Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Během Velikonoc vyjížděli hasiči k 433 požárům, nejklidnější bylo pondělí

14. 4. 2020 (NS) - Po mnoha vydaných výstrahách a zákazu rozdělávat ohně ve dvou krajích (Jihočeský a Vysočina) jako reakci na obrovský nárůst požárů začátkem minulého týdne, byla situace na Velikonoce klidnější, rozhodně se ale nevrátila do průměru. Kromě pondělí vyjížděli hasiči každý den k více než stovce požárů, což je dvojnásobek dlouhodobého denního průměru (49 požárů denně). 

Za nárůstem stál zvýšený počet požárů v přírodním prostředí, který je pro suché jaro typický. Lidská neopatrnost při pálení biologického odpadu na zahradách nebo pálení hald klestí a větví přímo v lesích stojí za většinou těchto požárů.

Hasiči tak vyjížděli například v pondělí 13. dubna k požáru lesa v nepřístupném terénu v okolí vodní nádrže Vír II v okrese Žďár nad Sázavou. Vyhlášen byl 3. stupeň požárního poplachu a v rámci mezikrajské pomoci byly povolány také jednotky z Jihomoravského a Pardubického kraje.

V neděli 12. dubna zase šest hasičských jednotek likvidovalo požár lesního porostu v Petřvaldu na Karvinsku. Jednalo se o požár na ploše přibližně 100 x 100 metrů a byl vyhlášen druhý stupeň požárního poplachu.

Výstřižek.PNG

Nejen požáry v přírodním prostředí ale zaměstnaly hasiče během Velikonoc. Požáry se nevyhnuly ani bytům nebo domům. Mezi ty největší patřily:

10. dubna 2020

  • Požár rodinného domu v okrese Chrudim likvidovalo 6 hasičských jednotek, při požáru byly zasaženy i tři okolní objekty a škoda přesáhla 2 miliony korun.
  • Požár bytu v přízemí bytového domu likvidovalo 5 jednotek v okrese Karlovy Vary
  • Požár objektu kasina likvidovali hasiči na Hodonínsku

11. dubna 2020

  • Požár bytu likvidovalo pět jednotek v Děčíně, při požáru byla jedna osoba zraněna a 19 osob muselo být z domu evakuováno.
  • Požár celodřevěné restaurace v okrese Náchod likvidovaly dvě jednotky hasičů, jedna osoba se při požáru zranila.
  • Požár haly v drůbežárně v okrese Klatovy likvidovalo devět jednotek, škoda se vyšplhala na 7 milionů Kč.

Požár oblečení v bytě v Mohelnici na Šumpersku likvidovaly čtyři jednotky hasičů. Při požáru byla jedna osoba zraněna na jedna zachráněna, 95 osob muselo být evakuováno.

12. dubna 2020

  • Požár motocyklu po dopravní nehodě v okrese Kroměříž likvidovaly tři jednotky hasičů. Řidič motocyklu na místě zemřel, komunikace byla uzavřena přes dvě hodiny.

13. dubna 2020

  • Požár přístřešku na terase ve čtvrtém patře výškové budovy likvidovaly čtyři jednotky hasičů u Průhonic u Prahy. Před příjezdem hasičů provedla Policie ČR evakuaci 18 osob.
  • Požár pece na tavení skla v průmyslovém areálu na Teplicku likvidovalo dvanáct jednotek hasičů. Vyhlášen byl 3. stupeň požárního poplachu.

Celkem vyjeli hasiči během Velikonoc k 1 415 událostem.



pplk. Mgr. Nicole Studená
tisková mluvčí
MV-generální ředitelství HZS ČR
Tel.: 950 819 944
Mobil: 602 215 142
e-mail: nicole.studena@grh.izscr.cz



Foto zdroj:
HZS Královéhradeckého kraje
HZS Moravskoslezského kraje
HZS Ústeckého kraje

Odkazy do noveho okna

Pozar restaurace v Jaromeři

Pozar restaurace v Jaromeři 

Detailní náhled

Pozar_lesa_Petrvald

Pozar_lesa_Petrvald 

Detailní náhled

Požár sklárna Duchcov

Požár sklárna Duchcov 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem