infrastruktury a jejich aplikovatelnosti v České republice.  

Dne 19. června 2014 přijímá Krajské operační a informační středisko HZS Středočeského kraje (KOPIS) tísňovou zprávu o zborcení haly u Mladé Boleslavi v místní části Bezděčín. Na místo události jsou ihned vysílány jednotky PO v prvním stupni poplachu.

Situace na místě události

Na místo události vyjíždí požární technika ze stanice Mladá Boleslav (velitelský automobil, dvě CAS a vyprošťovací automobil), jednotka HZS podniku Škoda Auto, a.s., a jednotka SDH obce Mladá Boleslav-Podlázky. Během jízdy k zásahu se příslušníci KOPIS pokoušejí zjistit bližší informace k události. Podle oznamovatele má jít o zborcení skladové haly o ploše 8000 m2. Operační důstojník současně vysílá požadavek na soustředění a výjezd kynologů k vyhledávání osob ze zřícených budov. Zároveň informuje ředitele územního odboru Mladá Boleslav, který ihned vyjíždí na místo zásahu. O události je dále informován krajský řídicí důstojník a operační a informační středisko MV-generálního ředitelství HZS ČR. KOPIS zároveň předává informace na operační středisko krajského ředitelství policie Středočeského kraje a dispečink ZZS Středočeského kraje. Na místo je vysláno několik sanitních vozidel, lékařů a vrtulník Letecké záchranné služby. Současně jsou na místo vysílány hlídky Policie ČR a strážníci Městské policie Mladá Boleslav.

Po dojezdu na místo události je ihned zahájen průzkum, při kterém je zjištěno, že se zbortil regálový systém se skladovanými autobateriemi na přibližně 60 % skladové plochy. Nebyla potvrzena destrukce konstrukčního systému haly.

Podle prvotních informací zjištěných na místě zásahu se pohřešuje jeden pracovník skladu. Velitel zásahu (VZ) vyhlašuje 2. stupeň poplachu a žádá na místo zásahu další jednotky PO. V prvotní fázi se nedá odhadnout počet autobaterií, které jsou popadané na hromady společně s deformovanými regály.
Vzhledem k uvolněné kyselině sírové z autobaterií je celý zásah prováděn v dýchacích přístrojích.

Záchrana pracovníka skladu

Při průzkumu místa zásahu je nalezen pohřešovaný pracovník, který se nachází na vysokozdvižném regálovém zakladači a jeví se nezraněn. Se záchranáři však prakticky nekomunikuje. VZ určuje čtyřčlennou záchrannou a čtyřčlennou jisticí skupinu. Záchranná skupina hledá k pracovníkovi nejlepší přístupovou cestu. Vhodnou cestu, která vede přes hromady zborcených regálů a sesypaných autobaterií, které hrozí dalšími sesuvy a zřícením, se podařilo nalézt. Záchranná skupina se dostává k pracovníkovi, který je zjevně v šoku a až po zatřesení začíná s hasiči komunikovat. Po nasazení vyváděcí masky je pomalu vyváděn vytvořenou provizorní přístupovou cestou ven. Jakmile se zachráněný pracovník dostává z haly ven, je předán přítomným zdravotnickým záchranářům a vyšetřován lékaři. Muž je však bez zjevného zranění a posléze zůstává na místě události bez potřeby dalšího vyšetření nebo hospitalizace.

Vytékající kyselina sírová

Současně se záchranou začíná velitel zásahu řešit vznikající problém s vytékající kyselinou sírovou. Pomalu se začínají vytvářet kaluže kyseliny na podlaze skladu.

Velení u zásahu přebírá ředitel územního odboru Mladá Boleslav, který se mezitím dostavil na místo události. Zároveň na místo zásahu vyjíždí krajský řídicí důstojník a výjezdová skupina pracovníků Chemické laboratoře Kamenice.

Kyseliny sírové na podlaze skladu přibývá a kaluž se rozšiřuje. VZ nařizuje použití běžného sorbentu k vytvoření hrázek, aby se nezvětšovala plocha kaluží. Zároveň prostřednictvím KOPIS požaduje vápno k neutralizaci na místo zásahu. Ve skladu se nachází několik havarijních souprav, ze kterých jsou použity prostředky pro likvidaci kyseliny.

