Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Časopis 112 ROČNÍK VIII ČÍSLO 6/2009

V TOMTO ČÍSLE: Analyzujeme ZÁSAH na požár lisovny plastů na Mladoboleslavsku, uveřejňujeme ZÁVĚRY z valného shromáždění Profesní komory požární ochrany, upozorňujeme na nově aktualizovaný CD-ROM Souhrn metodických předpisů pro činnost jednotek požární ochrany. Přinášíme souhrnnou INFORMACI o veletrhu IDET 2009 a HODNOCENÍ taktického cvičení ROPA 2009. Seznamujeme s průběhem DNE ZÁCHRANÁŘŮ. Přinášíme ANALÝZU stavu ochrany obyvatelstva před katastrofami v Německu, otiskujeme případovou STUDII k teroristickému útoku látkou sarin, ke kterému došlo před patnácti lety v Japonsku. Přibližujeme průběh mezinárodní výstavy FIRECO 2009 a také seznamujeme se závěry KONFERENCE bezpečnostního managementu 2009. Upozorňujeme na možnosti využití ZABEZPEČOVACÍCH SYSTÉMŮ k ochraně osob a majetku. Speciální PŘÍLOHA přináší seznam osobností, které v Trojském zámku převzaly medaile HZS ČR udělené při příležitosti Státního svátku Dne osvobození od fašismu.  

PoděkováníPoděkování

Každoroční poděkování dárcům kostní dřeně se letos konalo 24. dubna ve Sladkovského sále Obecního domu Praha. Z rukou patronů Nadace dárců kostní dřeně, Ing. Livie Klausové, CSc., Miloslava kardinála Vlka a herečky Jiřiny Jiráskové přijalo ocenění 48 občanů, kteří v roce 2008 darovali kostní dřeň neznámým pacientům a zachránili jim tím život. Mezi vyznamenanými byli také tři příslušníci HZS ČR, dva dobrovolní hasiči, pět příslušníků Policie ČR a dva strážníci obecní policie.

Nejvhodnějším dárcem kostní dřeně je mladý zdravý člověk, nejlépe muž. Mladí zdraví muži jsou právě mezi hasiči a policisty, proto jich také přibývá v Českém národním registru dárců kostní dřeně.

V loňském roce poskytli nemocným kostní dřeň nstržm. Stanislav Navrátil z HZS Zlínského kraje, nstržm. Jiří Pečánka z HZS Jihomoravského kraje, nstržm. Petr Zdražil z HZS kraje Vysočina a dobrovolní hasiči Ladislav Krejzl z Liberce a Matěj Kutěj z Ostrova nad Ohří. Z Policie ČR tento úctyhodný čin vykonali prap. Přemysl Krátký z Vysoké nad Labem, npor. Josef Palek z Hořovic, pprap. Jaroslav Šlechta z Chlumu u Třeboně, kpt. Mgr. Marian Úradník z Prahy a členové obecní policie stržm. Erik Fišer z Holešova a stržm. Svatopluk Houšť z Prahy.

MUDr. Vladimír Koza, přednosta Hematologicko-onkologického oddělení FN Plzeň připomněl 17 let činnosti a společného programu Nadace pro transplantace kostní dřeně a Českého národního registru dárců kostní dřeně, kterému se podařilo jako čtvrtému na světě získat prestižní akreditaci Světové asociace dárců kostní dřeně.

V roce 1992 založili rodiče těžce nemocných pacientů a jejich lékaři nadaci, jejímž hlavním cílem bylo vybudovat registr dárců kostní dřeně. V letošním roce čítá registr více než 33 000 dobrovolných dárců a umožnil přes 600 nepříbuzenských transplantací kostní dřeně našim i zahraničním pacientům.

Transplantace kostní dřeně je metoda léčení jinak smrtelných nemocí, jako jsou určité typy leukémie, krvetvorného útlumu, těžké vrozené defekty imunity nebo některé nádory. Podmínkou transplantace je nalezení vhodného dárce. Pro konkrétního pacienta ale může být dárcem jen zcela výjimečný jedinec, jehož krvinky mají stejnou skladbu složitých tkáňových znaků. Jen čtvrtina nemocných najde vhodného dárce mezi svými příbuznými. Ostatním postiženým zbývá zdlouhavá a obtížná cesta hledání zachránce mezi nepříbuznými dobrovolníky.

Do registru mohou být zapsáni potenciální dárci ve věku od osmnácti do pětatřiceti let. Další informace lze získat na www.kostnidren.cz.
Pomoci je možné také zasláním finančního příspěvku nebo alespoň sms v hodnotě 30 korun na číslo 87777 - DMS KOSTNIDREN. Více na www.darcovskasms.cz.

Možná vás inspirují mimořádně významné lidské činy vašich kolegů a ostatních dárců, mezi kterými byly i mladé ženy. Vaše pomoc je nadějí na život pro ty, kteří si sami pomoci nemohou!

Mgr. Zuzana CIKHARTOVÁ, foto autorka

 

vytisknout  e-mailem