Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Až 1825 výjezdů hasičů kvůli silnému větru

31. 10. 2018 (Michaela Franclová) – Během úterý 30. října vyjeli hasiči v souvislosti s větrným počasím k 1825 technickým zásahům, denní průměr v počtu technických výjezdů tak byl překročen 11krát. 

ViewImage.jpgV úterý 30. října 2018 jednotky požární ochrany vyjely celkem ke 2043 událostem, z čehož 1825 bylo technických zásahů. Hasiči v souvislosti se silným větrem zasahovali u popadaným stromů a ulámaných větví, které blokovaly komunikace, nebo u uvolněné střešní krytiny, která ohrožovala občany. V několika případech došlo také k pádu drátů elektrického vedení. K nejpostiženějším patřily kraje Pardubický, Kraj Vysočina a Moravskoslezský.

V Pardubickém kraji hasiči pomáhali také řidiči, který s nákladním automobilem kvůli větru skončil na boku v Jablonném nad Orlicí. V Olomouckém kraji vlivem silného větru došlo k padnutí stromu na přívod elektrické energie do města Litovle a ve městě byly přerušeny dodávky elektřiny na celé dopoledne. V Moravskoslezském kraji jednotka zasahovala při odstranění stromu z trolejového vedení na trati Třinec – Čadca, trať byla uzavřena na více než 3 hodiny.

Ve Zlínském kraji vyjely v úterý jednotky hasičů k požáru lesního porostu v lokalitě Bílová o rozloze 100 x 150 metrů. Právě silný vítr značně komplikoval celý zásah a z důvodu možného rozšíření požáru do dalších lesních porostů byl vyhlášen II. stupeň požárního poplachu a na místo bylo povoláno 17 jednotek hasičů. Příčinou požáru byla dle vyšetřovatelů příčin požárů HZS Zlínského kraje nedbalost při pálení klestí. Škoda na majetku díky rychlému zásahu hasičů nevznikla.

Konkrétně z HZS krajů:
Středočeský

https://www.hzscr.cz/docDetail.aspx?docid=22130910&docType=ART

Ústecký
https://www.hzscr.cz/clanek/hzs-usteckeho-kraje-menu-informacni-servis-zpravodajstvi-2018-zari-silny-vitr.aspx

Královéhradecký 
https://www.hzscr.cz/clanek/kralovehradecky-kraj-zasahl-silny-vitr-zamestnava-take-hasice.aspx

Pardubický
https://www.hzscr.cz/clanek/za-uplynulych-18-hodin-hasici-v-kraji-zasahovali-u-306-udalosti-v-souvislosti-se-silnym-vetrem.aspx

Olomoucký kraj
https://www.hzscr.cz/clanek/silny-vitr-zamestnava-hasice-v-celem-olomouckem-kraji-sumarizace-vyjezdu-hzs-olk.aspx

Zlínský
https://www.hzscr.cz/clanek/lesni-pozar-v-rajnochovicich-komplikoval-silny-vitr-vyhlasen-byl-druhy-stupen-poplachu-aktualizace.aspx

Celkový počet včerejších zásahů byl o 570 % vyšší, než je dlouhodobý průměr a počet technických zásahů byl dokonce o 1027 % vyšší, než je dlouhodobý průměr. Nyní se povětrnostní situace již uklidnila a ČHMÚ nevydal žádné další výstrahy.

Foto: HZS Pardubického kraje

Mediální kontakt:
kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí

MV-generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR
Tel.: +420  950 819 944
Mobil: +420 602 215 142
E-mail: nicole.zaoralova@grh.izscr.cz

vytisknout  e-mailem