Současně s těmito pracemi jedná velitel zásahu s vedením společnosti provozovatele skladu o likvidaci havárie. Společnost má podle zjištěných informací sjednánu externí firmu, která se zabývá likvidací odpadů; po telefonické komunikaci tato firma vysílá na místo zásahu své pracovníky. Vzhledem k částečnému pádu autobaterií i mimo sklad (probořená jedna stěna skladu) povolává VZ na místo další jednotky, které přivážejí neutralizační prostředky a prostředky pro zásahy na úniky kyselin.

Likvidace havárie

1409-04b.jpg
Po celou dobu zásahu je výborná spolupráce s provozovatelem skladu. Ještě během večera dochází k prvnímu jednání VZ, krajského řídicího důstojníka, zástupce Policie ČR a všech zúčastněných subjektů (provozovatele skladu, externí společnost pro BOZP, externí společnost pro likvidaci havárie, zástupce majitele skladu, zástupce dodavatele regálového systému). Dále se jednání zúčastňuje statik, který byl na místo události zajištěn prostřednictvím KOPIS.

Během jednání je stanoven další postup se všemi zúčastněnými subjekty. Prioritní povinnost zůstává na provozovateli skladu, který k celé havárii přistupuje velmi zodpovědně a snaží se nalézt řešení pro rychlou likvidaci následků. Zároveň je domluveno, že jednotky PO postupně ukončí svou činnost na místě zásahu a likvidační práce provede soukromá společnost, která je odborně vyškolena a je oprávněna nakládat s nebezpečnými odpady.

Současně je zahájena likvidace autobaterií, které se při havárii dostaly mimo prostor skladu.

Zásah jednotek PO byl ukončen dne 20. června 2014 a místo zásahu bylo předáno provozovateli skladu k dalším likvidačním pracem. Na místě zůstává jednotka PO, která zajišťuje asistenci prací při likvidaci havárie. Jedná se však již o smluvní spolupráci mezi provozovatelem skladu a jednotkou PO.

Specifika zásahu

Pozitiva
při havárii nedošlo k žádnému zranění pracovníků skladu ani zasahujících hasičů,
během celého zásahu byla nadstandardní spolupráce s provozovatelem skladu,
konstrukce a skladba podlahy skladu byla koncipována s možností úniku kyseliny sírové na podlahu skladu; zdali byla tato konstrukce podlahy dostatečná, ukáže až stav po celkové likvidaci havárie (v době zpracování článku byla likvidována asi 1/3 rozsahu havárie).

Negativa
rozsah havárie byl extrémní, s takovýmto rozsahem nebylo uvažováno,
podle vyjádření odboru životního prostředí Krajského úřadu Středočeského kraje, které bylo předloženo ke kolaudaci skladu a zahájení jeho činnosti (27.5.2014), se nejednalo o provoz podléhající zákonu č. 59/2006 Sb., o prevenci závažných havárií,
provozovatel skladu nebyl připraven na takovýto rozsah havárie,
velké množství subjektů ve vztahu k havárii (majitel budovy, provozovatel skladu, majitel autobaterií, …).

Závěr

Rozsah havárie byl extrémní. Ve zborcených regálových systémech se nacházelo přibližně 600 000 kusů autobaterií. V nepoškozených regálech zůstávalo dalších asi 450 000 autobaterií.

Odhadnutá přímá škoda na autobateriích, regálovém systému a vybavení skladu dosahuje téměř jedné miliardy Kč. Následné škody na zbývajících autobateriích, vybavení skladu, budově, výpadkům dodávek autobaterií do automobilové výroby a prodejní distribuce nelze zatím odhadnout.

plk. Ing. Jan HADRBOLEC, plk. Ing. Petr CHALUPNÍK, foto nprap. Bc. Jaromír BRZÁK, HZS Středočeského kraje
 

vytisknout  e-mailem