Institut ochrany obyvatelstva  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Akustické zkoušky sirén

Na den 7. dubna 2021 vychází první středa v měsíci. První středa v měsíci je v okruhu odborné veřejnosti zapojené do oblasti varování obyvatelstva i občanů České republiky již celou řadu let neodmyslitelně spojena s poledním ověřováním provozuschopnosti jednotného systému varování a vyrozumění (JSVV) akustickými zkouškami sirén. 

SirenyVšechny koncové prvky varování JSVV (elektromechanické rotační a elektronické sirény a místní informační systémy s vlastnostmi elektronických sirén – zpravidla ve funkci městských a obecních rozhlasů) budou spuštěny „Zkušebním tónem“, průběhem je to trvalý tón v délce 140 sekund. Na elektronických sirénách a místních informačních systémech bude Zkušební tón doplněn verbální (slovní) informací „Zkouška sirén“. Tam, kde to technické parametry elektronických sirén a místních informačních systémů umožňují, může být několik minut před vlastní akustickou zkouškou provedena návěst. Verbální informace „Proběhne zkouška sirén“ může zaznít kromě češtiny i v angličtině, případně i v němčině nebo ruštině. Předpokládá se, že se dne 7. 4. 2021 v celé České republice spustí asi 8750 koncových prvků varování, z toho asi 4630 elektromechanických rotačních sirén, asi 1800 elektronických sirén a asi 2320 místních informačních systémů.

V současné době je JSVV považován a základní prostředek varování obyvatelstva, proto je nanejvýš důležité trvale zajišťovat jeho plnou provozuschopnost.  Ověřování provozuschopnosti JSVV akustickými zkouškami sirén vyplývá z úkolů daných vyhláškou Ministerstva vnitra č. 380/2002 Sb. Akustické zkoušky mají velký význam pro udržení JSVV v „dobré kondici“. Neprověřují jenom funkčnost koncových prvků varování, ale kompletně celého systému. Pro osoby provádějící akustické zkoušky mají význam výcvikový. Obyvatelstvu umožnují naučit se „slyšet“ koncové prvky varování ve svém okolí a připravují jej na případný příjem varovného signálu během mimořádných situací ohrožujících životy, zdraví a majetek.

I když se Institut ochrany obyvatelstva se sídlem v Lázních Bohdaneč přímo nezapojuje do provádění akustických zkoušek, má v tomto procesu své dlouhodobé i aktuální úkoly. Vzdělává a cvičí osoby, které akustické zkoušky provádějí, pro dosažení potřebné technické kvality testuje koncové prvky varování před jejich zařazením do JSVV. V případě možných problémů zjištěných během akustických zkoušek může pomoci s jejich řešením analytickou a poradenskou činností.


Vloženo: 7. 4. 2021 | Aktualizace: 7. 4. 2021 | Email: spisovna@ioolb.izscr.cz

vytisknout  e-mailem