HZS Královéhradeckého kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Během výcviku v zimním terénu zasahovali hasiči "naostro"

Naše práce nás učí být neustále ve střehu a všímat si svého okolí. Co kdyby někdo potřeboval pomoc… A potvrdilo se to i na výcviku lezecké skupiny hasičů ze stanice Trutnov.

Výcvik byl zaměřený primárně na pohyb v zimním exponovaném terénu, jeho součástí byl mimo jiné výstup na nejvyšší českou horu. Nebylo zrovna ideální počasí, když lezci vyrazili od stanice Růžová hora směrem na Sněžku. Asi po kilometru chůze po stezce pod lanovkou však narazili na muže, který už zjevně nemohl pokračovat dál v cestě. Měl s sebou sice několik zavazadel (včetně kytary), ale co mu však chybělo, bylo odpovídající vybavení, který by měl každý návštěvník zimních hor mít, počínaje odpovídajícím teplým oblečením. Muž s hasiči komunikoval a domluvili se, že mu pomůžou s věcmi a doprovodí ho na stanici lanovky Růžová hora. Odtud sjel dolů, kde si ho už převzali členové horské služby. Lezecká skupina pak pokračovala v cestě ke zdolání Sněžky. Vzhledem k nevlídnému počasí bylo štěstí, že na muže trutnovští hasiči dopoledne narazili. Cesta není v tento čas za podobných podmínek frekventovaná a pomoci by se mohl dočkat až po dalších hodinách.

„Ostrý“ zásah byl zpestřením výcviku, který skupina záměrně naplánovala na základě nepříznivé předpovědi počasí, aby byly podmínky co nejvíce realistické. Při výcviku se hasiči zaměřili na pohyb na sněžnicích a nesmecích v zimním terénu, teoreticky si připomněli problematiku hypotermie i pravidla správného vrstvení lezeckých speciálních oděvů. Zároveň prověřovali možnosti orientace a pohybu v prostoru za pomoci GPS nebo buzoly.

Záchrana osoby, Sněžka (2).jpeg

Martina Götzová, tisková mluvčí
FOTO: HZS KHK

Odkazy do noveho okna

Záchrana osoby, Sněžka (1)

Záchrana osoby, Sněžka (1) 

Detailní náhled

Záchrana osoby, Sněžka (2)

Záchrana osoby, Sněžka (2) 

Detailní náhled

Záchrana osoby, Sněžka (3)

Záchrana osoby, Sněžka (3) 

Detailní náhled

Záchrana osoby, Sněžka (4)

Záchrana osoby, Sněžka (4) 

Detailní náhled

Záchrana osoby, Sněžka (5)

Záchrana osoby, Sněžka (5) 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem