Školní a výcvikové zařízení HZS ČR  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Brno – 17.10.2017 - Němečtí specialisté na výuku pomocí virtuální reality navštívili ŠVZ

Ve dnech 10.–13. 10. 2017 hostilo brněnské středisko ŠVZ dva německé specialisty na výuku pomocí virtuální reality. 

Naši zahraniční kolegové působí jako experti na provádění praktického výcviku pomocí simulačního programu XVR ve škole THW v městečku Hoya, které leží přibližně 100 km na jihozápad od Hamburku.

Cílem jejich cesty bylo zjistit co nejvíce o využívání XVR v našich podmínkách. Proto se zúčastnili praktických výcviků budoucích velitelů, kteří v šestitýdenním kurzu taktického řízení absolvují celkem 7 čtyřhodinových bloků rozhodovacího procesu velitele v programu XVR. Pro zajištění maximálního výukového efektu jsou posluchači kurzu rozděleni na tři skupiny po šesti budoucích velitelích a věnují se jim vždy minimálně tři instruktoři, doplňovaní například kolegy z operačního střediska HZS JMK. Naši němečtí kolegové zhlédli řešení tří modelových situací – dopravní nehodu, požár domu a zásah s přítomností radioaktivní látky.

Ve zbývajícím čase třídenní návštěvy se kolegové seznámili s fungováním všech našich středisek a předali nám informace, jakým způsobem řeší výuku pomocí XVR v Hoya. Že se u nás kolegům z Německa líbilo a mohou se od nás i něčemu přiučit svědčí fakt, že již nyní zvažují další pracovní návštěvu našeho brněnského střediska. Z jejich pochvalného hodnocení plyne, že naše umístění s XVR v projektu Hasič roku 2016 bylo zcela oprávněné.

Jsme rádi, že kromě stávající spolupráce v oblastech stabilizace narušených konstrukcí a problematiky obsluhy motorových řetězových pil můžeme navázat i výměnou zkušeností týkajících se programu XVR.

Velký dík patří pplk. Mgr. Evě Cápové z GŘ a kpt. Mgr. Haně Bártkové z našeho střediska ve Frýdku-Místku, bez jejichž překladatelské výpomoci a obětavé spolupráce i v jejich volném čase bychom nedokázali laťku naší spolupráce držet takto vysoko.

Výcvikem profesionálů zvyšujeme Vaši bezpečnost.


plk. Ing. Radovan Kočí

Odkazy do noveho okna

20171017_obr. 01

20171017_obr. 01 

Detailní náhled

20171017_obr. 02

20171017_obr. 02 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem