HZS Olomouckého kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Americký hasič původem z Doloplaz plánuje spolupráci s olomouckými kolegy

Jako sedmnáctiletí se potkali Pavel a Katherine, a to díky skautské výměně mezi partnerskými městy Olomouc a Owensboro. Po mnoha životních peripetiích se Pavel Zbořil před sedmi lety do Spojených států přestěhoval a manželka Kateřina o něm mluví s obdivem. Stal se z něj hasič! 

„Před rokem jsem se v Owensboro potkal s panem primátorem Žbánkem. Domluvili jsme se na obnově spolupráce hasičů, je o ni oboustranný zájem. Hlavně na profesionální úrovni,“ potvrdil Pavel Zbořil.

Jeho kolegové se zajímají o českou, tedy evropskou, techniku, vybavení nebo taktiku při hašení požáru. „Oheň sice vypadá všude stejně, ale evropské stavby jsou jiné, převážně zděné nebo z betonu, u nás je všechno ze dřeva nebo kompozitních materiálů. Hoří to jinak, rychleji. A oheň se také chová jinak,“ řekl již Američan Pavel Zbořil. Pokaždé, když řekl u nás, znamenalo to v Kentucky, přestože pochází z Doloplaz.

IMG_3028.jpegPavel Zbořil s manželkou Katherine na olomoucké stanici

V Česku nikdy jako hasič nepracoval, i když hasičem je od narození. Otec, děda, strejdové, sourozenci – všichni jsou dobrovolnými hasiči a někteří i profesionálními. Jako kluk prolezl hasičská auta, tahal hadice, soutěžil… ale je absolventem řezbářské školy a v Americe začínal ve firmě, která se zabývala vysokotlakým čištěním. „Teprve pak jsem si uvědomil, že mi ta hasičina chybí, i když to byl původně jen koníček. Nikdy bych neřekl, že se budu muset přestěhovat sedm tisíc kilometrů, abych se stal hasičem,“ přiznal.

Aby se stal profesionálním hasičem, musel zvládnout vysokou školu se speciálním zaměřením, udělat šestiměsíční lékařský kurz a projít náročnými fyzickými testy. Je totiž i záchranářem, hasiči mají v Americe jiný statut a je to žádané a respektované povolání.

„Čirou náhodou byl mým učitelem i hasič, který byl v Olomouci v roce 2000 na výměně a znal to tady. Po absolutoriu jsem se přihlásil do sboru v Owensboro i v celém okrese Daviess County. Napřed mě vzali na pohovor, druhý den mi volali s nabídkou práce,“ popsal Zbořil.

Dnes má za 24hodinovou směnu pět až patnáct zásahů. Požár ale není nejčastější důvod výjezdu, ze 75 procent je to zdravotnická záchranná služba, zbytek jsou nehody, požáry, povodně, technické pomoci.

V Owensboro zná Pavel Zbořil ještě dva Čechy. Jeden přišel do USA za prací, druhý studoval v Owensboro tělovýchovu na vysoké a už tam zůstal. Také to byl důsledek výměnného pobytu. Co mu „u nich“ nejvíce chybí, jsou Kofola a knedlíky. Češtinu si procvičuje hlavně díky stálému spojení s rodinou. „Volám si s rodiči a sourozenci. Jsem z pěti dětí,“ vysvětlil.

Autorem textu je Pavel Konečný z MMOL

Odkazy do noveho okna

IMG_3028

IMG_3028 

Detailní náhled

IMG_3048

IMG_3048 

Detailní náhled

IMG_3059

IMG_3059 

Detailní náhled

IMG_3069

IMG_3069 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem