HZS Královéhradeckého kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Aprílové počasí nadále zaměstnává profesionální i dobrovolné hasiče v celém Královéhradeckém kraji

Operační středisko Královéhradeckých hasičů přijalo během úterý k řešení více než dvě stovky událostí. 

Silný vítr, déšť a sněhové přeháňky vedou ke zvýšení počtu událostí, na jejichž řešení se podílejí také hasiči. Zpravidla se jedná o odstraňování spadlých stromů a větví, ale silný vítr bohužel způsobuje také větší škody na majetku.
Během úterního dne a večera ničil například střešní krytiny na budovách. Ve Velké Jesenici ulétla část střechy ze skladovací budovy, v Rychnově nad Kněžnou v ulici Na Trávníku vichřice strhla ze střechy několik plechů, které zůstaly viset zhruba deset metrů nad zemí. Podobná situace se stala také v Dobrušce v ulici Radima Drejsla. Část střechy azylového domu pro matky s dětmi v Hradci Králové – Pouchově také neodolala silnému náporu větru a došlo k jejímu poškození.
Požár stožáru elektrického vedení řešili hasiči v Albrechticích nad Orlicí, naštěstí mimo zastavěnou oblast a nikdo proto nebyl v přímém ohrožení.
Kolem půl deváté večer došlo poblíž obce Stolín na Náchodsku k železniční dopravní nehodě, kdy rychlík v menší rychlosti narazil do stromu spadlého do kolejiště. Na místě asistovala jednotka sboru dobrovolných hasičů z Červeného Kostelce. Při nehodě naštěstí nebyl nikdo zraněn, pro cestující byla zajištěna náhradní autobusová doprava. Spadlé stromy z železničních kolejí odstraňovali hasiči už v podvečer také ve Staré Pace.
Déšť a sníh během úterý komplikoval také silniční dopravu a hasiči tak zasahovali u více než dvou desítek dopravních nehod. V Lipnici u Dvora Králové například už dopoledne vyprošťovali kamion, který se předtím smekl, zapadl do příkopu a omezoval dopravu. Řidič byl naštěstí bez zranění. Hůře dopadla řidička osobního vozu Škoda Octavia, která na šedesátém osmém kilometru silnice D11 poblíž Nového Města nezvládla řízení a skončila ve středových svodidlech. Po příjezdu záchranářů si stěžovala na bolest zad. Hasiči řidičku zafixovali a následně ji předali do péče zdravotnické záchranné služby.
 
Text: mjr. Mgr. Ondřej Sezima (HZS Královéhradeckého kraje)

vytisknout  e-mailem