Školní a výcvikové zařízení HZS ČR  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Brno - květen 2019 - Nové učební pomůcky

Nová učební pomůcka v podobě šablony ke kácení stromů spatřila světlo světa na Školním a výcvikovém zařízení HZS ČR v Brně. 

květen - obrázek 1.jpg
Podnětem k její výrobě bylo použití takového přípravku jedním z členů německé dobrovolnické organizace THW - Technische Hilfswerk, která byla první dubnový týden letošního roku na ŠVZ v Brně. Skupina šesti lektorů z této organizace, která zavítala do ČR, se v THW podílí na vzdělávání obsluhovatelů motorových řetězových pil.
Jedná se o přípravek zhotovený z hliníkového plechu o rozměrech 23 cm x 10 cm, který je upevněn na hliníkovém profilu o délce 47 cm. Pomůcka napomůže obsluze motorové řetězové pily provést snadněji a přesněji hlavní řez a nedořez tak, aby byly tyto na sebe vzájemně navazující prvky kácení vedeny
ve správné rovině. Po vytvoření zářezu se do jeho vnitřní hrany vloží hliníkový profil a hliníková plocha slouží k lepšímu udržení roviny při tvorbě hlavního řezu. Barevné rysky potom slouží k přesnějšímu provedení nedořezu, šířky nedořezu a snižují možnost jeho proříznutí.
Zdánlivě maličkost, určitě však najde uplatnění v kurzech Obsluha motorových pil na ŠVZ v Brně.
Dosud byly vyrobeny dvě tyto pomůcky. Jedna bude sloužit při teoretické výuce na učebně a druhá při praktickém výcviku. Jejich praktické využití ukáže samozřejmě čas.
Další novou „květnovou“ učební pomůckou je funkční řez dvoutaktním motorem. Slouží k lepšímu pochopení principu činnosti dvoudobého motoru v kurzech  - Obsluha motorových pil a Instruktor obsluhy motorových pil. Posluchači si zde můžou zopakovat vlastní činnost dvoutaktního motoru.
Pomůcka samozřejmě také znázorňuje:
- přepouštěcí kanálek
- sací kanálek
- výfukový kanálek
- dolní úvrať
- horní úvrať a činnost svíčky – zapálení

I když je činnost dvoudobého motoru učivem základní školy, u některých posluchačů od té doby již uplynula velká řádka let a osvěžení znalostí v tomto směru je velmi přínosné.

Odkazy do noveho okna

květen - obrázek 2

květen - obrázek 2 

Detailní náhled

květen - obrázek 3

květen - obrázek 3 

Detailní náhled

květen - obrázek 4

květen - obrázek 4 

Detailní náhled

květen - obrázek 5

květen - obrázek 5 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem