Školní a výcvikové zařízení HZS ČR  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Brno - 9. 4. 2019 - Třídění metodou START podruhé

Na počátku dubna se při nehodě trolejbusu a tramvaje v Brně zranily čtyři desítky cestujících. Tato a podobné události potvrzují potřebu složek integrovaného záchranného systému (dále jen „IZS“) být připraveny na zásahy s velkým počtem zraněných osob. 

9. 4. 2019_obrázek 01.jpgV souvislosti s těmito požadavky se Školní a výcvikové zařízení HZS ČR v Brně (dále jen „ŠVZ Brno“) snaží připravit kvalitním lektorským a realizačním týmem vysokou úroveň výcviku.
Opakování je matka moudrosti. Toto přísloví potvrzuje periodicky opakovaný výcvik třídění raněných metodou START v areálu ŠVZ Brno. Výcviku se s oblibou zúčastňuje široké pole záchranných složek.
Neuběhl ani měsíc od posledního výcviku START, který byl pro lektorský tým již druhým v pořadí od počátku roku. To ovšem neplatilo pro účastníky výcviku, kteří do ŠVZ Brno zavítali poprvé. Pro mnohé z nich to byl vstup do nové situace, do řešení typu události, s níž doposud neměli předchozí zkušenost.
Součinnostního výcviku START se účastnila Zdravotnická záchranná služba, Policie ČR a aktivní účastí přispěl Hasičský záchranný sbor Jihomoravského kraje. Dle platných osnov kurzu se do realizace výcviku zapojili také hasiči z kurzu Nástupní odborný výcvik (dále jen „hasiči NOV“) ŠVZ Brno. Větší část hasičů NOV měla důležitou roli figurantů, namaskovaných a simulujících jednotlivá poranění. Zbylá část se výcviku účastnila jako zasahující složka. Na výcviku nechyběli hasiči z jednotek sboru dobrovolných hasičů (dále jen „JSDH“), a to JSDH Královo Pole a JSDH Černovice.
Samotnému výcviku předcházel nácvik na hale, při němž si jednotlivé skupiny třídících z řad zúčastněných složek IZS vyzkoušely třídění metodou START na „zraněných“ figurantech. Výhodou této části je praktický nácvik rozhodovacího procesu třídící skupiny a určení priority transportu na odborné stanoviště zdravotnické pomoci.
Po nácviku na hale řešili cvičící předem neznámou „ostrou“ situaci. Tématem byl požár na diskotéce v patrovém domě s větším počtem osob. V první řadě bylo nutno pomoci osobám ohroženým požárem. Společně s hasebními pracemi proběhla evakuace a záchrana osob do bezpečného prostoru, kde se jim dostalo potřebné péče. Zde probíhaly prioritní úkony – zdravotnické třídění, zajištění a transport zraněných dle závažnosti zranění. JSDH zřídily na místě stan se zázemím pro osoby postižené událostí. Na závěr výcviku proběhl rozbor zásahu. Byly probrány jednotlivé situace s podporou video záběrů, sděleny postřehy a zkušenosti.
Za realizační tým si dovoluji poděkovat všem účastníkům cvičení.


kpt. Ing. Tereza Findeisová

Odkazy do noveho okna

9. 4. 2019_obrázek 08

9. 4. 2019_obrázek 08 

Detailní náhled

9. 4. 2019_obrázek 07

9. 4. 2019_obrázek 07 

Detailní náhled

9. 4. 2019_obrázek 06

9. 4. 2019_obrázek 06 

Detailní náhled

9. 4. 2019_obrázek 05

9. 4. 2019_obrázek 05 

Detailní náhled

9. 4. 2019_obrázek 04

9. 4. 2019_obrázek 04 

Detailní náhled

9. 4. 2019_obrázek 02

9. 4. 2019_obrázek 02 

Detailní náhled

9. 4. 2019_obrázek 03

9. 4. 2019_obrázek 03 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem