Školní a výcvikové zařízení HZS ČR  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Borovany - 13.9.2013 - kurz Práce v divoké vodě

V prvních čtrnácti dnech měsíce září roku 2013 proběhly dva kurzy Práce v divoké vodě (dále PDV) v detašovaném pracovišti Školního a výcvikového zařízení HZS ČR (dále ŠVZ) – Borovany. 

V tomto kurzu se hasiči naučí rozšířeným dovednostem v oblasti záchranářství v divoké vodě. Tímto kurzem by měli projít hlavní instruktoři, instruktoři pro práci ve vodě a všichni, kteří mají zvýšenou pravděpodobnost zásahu na tekoucích vodách.
V rámci zmíněném kurzu organizovaným ŠVZ se hasiči procvičí:
  • Ovládání raftu v tekoucích vodách kategorie WW II-III
  • Řešení krizových situací, které mohou nastat při ovládání raftu v těchto vodách (převrácení raftu, vypadnutí člena posádky apod.)
  • Záchranu pomocí házecího pytlíku
  • Záchrana upoutaným zachráncem
  • Řešení krizové situace při použití lana ve vodě
  • Aktivní a defenzivní plavání ve vodním toku
  • První pomoc v oblasti záchrany na vodě
  • Tzv. upoutaný raft apod.
První den jsou hasiči prověřeni v plaveckém umění na krytém bazéně, aby se nestalo, že záchranář, který má zachraňovat bude jinými záchranáři zachraňován! Kurz je svou náročností extrémní, což Vám potvrdí každý, kdo jím prošel. To znamená, že je potřeba, aby hasiči, kteří ho mají absolvovat, s tím počítali, jinak může dojít k zbytečným úrazům.
 
Otázka budoucnosti kurzu v souvislosti se zrušením detašovaného pracoviště ŠVZ v Borovanech máme pozitivní zprávu. Ředitel ŠVZ plk. Ing. Ladislav Geleta přislíbil, že kurzy konané na Slalomovém kanále ve Vrbném u Ćeských Budějovic budou nadále prováděny. I v příštích letech areál v Borovanech bude logistickou základnou pro tento kurz, ale objekty budou spadat pod jinou organizační složku HZS – Skladovací a opravárenské zařízení HZS.
 
Další fotografie z kurzu Práce v divoké vodě ve fotogalerii.
Video z kurzu Práce v divoké vodě.


kpt. Ing. Jiří Rogowski

vytisknout  e-mailem