Záchranný útvar HZS ČR  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Třetí ročník soutěže Miss Tatra už zná své vítězky

9. 9. 2013 (Nicole Zaoralová) - V sobotu 7. září 2013 proběhl již třetí ročník Zbirožského hasičského Tatrování. Nejen Tatry profesionálních a dobrovolných hasičů se ucházely o přízeň návštěvníků, ale také například jedna zástupkyně Tater v policejních barvách, která se návštěvníkům představila i v akci.  

 

Tatra č. 46 z Mníšku pod BrdyTatra č. 46 z Mníšku pod Brdy
Volba královny mezi Tatrami se uskutečnila v areálu Hasičského záchranného sboru České republiky ve Zbirohu. Areál Skladovacího a opravárenského zařízení HZS ČR přivítal v tento den více než 2 000 návštěvníků, z nich pak 784 hlasovalo pro jednu ze 71 soutěžících Tater. Tato nejpočetnější porota nakonec vybralaTatru 138 CAS 32 sboru dobrovolných hasičů města Mníšek pod Brdy.

 
Odborná porota, která se zaměřila nejen na estetický vzhled, ale také například na to, jak se o Tatru její majitelé starají, korunovala titulem „Miss Tatra 2013“ krásku Sboru dobrovolných hasičů  Klatovy, jednalo se o Tatru 815, CAS 20. První vicemiss se stala svěřenkyně SDH Folmava (Tatra 815, CAS 25) a druhou vicemiss se stala zároveň nejstarší účastnice soutěže, Tatra 17 z roku 1927, reprezentující barvy SDH Mirovice.
 
Miss Tatra 2013 - odborná porota
 
Tatra č. 62 z KlatovTatra č. 62 z Klatov
 
Tatra č. 27 z FolmavyTatra č. 27 z Folmavy
 
Tatra č. 30 z MitrovicTatra č. 30 z Mitrovic
 
 
Výměna kolaVýměna kola
Posádky Tater soutěžily také v dovednostním klání při výměně pneumatik na Tatře 815.
Do náročné soutěže se přihlásilo celkem 10 dvoučlenných posádek, které se pokusily překonat rekord z minulého ročníku, který činil 4 minuty a 53 vteřin. Tento nelehký úkol se nakonec podařil družstvu SDH Ohrazenice ve složení Michal Král a Jan Frühauf, jejichž čas byl 4 minuty a 29 sekund.
 
Návštěvníci si mohli během celého sobotního Tatrování prohlédnout také Expozici požární ochrany a civilní ochrany HZS ČR, která za tři roky svého provozu shromáždila více jak šest stovek exponátů, zájmu se také těšila expozice vyšetřování příčin požárů, zaměřená na požáry v domácnostech.
 
Bohatý program okořenilo vystoupení malých hasičátek, Soptíků z Němčic. Děti přijely vlastním hasičským autem, které bylo v závěru oceněno zvláštní cenou poroty.
 
Policejní ukázkaPolicejní ukázka
Doprovodný program byl letos pod taktovkou Policie ČR
. Ta zde předvedla například ukázku práce kynologů, zásahové jednotky nebo moderního způsobu sebeobrany, který je určen výhradně pro ozbrojené složky MUSADO.
 
 
Velcí i malí si mohli na místě prohlédnout a osahat vybrané střelné zbraně ze studijní a pracovní sbírky Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje, Odboru kriminalistické techniky a expertiz. Jednalo se o zbraně, které byly v minulosti použity k nějakému druhu trestné činnosti. Návštěvníci si tak mohli prohlédnout zbraně vojenské, civilní, lovecké a dále i několik podomácku vyrobených zbraní a zajímavá byla rovněž ukázka tzv. střílejících tužek.
 
Po celý den byla v provozu laserová střelnice a k prohlédnutí byla i technika výstrojepořádkové jednotky spolu s výstrojí potápěčskou.
 
Dekorování praporuDekorování praporu
Představila se rovněž dálniční policie z Rudné u Prahy, která slaví letos 30 let vzniku. K tomuto výročí jí byla předána stuha generálního ředitele HZS ČR, stuhu na prapor připnul náměstek generálního ředitele HZS ČR, plk. Josef Slavík.
 
O pohodovou atmosféru se postarala hudební skupina Bonton Band.
 
Druhý ročník Zbirožského hasičského Tatrování připravilo občanské sdružení Naše hasičská minulost společně s generálním ředitelstvím HZS ČR a Policií ČR.
 
Více o Expozici požární ochrany naleznete na: www.expozicezbiroh.cz
 
 
 
 
 
 
 
 
kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí
 
MV-generální ředitelství HZS ČR
Tel.: 950 819 944
Mobil: 602 215 142
e-mail: nicole.zaoralova@grh.izscr.cz

vytisknout  e-mailem