HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Bývalé mrazírny v Mochově zničil rozsáhlý požár

V pátek 23. února krátce před desátou hodinou přijala operátorka tísňové linky Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje informaci o požáru ve skladovací hale v bývalém areálu mochovských mrazíren v okrese Praha-východ. 

Vzhledem k velkému počtu volajících a upřesňujících zpráv o rozsahu požáru rozhodl operační důstojník ihned o vyhlášení druhého stupně požárního poplachu a k události vyjelo deset hasičských jednotek.

Při příjezdu první jednotky na místo se požár nekontrolovatelně šířil v opláštění budovy a nabíral na intenzitě, velitel zásahu proto rozhodl o vyhlášení třetího poplachového stupně. K požáru tak postupně zamířily další jednotky i ze širšího okolí a v rámci mezikrajské pomoci byla na místo vyslána také technika z několika stanic HZS hl. města Prahy.

Objekt o rozměrech 80 x 100 metrů, ve kterém bylo uskladněno přibližně tři tisíce dřevěných palet s bramborami, byl rozdělen do tří bojových úseků. Protože zprvopočátku hořela převážně tepelná izolace pod plechovým opláštěním budovy a požár se stále konstrukcí šířil dál, stoupal z objektu hustý černý dým. Na místo proto také byla povolána Chemická laboratoř Kamenice. Operační středisko zároveň informovalo starosty okolních obcí, aby se situací seznámili občany s doporučením omezit větrání. Vzhledem k tomu, že se požár nacházel v blízkosti dálnice D11 a kouř ohrožoval i bezpečnost provozu, byla na části úseku kolem Mochova snížena maximální povolená rychlost.

I přes veškerou snahu se hasičům stále nedařilo dostat požár pod kontrolu. Velitel zásahu proto rozhodl o vyhlášení zvláštního stupně požárního poplachu a požádal o další posily. Na místě se tak sjelo přes padesát jednotek hasičů. Požářiště bylo následně rozděleno do čtyř bojových úseků, kdy na jednom z nich byl nasazen i speciální hasicí robot LUF 60 podnikové jednotky Auto Škoda z Mladé Boleslavi. Požárem narušená hala byla poměrně nestabilní, proto probíhal zásah pouze z vnějšku a převážně z výškové techniky za pomoci mnoha C proudů. V odpoledních hodinách se zřítila část jedné z obvodových stěn a poté se propadl i kus střechy. O pomoc tak byla požádána Letecká služba Policie ČR, která pomocí bambi vaku provedla několik shozů vody dovnitř požářiště.

Kvůli nepříznivým povětrnostním podmínkám, poměrně silnému mrazu a dlouhotrvajícímu zásahu muselo častěji docházet ke střídání zasahujících hasičů, kterým bylo na místě zbudováno zázemí formou vyhřívaných nafukovacích stanů, kde byl zajištěn dostatečný přísun teplých nápojů a stravy. Ve večerních hodinách neměli hasiči požár stále ještě pod kontrolou, ale už nehrozilo, že by se dostal mimo vlastní budovu. Na poradě zřízeného štábu velitele zásahu bylo rozhodnuto o vyžádání Záchranného útvaru HZS ČR Zbiroh a Hlučín se speciální těžkou technikou a došlo k první redukci zasahujících jednotek. Práce za účasti asi stovky hasičů pokračovaly celou noc, kdy bylo nejprve nutné požářiště nasvítit osvětlovacími balony.

Po celou dobu zásahu prováděla kamenická laboratoř v pravidelných intervalech měření unikajících zplodin do ovzduší s tím, že ani v jednom případě nebyly naměřeny nadlimitní nebezpečné hodnoty.

V sobotu dopoledne byly za pomoci těžké techniky strženy tři obvodové stěny, což hasičům umožnilo dostat se k ohniskům, která stále nebyla dohašena. V odpoledních hodinách kolem půl čtvrté mohl velitel zásahu konečně oznámit operačnímu středisku lokalizaci požáru, po které opět zredukoval zasahující jednotky. Postupně byl stupeň požárního poplachu snižován a v půl šesté se dostal na nejnižší první. Ve 22 hodin bylo na místě už jen čtrnáct hasičů, kteří do nedělního rána zajišťovali dohlídku.

          

V neděli v osm hodin bylo požářiště předáno majiteli s nařízeným čtyřiadvacetihodinovým dohledem, který zabezpečí jednotka SDH Čelákovice. V pondělí dopoledne se na místě sejdou kriminalisté společně s vyšetřovateli příčin vzniku požárů, aby objasnili, proč vlastně začalo hořet. Přímé škody způsobené požárem předběžně odhadl majitel firmy na sto milionů korun.

FOTOGALERIE

nprap. Petr Svoboda
oddělení IZS
HZS Středočeského kraje

Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem