Záchranný útvar HZS ČR  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Cvičení Zóna 2010

Ve dnech 22.-23. září 2010 proběhlo cvičení ZÓNA 2010 zaměřené na činnost orgánů krizového řízení dotčených ústředních správních úřadů a Jihočeského kraje, složek integrovaného záchranného systému a dalších subjektů při řešení mimořádné události vzniklé v souvislosti se simulovanou havárií na ČEZ, a.s. – Jaderné elektrárně Temelín. 

Snímek 659.jpg

Cílem bylo procvičit činnost sil a prostředků složek integrovaného záchranného systému, vyčleněných sil a prostředků Armády ČR a dotčených subjektů při plnění vybraných úkolů podle zpracovaného Vnějšího havarijního plánu pro zónu havarijního plánování Jaderné elektrárny Temelín. Cvičení „ZÓNA 2010“ také umožnilo prověřit činnost celostátní radiační monitorovací sítě, zejména letecké monitorovací skupiny a mobilních monitorovacích skupin.
V rámci cvičení byl svolán Ústřední krizový štáb a vzhledem k závažnosti simulované krizové situace byl vyhlášen „Nouzový stav“ z úrovně vlády ČR.
Procvičení vybraných opatření ochrany obyvatelstva při řešení radiační havárie (např. dekontaminace osob a techniky, výstavba a provoz materiální základny humanitární pomoci) proběhlo formou praktických ukázek pro pozvané hosty a další účastníky cvičení v areálu vojenského letiště Bechyně.
Při realizaci cvičení „ZÓNA 2010“ byly využity poznatky a závěry z cvičení „ZÓNA 2008“, při kterém byla řešena simulovaná radiační havárie na Jaderné elektrárně Dukovany.
 
Cvičení se zúčastnilo asi 900 cvičících osob na všech úrovních řízení a bylo použito více než 60 ks speciální a užitkové techniky.
 
Záchranný útvar HZS ČR - pracoviště Hlučín zajišťoval po materiální stránce vybudování materiální základny humanitární pomoci pro 150 osob, která sloužila jako logistické zabezpečení pro účastníky cvičení a též jako ukázka materiálu, se kterým HZS ČR disponuje. Na rozvinutí základny se podíleli příslušníci HZS Jčk, kteří si tuto činnost prakticky procvičili se záměrem ověření dílčích časových norem její výstavby.
 
Cvičení proběhlo podle schválené plánovací dokumentace a jeho cíle byly splněny. Závěry a zjištěné nedostatky byly zpracovány do dokumentu Vyhodnocení cvičení „ZÓNA 2010“, který bude v dalším období předložen ke schválení do Výboru pro civilní nouzové plánování.
 
kpt. Mgr. Kristýna Černá
MV-GŘ HZS ČR

 FOTOGALERIE viz. SOUVISEJÍCÍ DOKUMENTY níže

vytisknout  e-mailem