Školní a výcvikové zařízení HZS ČR  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Brno - 7. - 8. 1. 2019 Jednání HI HZS ČR

Ve dnech 7. - 8. 1. 2019 se na ŠVZ v Brně uskutečnilo jednání Sboru hlavních instruktorů HZS ČR pro práci ve výšce a nad volnou hloubkou. 

Brno_obrázek 1.jpg
Na programu teoretické části jednání byla témata z oblasti evidence prostředků v programu IKIS, nový pokyn pro práci ve výškách č. 50/2018 a jeho soulad s ostatními předpisy, řešení analýzy pokrytí rozšířených lezeckých činností na úrovni JSDH. Představena byla nová výstroj pro lezce od firmy Direct Alpine s.r.o., což je česká společnost vyrábějící outdoorové oblečení jak pracovní tak volnočasové. Dále byli přestaveni noví instruktoři HZS pro práci ve výšce a nad volnou hloubkou a proběhlo i jednání pracovní skupiny pro letecké záchranářství, která připomínkovala novou směrnici Letecké služby PČR.

Prezident Letecké amatérské asociace ČR Aleš Trtil přivezl a předvedl paraglidingovou sedačku jako součást nabídky spolupráce se specialisty, z řad svých instruktorů, při nácviku záchrany paraglidistů a záchranných prací při nehodě motorového paraglidisty.

Dalším z témat jednání byla aktualizace Metodických listů kapitoly VÝŠ, která je součástí Cvičebního řádu jednotek požární ochrany. V rámci aktualizace byl pak v praktické části jednání představen nový samoblokující slaňovací prostředek s názvem RIG a jeho využití u HZS. Ukázku provedl manažer Work and Rescue Dušan Franzke z firmy Vertical Trade s.r.o., firmy zabývající se dovozem a distribucí vybavení pro horolezectví, kemping, turistiku, a osobních ochranných prostředků pro práce ve výškách a nad volnou hloubkou. RIG jako takový slouží k zajištění větší bezpečnosti a usnadnění práce ve výškách a nad volnou hloubkou. Zástupce učiliště PO ve Velkém Poříčí kpt. Mgr. Tomáš Saifrt vysvětlil účastníkům jednání metodiku použití tohoto slaňovacího prostředku. Lektoři z ŠVZ si poté mohli použití RIGu společně vyzkoušet na lezecké stěně ve výcvikové hale ŠVZ a sjednotit s instruktory postupy použití slaňovacího prostředku při výuce jak na ŠVZ Brno, tak i na pracovišti Zbiroh a SOŠ a VOŠ požární ochrany ve Frýdku-Místku.


Martina Davidová

Odkazy do noveho okna

Brno_obrázek 2

Brno_obrázek 2 

Detailní náhled

Brno_obrázek 3

Brno_obrázek 3 

Detailní náhled

Brno_obrázek 4

Brno_obrázek 4 

Detailní náhled

Brno_obrázek 5

Brno_obrázek 5 

Detailní náhled

Brno_obrázek 6

Brno_obrázek 6 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem