Záchranný útvar HZS ČR  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Nový velitel ZÚ HZS ČR brig. gen. Ing. David Kareš

Záchranný útvar Hasičského záchranného sboru České republiky má nového velitele. Dne 1. 12. 2021 generální ředitel HZS ČR generálmajor Vladimír Vlček uvedl do funkce nového velitele Záchranného útvaru HZS ČR. Stal se jím brigádní generál David Kareš, dosavadní zástupce velitele útvaru pro záchrannou činnost. 

Je pro mě čest, že jsem byl dnešním dnem jmenován do funkce velitele Záchranného útvaru HZS ČR. Kromě výrazu důvěry to vnímám také jako velký závazek.

Jsem přesvědčen, že mým jmenováním se pro směřování útvaru nic podstatného nezmění, a i nadále bude útvar pevnou součástí HZS ČR. Pevně věřím, že přestože před námi stálo v uplynulém období nemálo úkolů, a to jak ve spojitosti s tornádem na jižní Moravě, tak s pandemií Covid-19, naším společným cílem vždy bylo a nadále zůstane to, aby se veřejnost na nás mohla i v těch nejtěžších chvílích spolehnout,“ uvedl nový velitel ZÚ HZS ČR brig. gen. David Kareš.

Brigádní generál Ing. David Kareš

brig.gen. David Kareš.jpgBrigádní generál Ing. David Kareš se narodil v roce 1975. Je ženatý a jak sám říká, rodina pro něj vždy byla a  je velkou oporou. Vystudoval Vysokou vojenskou školu pozemního vojska ve Vyškově a od roku 1996 prošel u Armády ČR mnoha funkcemi. V období let 2004-2008 sloužil u 157. záchranného praporu Armády České republiky, nejprve jako náčelník pracoviště, následně jako náčelník skupiny. V rámci toho strávil v roce 2008 celkem 7 měsíců na zahraniční misi v Kosovu, kde jako příslušník 12. kontingentu KFOR působil na mezinárodním velení jednotek jako důstojník pro výcvik a přípravu vojsk. Při reorganizaci armády, která vedla v roce 2008 ke zrušení vojenských záchranných útvarů, se v roce 2009 stal zástupcem velitele pro záchrannou činnost, kterým byl až doposud. Od počátku vzniku ZÚ HZS ČR se přímo podílel na rozšiřování jednotek do nových dislokací (Zbiroh, Jihlava) a na modernizaci a obnově stávající techniky. V říjnu roku 2020 byl jmenován u příležitosti Dne vzniku samostatného Československého státu prezidentem České republiky do hodnosti brigádního generála.

Brigádní generál Ing. David Kareš má za sebou u Hasičského záchranného sboru ČR bezmála 13 let praxe. Zajišťoval významné zásahy Záchranného útvaru Hasičského záchranného sboru České republiky, jako dlouhotrvající zásah po výbuších ve Vrběticích, regionální povodně na území ČR či vyproštění vlakové soupravy po dopravní nehodě poblíž Mariánských Lázní. Rovněž se významným způsobem podílel na zajištění plnění úkolů Hasičského záchranného sboru České republiky v době trvání nouzového stavu při řešení nákazy onemocněním COVID-19 a bezmála měsíc koordinoval činnosti spojené s odstraňováním následků tornáda na jižní Moravě. Nemalé zkušenosti má však i se zahraničními zásahy. V roce 2015 velel jednotce MV-GŘ HZS ČR při přepravě humanitární pomoci do Kyjeva a v následujícím roce řídil vyprošťování uvízlé nákladní lodi v Drážďanech. V roce 2018 se pak stal součástí týmu řešícího v Thajsku záchranu chlapců ze zatopené jeskyně.

Brigádní generál David Kareš vyniká nejen výborným technickým způsobem myšlení, ale disponuje také velmi dobrými organizačními a řídícími schopnostmi.

Odkazy do noveho okna

jmenování nového velitele Záchranného útvaru HZS ČR (3)

jmenování nového velitele Záchranného út... 

Detailní náhled

jmenování nového velitele Záchranného útvaru HZS ČR (2)

jmenování nového velitele Záchranného út... 

Detailní náhled

jmenování nového velitele Záchranného útvaru HZS ČR (1)

jmenování nového velitele Záchranného út... 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem