Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Bouřky a vítr navýšil počet událostí

20. srpna 2011 ( Ivana Svitáková) -Jednotky požární ochrany vyjely dne 19. srpna 2011 k 687 událostem. Na jejich likvidaci se podílelo 859 jednotek požární ochrany, z toho 490 jednotek HZS ČR. Struktura zásahové činnosti: 45 požárů, 77 dopravních nehod, 15 úniků látek, 517 technických zásahů, 6 ostatních mimořádných událostí a 27 planých poplachů.  

Závažné požáry a ostatní mimořádné události
 
Kraj Plzeňský                      
- okres Klatovy, Kašperské Hory. Čtyři jednotky PO likvidovaly požár nákladního vozidla přepravujícího dříví. Bez zranění osob. Škoda způsobená požárem byla předběžně stanovena na 2 mil.Kč, příčinou jeho vzniku byla technická závada na vozidle.
 
Kraj Moravskoslezský        
- okres Nový Jičín, Prchalov. Devět jednotek PO likvidovalo požár zemědělského objektu – sklad krmiva cca 25 x 12 m. Bez zranění osob. Škoda způsobená požárem byla předběžně stanovena na 1 mil.Kč, příčina jeho vzniku je v šetření.
 
Kraj Středočeský                
- okres Nymburk, Přední Lhota. Jedenáct jednotek PO likvidovalo požár zemědělského objektu – dvoumlatová stodola cca 45 x 14 m s přístavkem kůlen 45 x 6 m. Bez zranění osob. Škoda způsobená požárem byla předběžně stanovena na 1,5 mil.Kč, příčina jeho vzniku je v šetření.
 
Meteorologická situace na území ČR:
           
V průběhu dne přešla přes území ČR od západu směrem k východu zvlněná studená fronta doprovázená několika pásy intenzivních bouřek (silné dešťové srážky, vítr o rychlosti kolem 20 m.s-1). V důsledku těchto meteorologických podmínek došlo k podstatnému navýšení zásahové činnosti jednotek PO, prakticky na celém území ČR. Jednalo se především o zásahy na čerpání zatopených sklepů, odstraňování spadlých stromů a větví a poškozených střech.
 
Celkový počet událostí je o 196 % vyšší oproti dlouhodobému průměru (průměr 289). Počet požárů je o 18 % nižší, počet dopravních nehod je o 40 % vyšší, počet úniků látek je o 6 % nižší, počet technických zásahů je o 314 % vyšší (dlouhodobý průměr je 139 tech.pomocí denně) a počet planých poplachů je o 23 % vyšší oproti dlouhodobému průměru.
 
kpt. Ing. Ivana Svitáková
tisková mluvčí
 
MV-generální ředitelství
Hasičského záchranného sboru ČR
 
Mobil: +420 724 193 394
Tel.: +420 950 819 867
E-mail:ivana.svitakova@grh.izscr.cz

vytisknout  e-mailem