HZS Jihočeského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Bouřka na jihu Čech

Zásahy hasičů od odpoledních hodin do 23:30 hodin. 

Jak předeslala výstraha vydaná dnes odpoledne Českým hydrometeorologickým ústavem, přehnala se přes území Jihočeského kraje silná bouřka doprovázená přívalovým deštěm.
V odpoledních hodinách bouřka řádila na Prachaticku, kde od 14:00 do 14:16 hodin hasiči vyjeli k pěti událostem. Všechny události byly ve městě Volary. Ve třech případech se jednalo o čerpání vody ze sklepa domů, dvakrát hasiči odklízeli spadlý strom. U těchto událostí zasahovali dobrovolní hasiči obce Volary a profesionálové ze stanice Prachatice a z jednotky HZSP SŽDC.
Po 16. hodině se bouřka přesunula na Českokrumlovsko, kde hasiči odklízeli popadané stromy na třech místech, a to v Rychnově nad Malší (16:02 hodin), Perneku (16:19 hodin) a Dolní Dvořiště (17:14 hodin).
Volarští hasiči vyjeli okolo 22. hodiny ještě k dalším dvěma čerpáním vody ze sklepů domu – Soumarská ulice a Tovární ulice ve Volarech.
Mezi 22. a 23. hodinou likvidovali následky deště a bouřky také profesionální hasiči ze stanice Křemže a jednotky SDH obcí Holubov a Třísov v okolí Holubova a Křemže na Českokrumlovsku.
Největší bouřka však byla na Českobudějovicku, kde déšť doslova spláchnul jihočeskou metropoli. Zde přibližně od 22. hodiny přejíždějí jednotky profesionálů ze stanic České Budějovice a Suché Vrbné a z jednotky HZSP SŽDC společně s jednotkami SDH obcí Hrdějovice, Boršov nad Vltavou, Hluboká nad Vltavou, Radostice, Borovany, Borek, Lišov, Žabovřesky od jedné události ke druhé. Hasiči bojují především s vodou, která protéká do domů a bytů. Čerpají vodu ze zaplavených sklepů, na několika místech odklízejí popadané stromy. Hodně zasažena byla obec Hrdějovice, zásahy evidují českobudějovičtí hasiči v centru města (např. Dukelská, Lidická, Mánesova, Skuherského, U Černé věže, nám. Přemysla Otakara II.,…) a pak v části města u sídliště Vltava (např. Krčínova, Husova,…)
Táborsko zasáhla bouřka po 23. hodině. V tuto chvíli hasiči ze stanic Tábor, Soběslav a z jednotky SDH obce Chýnov řeší tři události: odklízejí spadlé stromy v Zárybničné Lhotě a Nové Vsi a řeší valící se bahno na silnici v obci Nuzbely.

K 23:30 hodině nejsme schopni přesně spočítat, kolik zásahu hasičů si – především na Českobudějovicku – dnešní bouřka vyžádala. Jedná se řádově o desítky událostí, momentální odhad je okolo 70. Řada událostí je však stále ve „frontě k řešení“. A vzhledem k stále trvajícímu dešti je možné, že počet bude v průběhu noci stále narůstat.

vytisknout  e-mailem