Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Brig. gen. Drahoslav Ryba osobně ocenil náročnou práci hasičů při sesuvech půdy na Břeclavsku

22. září 2014 (Nicole Zaoralová) - V neděli 14. září 2014 řešili hasiči na Břeclavsku více jak 50 mimořádných událostí spojených s deštěm. K nejpostiženějším obcím patřily Valtice, Mikulov, Břeclav, Dolní Věstonice a Strachotín. Nejprve požární jednotky čerpaly vodu ze sklepů rodinných domů i vinných sklípků. Poté byly odčerpávány laguny ve volné přírodě, které se po vydatných deštích vytvořily. 

Práce těžké techniky ve Strachotíně. Foto: HZS Jihomoravského krajePráce těžké techniky ve Strachotíně. Foto: HZS Jihomoravského kraje
K prvním sesuvům půdy
o rozměrech cca 20 x 100 m došlo na břehu vodní nádrže Nové Mlýny, kde masa zeminy zavalila prostor pro karavany. Hasiči evakuovali 20 osob i 10 vozidel a celý prostor byl uzavřen. Na místě nastalou situaci řešil krizový štáb obce Milkulov.
 
V Dolních Věstonicích hasiči nasadili k odbagrování několika sesunutých svahů těžkou techniku, která byla povolána ze Záchranného útvaru HZS ČR v Hlučíně. Hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek vyhlásil stav nebezpečí. Práce zde probíhaly celou noc.
 
Další sesuv svahu hrozil ve Strachotíněve starém pískovcovém lomu. I přes zajištění svahu došlo k sesuvům půdy a prasklinám ve vozovce vedoucí nad lomem. Starostka Strachotína rozhodla o evakuaci obyvatel z přilehlých rodinných domů a velitel zásahu nařídil odpojení plynu. Hasiči vybudovali dřevěné zábrany, které měly ochránit rodinné domy před padajícím kamením a případným sesuvem zeminy. Speciální bagr ze Záchranného útvaru HZS ČR z Hlučína se sedmnáctimetrovým ramenem pokračoval v terénních úpravách a nákladní auta odvážela vytěženou zeminu. O tomto víkendu (20.9. – 21.9.) byly veškeré práce na sanaci svahu dokončeny a rodiny se mohly nastěhovat zpět do svých domovů.
 
Během zmíněného víkendu také hasiči odčerpávali vodu ze zatopené čističky vDolních Věstonicích a odstraňovali stromy, které hrozily pádem.
 
Nejsložitější situace je momentálně nad řekou Dyjí v Bulharech. Jde o další místo, kde se pomalou sesouvá zemina ze svahu. Hasiči zde vybudovali obslužnou panelovou komunikaci pro těžkou techniku a vyčistili pravou část koryta řeky od popadaných stromů a rostoucích keřů. Buduje se zde nová kamenitá pata svahu s větší nosností. Při řešení těchto mimořádných událostí se zde používá také těžká automobilová technika ze Záchranného útvaru. Jsou to především zemní stroje s rypadly a traktobagr Hudding 1260C. Ty se osvědčily při zajištění svahu v Dolních Věstonicích. Poté byly přesunuty na druhý konec nádrže do Strachotína a doplněny o čtyři další sklápěcí automobily a pásové rypadlo Caterpillar 325 CL. Hasiči na místě využívají také moderní techniku, jako jsou tablety, lokátory a bezpilotní letouny, díky nimž má krizový štáb přesné informace o poloze strojů a činnostech na místě zásahu.
 
Místo zásahu navštívil v sobotu generální ředitel HZS ČR brig. gen. Drahoslav Ryba. Ten po seznámení se s celou situací řekl. „Byl jsem až překvapen, jak je zde práce velice náročná a nebezpečná. Hasiči zde musí vynaložit obrovské fyzické úsilí, ale také musí předvést dokonalé řidičské umění při manipulaci s těžkou technikou na úzké a nezpevněné cestě. Když uvážím, že řeka, ve které se pohybují, je místy až 6 metrů hluboká, musím ocenit jejich zručnost, fyzičku a odvahu.“
 
Záchranné práce u obce Bulhary. Foto: HZS Jihomoravského krajeZáchranné práce u obce Bulhary. Foto: HZS Jihomoravského kraje
V neděli 21. září 2014 navštívil postižené oblasti na Břeclavsku také premiér Bohuslav Sobotka a ministr vnitra Milan Chovanec za doprovodu hejtmana Jihomoravského kraje Michala Haška.
 
kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí
 
MV-generální ředitelství HZS ČR
Tel.: 950 819 944
Mobil: 602 215 142
e-mail: nicole.zaoralova@grh.izscr.cz

vytisknout  e-mailem