HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Blíží se konec roku, a to je vždy čas tak trochu bilancovat

Bilancovat mohou už teď i hasiči Pardubického kraje. 

 

Sice do konce roku 2011 zbývá ještě několik desítek hodin a statistika se může ještě výrazně změnit, přesto čtenářům našeho webu již nyní nabízíme trochu čísel ze statistiky.
            Hasiči Pardubického kraje zasahovali v roce 2011 až do 28. prosince (7.30 hodin) u 4545 událostí (Pardubice 1255, Chrudim 830, Svitavy 995, Ústí nad Orlicí 1465). Až do 28. prosince hasiči likvidovali 812 požárů (Pardubice 275, Chrudim 185, Svitavy 154, Ústí nad Orlicí 198). V kraji během roku až do osmadvacátého prosincového dne odstraňovali následky 1036 dopravních nehod (Pardubice 272, Chrudim 187, Svitavy 251, Ústí nad Orlicí 326).
 
Hasiči jsou připraveni 365 dní v roce ve dne i v noci pomoci lidem v nouziHasiči jsou připraveni 365 dní v roce ve dne i v noci pomoci lidem v nouzi
Mezi největší události v kraji se za letošní rok zařadí jistě požár z 20. dubna, kdy došlo v časných ranních hodinách k požáru s následným výbuchem ve společnosti Explosia, a.s., Pardubice. Při této události došlo k usmrcení čtyř osob a ke zranění 9 osob. Škoda byla vyčíslena na 66 100 000 korun. Příčina vzniku výbuchu je ještě stále v šetření a pracuje se s verzemi nepředpokládané technické závady na výrobním zařízení nebo elektroinstalaci, selhání lidského faktoru a požáru jako příčiny výbuchu.
            Požár hotelu Morava v Moravské Třebové se škodou 16 milionů korun se jako druhá největší událost zapíše do hasičské statistiky roku 2011. Hasiči při požáru hotelu 12. dubna  museli evakuovat 95 osob. Objekt hotelu byl velmi poškozen plameny, a proto nebylo možné přesně specifikovat příčinu požáru. Vyšetřovatelé stanovili jako příčinu vzniku požár závadu na elektroinstalaci objektu.
            Další velký požár likvidovaly jednotky požární ochrany 30. března v Lázních Bohdanči. Ve společnosti Transform, a.s., plameny zničily uskladněné  výrobky připravené  k exportu. Škoda se vyšplhala na 4 268 000 korun. Hasičům se podařilo uchránit majetek v hodnotě 3 700 000 korun. Požár byl založen úmyslně.
V chrudimském okresu likvidovali hasiči 16. února požár střechy objektu Mlýn Janderov spol. s.r.o. – Chrudim-Presy. Škoda je vyčíslena na 2 560 000 korun a uchránit se podařilo majetek ve výši 6 milionů korun. Vyšetřovatelé i nadále zjišťují, co bylo příčinou vzniku požáru.
            Na Orlickoústecku hasiči zařadí do statistiky největší požár ze dne 4. března, kdy došlo k požáru sněhové rolby v lyžařském středisku U Slončíka v Dolní Moravě. Škodu hasiči vyčíslili na 3,5 milionu korun. Uchránit se hasičům podařilo majetek v hodnotě 1 milion korun. Příčinou vzniku požáru byla nepředpokládaná technická závada na výfukovém potrubí.
 
Na další čísla ze statistiky, do které se počítají i technické a technologické pomoci nebo úniky nebezpečných látek, technické havárie či živelní pohromy nebo plané výjezdy, si počkáme až se definitivně uzavře rok 2011.
 
 Vendula Horáková, tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem