Školní a výcvikové zařízení HZS ČR  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Brno 30. 1. 2020 Cílová rovinka brněnského kurzu 45 NOV

Pozdní hodiny čtvrtku 30. ledna 2020, čas pro noční výcvik posluchačů kurzu 45 NOV (dále jen „nováčci“). 

Brno_obrazek 01.JPGNoční výcvik je součástí výuky patřící do závěrečné fáze kurzu nástupního odborného výcviku. Slouží k prokázání dovedností a znalostí nováčků před závěrečnými zkouškami a k ověření připravenosti k výkonu samostatné služby při zdolávání požárů na místě zásahu.

Nováčci pracovali v pozici zasahujících. Jako figuranti se s velkou ochotou nabídli posluchači z kurzu 3 TŘ Z (dále jen „taktici“). Byli namodelovány tři druhy mimořádných událostí (požár domu, dopravní nehoda, nebezpečná látka), které se variantně upravovaly pro jednotlivá zasahující družstva hasičů. Na jednotlivých místech zásahu působili lektoři ŠVZ, kteří metodicky vedli výcvik a suplovali funkci velitelů zásahu. Po každém zásahu proběhla rekapitulace zásahu a byla provedena zpětná vazba na úrovni zasahující-lektoři-figuranti. 

Jak noční výcvik vnímali zasahující nováčci, můžete posoudit níže.

„Noční výcvik z mého pohledu? Čtrnáctý z patnácti týdnů nástupního odborného výcviku a před námi závěrečné modelové situace: dopravní nehoda, zásah na nebezpečnou látku a požár výškové budovy. Tři skupiny hasičů, rozdělené na družstva, tři stanoviště a jeden velký kolotoč. S každým dalším družstvem na daném stanovišti obtížnost zásahu narůstá.

Zásah na vážnou dopravní nehodu se zraněnými osobami se nesl ve znamení znalosti zavedených postupů v kombinaci s potřebnou mírou improvizace (typickou vlastností hasičů). Lektorské namodelování nám pomohlo uvědomit si zásadní. Bezpečnost zasahujících i zachraňovaných osob, zdravotní pomoc, vyproštění, transport. Postup záchranných prací upravovat dle aktuálních zjištění, především s ohledem na zdravotní stav zraněných osob.

Při zásahu na nebezpečnou látku si odnáším poznatek, že hlavní zásadou je jednat a konat rychle se zřetelem na bezpečnost. Průzkumná skupina zde slouží jako oči velitele zásahu, nesmí nic opomenout, všímat si i maličkostí, jednat obezřetně, sledovat možná rizika, předjímat možné následky situace v širších souvislostech.

Cenu za nejtěžší zásah bych věnoval požáru výškové budovy, kde jsme transportovali osoby po automobilovém žebříku (dále jen „AZ“). Některé osoby byly nalezeny v bezvědomí během průzkumu v budově, další osoby omdlely v důsledku pobytu v zakouřeném prostředí při záchraně na AZ. Snést bezvládnou osobu dolů po AZ dá opravdu zabrat. Těžký zásah po fyzické tak psychické stránce. Scénář, který člověk ve skutečnosti nechce zažít, přesto vynikající zkušenost.

"Noční výcvik nám byl velkým přínosem. Připomněl nám, že čtrnáctý týden výcviku je za námi a do posledního, patnáctého týdne, vstupujeme plni očekávání s výhledem maratonu zkouškových dní. Blíží se nám konec kurzu NOV. Teď si přejeme jen trochu toho štěstí při zkouškách. “


kpt. Ing. Tereza Findeisová, ŠVZ HSZ ČR, Josef Umlauf, 45 NOV 2019

Odkazy do noveho okna

Brno_obrazek 02

Brno_obrazek 02 

Detailní náhled

Brno_obrazek 03

Brno_obrazek 03 

Detailní náhled

Brno_obrazek 04

Brno_obrazek 04 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem