Školní a výcvikové zařízení HZS ČR  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Areál a zázemí

 

Areál ŠVZ Zbiroh

Obrázek1.jpgHistorie areálu sahá až do 2 světové války, kdy prostor obývaly jednotky SS a velitelství pluků Požární policie. Až do roku 2007 byly tyto prostory pouze armádní a to  včetně působení 6. polní vojenské nemocnice. V roce 2007 došlo k převodu areálu od AČR k HZS ČR. V roce 2009 zde zahájila činnost základna humanitární pomoci a rok později došlo ke vzniku Záchranné roty ZU HZS ČR. V roce 2012 zahájilo svou činnost i Skladovací a opravárenské zařízení HZS ČR. 

K 1. 1. 2016 bylo ve Zbirohu zřízeno pracoviště Školního a výcvikového zařízení HZS ČR. Pro kvalitní výuku byly prostory však málo dostačující. A proto došlo k zahájení jeho rekonstrukce.

Dne 5. února 2019 byly v rámci projektu „Modernizace Školního a výcvikového zařízení Hasičského záchranného sboru České republiky – středisko Zbiroh“, předány prostory pro modernizaci a realizaci stavby I. etapy. V roce 2020 proběhlo kolaudační řízení vybraných výstupů tohoto projektu, který byl realizován se spolufinancováním z Integrovaného regionálního operačního programu pro období 2021 – 2027. Součástí předání byly tyto stavební objekty.

Bývalá jídelna – v těchto prostorech vznikla zcela nová pracoviště (teoretická i praktická) chemické a technické služby. Součástí chemické služby je i tzv. klecový polygon, který nachází široké uplatnění napříč složkami Integrovaného záchranného systému.

Bývalý štáb – tato část dnes zahrnuje moderní výukové prostory a prostředky pro strojní službu. Z druhé strany vznikly nové ubytovací prostory a zázemí pro frekventanty a lektory.

Vodní nádrž – rekonstrukcí tohoto objektu vznikl výukový prostor s možností záchrany osob z vodní hladiny a ledu. Rovněž slouží pro výcvik ovládání člunů a raftů.IMG_7914.JPG

Výcviková hala – tato hala byla v rámci I. etapy rekonstrukce realizována jako jediná novostavba. Její využití uplatňuje jak v rámci výuky, tak v oblasti volnočasových aktivit zúčastněných frekventantů. Součástí této haly je i cvičná požární věž.

Přibylo tak několik nových pracovišť, která jsou průběžně vybavována moderními prostředky pro potřeby hasičů. Tyto prostory byly naprojektovány v plném souladu s potřebami jednotek PO. Základ tedy tvoří budova pro technickou, chemickou, strojní a spojovou službu.

 Foto4.jpg

Zázemí ŠVZ Zbiroh

IMG_7669.JPG

V prostorech bývalého štábu vzniklo mimo jiných prostor také nové zázemí pro frekventanty a lektory. Zařízení ŠVZ Zbiroh tak disponuje několika oddělenými tzv. „špinavými“ šatnami pro účastníky výcviků, vybavenými více jak 140 klecovými skříňkami a 120 botníky. Pro bezpečnou úschovu výstroje jsou tyto skříňky vybaveny elektronickými zámky fungujícími na čip, kterým je vybaven každý účastník kurzu.

V dnešní době jsou samozřejmostí oddělené prostory na dámské a pánské, stejně tak jsou rozdělené naše šatny, toalety a dostatečné množství sprch. Proto účast frekventantek – žen nás nemůže v ničem překvapit.  

Pro údržbu výstroje jsou k dispozici dvě prádelny vybavené dvěma velkooběmovými pračkami a sušičkami. Nechybí nepřeberné množství sušících zařízení pro další součásti výstroje.

Všechny vstupy do těchto prostor (a to jak do administrativní budovy, tak i budovy pro ubytování) jsou rovněž vybaveny elektronickým otevíráním dveří a také protipanikovým kováním.IMG_7655.JPG

Pro teoretickou část výuky nám slouží dvě nové plně vybavené učebny a jedna učebna čistě jen počítačová.  Jejich součástí jsou interaktivní tabule a pro ještě větší komfort frekventantů i lektorů jsou v těchto místnostech instalovány rekuperace vzduchu.

Co se týče IT infrastruktury naší budovy, ta je napojena na centrální UPS a dále na dieselagregát. Ve všech místnostech je instalován EPS a rozhlas svedený na vrátnici ŠVZ.

Foto4.jpg

Ubytování ŠVZ Zbiroh

IMG_7927.JPGUbytovací prostory jsou rozděleny do dvou budov. Původní ubytovací část čítá na 66 lůžek celkem v 28 pokojích. Je pravidlem, že každé dva pokoje mají společné sociální zařízení.

V rámci rekonstrukce v roce 2021 vznikla nová ubytovací kapacita pro účastníky kurzu. Ta má celkem 93 lůžek celkem ve 45 pokojích. Součástí vybavení každého pokoje je TV a lednice. I zde většinou platí, že dva pokoje mají společné sociální zařízení. K dispozici jsou pokoje většinou dvoulůžkové, několik třílůžkových i jednolůžkových. Vše je rozděleno do tří pater propojených výtahem a každé patro je vybaveno svou kuchyňkou.

Nedílnou součástí ubytovacích prostor je společenská místnost vybavená televizí a stolním počítačem pro studijní potřeby frekventantů.

Foto4.jpg

vytisknout  e-mailem