Školní a výcvikové zařízení HZS ČR  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Brno – 28.3.2013 – Kurz překonávání mechanického zabezpečení automobilů

Na základě podnětu Generálního ředitelství HZS ČR bylo ŠVZ HZS ČR středisko Brno požádáno o vyslání jednoho lektora-instruktora na kurz nouzového otevírání automobilů. 

Důvodem bylo zjistit přínosnost tohoto kurzu pro potřeby výkonu služby u HZS a možnost implementace nových postupů do kurzů Nástupní odborný výcvik (NOV), Taktické řízení (TŘ) a Vyprošťování zraněných osob z havarovaných vozidel (VZOHV).
 
Kurz byl organizován firmou Locksmith v jejich vlastních vzdělávacích prostorách v Sokolově. Jednodenní vzdělávací akci odstartoval tříhodinový teoretický blok o typech a konstrukci automobilových zámků a způsobech jejich překonávání. K dispozici bylo několik druhů speciálních nástrojů, takže teoreticky probrané postupy bylo možné ihned vyzkoušet na připravených vozidlech nebo cvičných vložkách automobilových zámků. Nelze popřít, že když zámek na vlastním vozidle udělá to známé „cvak“, ačkoli klíče máte stále v kapse, je to příjemný pocit, ale zpět k věci.
 
Jelikož se jednalo o kurz pro hasiče, kde se nedá předpokládat, že by hasič v místě zásahu měl k dispozici speciální nástroje zrovna na konkrétní typ zámku, byla velká pozornost věnována také destruktivnímu způsobu překonávání mechanického zabezpečení. Od známého způsobu stržení zámkové vložky, přes odvrtání cylindrické vložky až po nejjednodušší rozbití bočního okénka.
 
Jedním z nejsofistikovanějších postupů nedestruktivního otevírání automobilů snadno aplikovatelným v podmínkách HZS bylo použití speciálně vytvarovaného dlouhého drátu.
 
V současné době probíhají jednání o možnosti školení vybraných příslušníků HZS krajů. ŠVZ HZS ČR zahrnulo vybrané postupy do učebních osnov kurzů NOV a VZOHV.
 
Více o možnostech nouzového otevírání automobilů najdete na www.locksmith.cz nebo se nebojte kontaktovat ŠVZ HZS ČR středisko Brno.


kpt. Ing. Jan Sotolář

Odkazy do noveho okna

20130328_01

20130328_01 

Detailní náhled

20130328_02

20130328_02 

Detailní náhled

20130328_03

20130328_03 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem