Školní a výcvikové zařízení HZS ČR  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Brno - květen 2019 - Noční výcvik z pohledu začínajícího lektora

Náš lektorský tým se v nedávné době rozšířil o nového lektora-instruktora Jiřího Urbana, který u nás bude předávat svoje zkušenosti z praktického hasičského života všem nově nastupujícím hasičům. Protože je současně instruktorem potápění, bude se této problematice věnovat a představovat ji i na kurzech taktického řízení. Hned na úvod jeho působení na ŠVZ byl zapojen do výcviku v ohňovém domku při probíhajícím nočním výcviku kurzu 10 NOV. Přečtěte si, jak vnímal noční zásah z pohledu figuranta v zakouřeném prostoru a zároveň z pohledu hasiče doposud nezapojeného do vzdělávání. 

květen 2019_obrazek 1.JPG
Tento týden proběhl závěrečný noční výcvik kurzu 10 NOV, který ověřoval, co si posluchači z intenzivního tříměsíčního nováčkovského kurzu odnesli. Jako nový instruktor jsem se tohoto výcviku účastnil poprvé. Z mého pohledu bývalého výjezdového hasiče u HZS Jčk probíhal na velmi vysoké úrovni jak ze strany posluchačů, tak ze strany instruktorů, kteří se na tomto cvičení podíleli. Líbil se mi především jejich klidný a profesionální přístup k jednotlivým posluchačům.
Osobně jsem celý výcvik vnímal velice uspořádaně, s jasně stanovenými pravidly a úkoly. Všichni účastníci věděli, co mají dělat a jaká je jejich úloha. V případě chyby byli posluchači upozorněni a bylo jim vysvětleno, proč a jakou udělali chybu a jaké by tato chyba mohla mít následky. V případě průzkumu a vstupu do zakouřeného prostoru jsem byl překvapen poměrně slušným časovým výkonem průzkumné skupiny a rychlostí záchrany a transportu figuranta. Po ukončení výcviku následovalo vyhodnocení a celkový pohled na cvičení.
Jsem přesvědčen o obrovském přínosu tohoto výcviku pro všechny zúčastněné. V případě reálné situace by se budoucí výjezdoví hasiči podle všeho dobře a rychle orientovali a zásah zvládli. Je samozřejmé, že několik simulovaných cvičení neudělá z nováčků veterány, ale je to dle mého názoru výborný odrazový můstek pro jejich kariéru.


kpt. Mgr. Jiří Urban

Odkazy do noveho okna

květen 2019_obrazek 2

květen 2019_obrazek 2 

Detailní náhled

květen 2019_obrazek 3

květen 2019_obrazek 3 

Detailní náhled

květen 2019_obrazek 4

květen 2019_obrazek 4 

Detailní náhled

květen 2019_obrazek 5

květen 2019_obrazek 5 

Detailní náhled

květen 2019_obrazek 6

květen 2019_obrazek 6 

Detailní náhled

květen 2019_obrazek 7

květen 2019_obrazek 7 

Detailní náhled

květen 2019_obrazek 8

květen 2019_obrazek 8 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem