Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Časopis 112 ROČNÍK XII ČÍSLO 12/2013

Kouzlu Vánoc je již tradičně přizpůsoben rozbor zásahové činnosti jednotek PO sestavený z tzv. kuriózních zásahů. V bloku POŽÁRNÍ OCHRANA dále analyzujeme zásah na požár výrobny nábytku v Přezleticích v okrese Praha-východ a přinášíme statistické údaje o činnosti jednotek PO za období leden až září 2013. V části zaměřené na oblast IZS hodnotíme desetiletí záchranářské kynologie a přinášíme závěry mezinárodní konference věnované problematice potřeb lidí se sluchovým nebo zrakovým postižením v situacích katastrof. V bloku OCHRANA OBYVATELSTVA informujeme o stavu výuky problematiky ochrany člověka za mimořádných událostí v základních a středních školách, seznamujeme s činností HZS Jihomoravského kraje v oblasti územního plánování a přibližujeme Koncepci ochrany obyvatelstva do roku 2020 s výhledem do roku 2030. Analýza projektu Evropské referenční sítě pro ochranu kritické infrastruktury (ERNCIP) a závěry konference ESREL 2013 jsou náplní části časopisu věnované KRIZOVÉMU ŘÍZENÍ.  

Dne 13. července byl v 16.04 hodin na krajské operační a informační středisko Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje (KOPIS) ohlášen požár výrobny nábytku v Přezleticích v okrese Praha-východ. Na jeho likvidaci se podílelo patnáct jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů. Celková škoda byla vyčíslena na více než dva miliony korun a uchráněn byl majetek za deset milionů korun.

Popis objektu

Požár zasáhl skladovací a výrobní halu firmy Woodface, spol. s r.o., která se zabývá výrobou nábytku, dveří, podlah a zařízení interiérů. Celý objekt se skládá z haly na výrobu a skladování výrobků a otevřených přístřešků pro skladování materiálu. Obvodové zdivo haly je z plynosilikátových tvárnic zvenku obloženo OSB deskami, stropy tvoří dřevěné trámy a OSB desky. Střecha je z heraklitu.

Průběh zásahu

Na místo události byla v prvním stupni požárního poplachu vyslána jednotka PO ze stanice Stará Boleslav s CAS 32 a CAS 15 a jednotky SDH obcí Veleň s CAS 32, Brandýs nad Labem s CAS 32 a AP 22 a Podolánka s CAS 24. Vzhledem k nahlášenému rozsahu a místu požáru bylo požádáno KOPIS HZS hl. m. Prahy o vyslání výškové techniky a další požární techniky. Na místo události vyjely jednotky PO ze stanic Satalice s CAS 24 a Holešovice. Po příjezdu na místo události bylo průzkumem zjištěno, že požár zasáhl velkou část výrobní haly a dál se šíří. Po dohodě s majitelem objektu byl vypnut elektrický proud a přívod plynu.

Po příjezdu jednotek HZS hl. m. Prahy s výškovou technikou se prováděl hasební zásah i z AP 37. Z druhé strany objektu byla nasazena AP 22 jednotky SDH Brandýs nad Labem, osádka AP mimo hašení ochlazovala přilehlé střechy a bránila rozšíření požáru na okolní rodinné domy.
V průběhu hašení došlo k propadnutí prohořelého stropu haly a ohrožení zasahujících hasičů. Velitel zásahu proto rozhodl, že zásah bude veden pouze zvnějšku a do haly vstoupili hasiči až při dohašovacích pracích.

Velitel zásahu vyhlásil druhý stupeň požárního poplachu a vyžádal si na místo události další jednotky PO s požární technikou. Postupně přijely Letištní hasičská jednotka 24. základny dopravního letectva Praha-Kbely, HZS hl. m. Prahy - jednotky ze stanic Sokolská, Strašnice, Krč a Petřiny, a jednotky SDH Dolní Měcholupy a Kolovraty. Tyto jednotky PO zabezpečovaly doplňování vody do zasahujících cisteren. Ze stanice Mladá Boleslav se na místo události dostavil příslušník pro zjišťování příčin vzniku požárů, řídicí důstojník a velitel čety, který převzal velení zásahu. Později byl povolán protiplynový automobil, aby bylo možné doplňovat tlakové lahve pro dýchací přístroje.

Lokalizace a likvidace požáru

Krátce před 19.00 hodinou byl požár lokalizován. Jednotky PO následně vyhledávaly zbývající ložiska požáru a prováděly dohašovací práce a rozebírání střešní konstrukce.

Při dohašovacích pracích ohrožovalo zasahující hasiče, vzhledem k charakteru výroby (nábytek se skleněnými výplněmi), značné množství rozbitého skla a zrcadel, došlo i k protržení několika hadic.

V 19.30 hodin byly síly a prostředky redukovány a požár byl postupně dohašován. Byl ukončen druhý stupeň požárního poplachu, část jednotek PO byla odeslána zpět na základny. Ve 20.06 hodin byla ohlášena likvidace požáru. Na místě události zůstala pouze jedna jednotka SDH Podolánka, která dalších 24 hodin dohlížela na místo požáru.

Příčina vzniku požáru

Příčinou vzniku požáru byla stanovena technická závada na rychlovarné konvici.

Specifika zásahu

Pozitiva
dobrá spolupráce jednotek PO dvou krajů,
dostatečné a blízké zdroje vody pro hašení,
dobrá spolupráce s obecním úřadem, který zajistil občerstvení zasahujícím hasičům,
dobrá spolupráce s majitelem objektu.

Negativa
hořlavá střešní konstrukce, prohoření stropů ještě před příjezdem jednotek PO,
nedostatečné nástupní plochy pro požární techniku,
špatné povětrnostní podmínky – silný vítr, který přispíval k rozhořívání ohně.

npor. Mgr. Zdeňka VRZALOVÁ, foto por. ing. Michal MACOUN, HZS Středočeského kraje
 

vytisknout  e-mailem