Záchranný útvar HZS ČR  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Již 10 let hasičům pomáhají kynologové při jejich práci

V pátek, 26. července 2013 od 15,00 hodin v areálu HZS ČR ve Zbirohu budete mít jedinečnou možnost podívat se na to, jak psi pracují na zemi i ve vzduchu, protože nejatraktivnější ukázkou celého odpoledne bude slanění psa z vrtulníku.  

17. 2. 2013 – Frenštát pod Radhoštěm:  Výbuch a následné zřícení obytného domu.

27. 2. 2013 – Choceň: Plošné pátrání po pohřešované starší ženě, která odešla z bydliště bez osobních věcí a mobilního telefonu neznámo kam.
 
10. 3. 2013 – Kladno: Samovolné zřícení části třípodlažního objektu.
 
29. 4. 2013 – Praha: Výbuch plynu v Divadelní ulici č. p. 5. S následným částečným zřícením vnitřních prostor, stavebních konstrukcí a stropu.
 
23. 5. 2013 – Ostrava: Zřícení stěny domu a následné zavalení tří osob.
 
2. 6. 2013 – Praha – Západ: Sesun rozmáčeného svahu vlivem dlouhotrvajícího deště, který strhnul chatu a zavalil 2 osoby nacházející se uvnitř.
 
 
Tady všude jste je mohli vidět při práci - Grysona, Frama , Barnyho, Alexe, Freya, Jolly, Rendyho nebo Adonise a další záchranářské psy, bez kterých by si už hasiči neuměli práci vůbec představit.
 
Je to proto, že jedním z úkolů HZS ČR je poskytnutí účinné pomoci také při mimořádných událostech vyžadující nalezení a záchranu osob ze sutin zřícených budov.
 
„Psovod a pes, kteří provádí výcvik v oboru záchranářské kynologie, tvoří nedílnou kynologickou dvojici. Při indispozici psovoda je nevyužitelný pes, při indispozici psa je nevyužitelný psovod.“Popisuje souhru psa s jeho pánem Gustav Hotový, hlavní lektor služební kynologie MV.
 
Ne každý měl již to štěstí vidět psa s psovodem při práci. Proto jsme pro vás u příležitosti 10 let záchranářské kynologie v rámci IZS připravilinetradiční podívanou na to, jak záchranářští psi pracují v terénu, co musí umět, jak cvičí nebo jak se dorozumívají s psovodem.
 
V pátek, 26. července 2013 od 15,00
 hodin v areálu HZS ČR ve Zbirohu budete mít jedinečnou možnost podívat se na to, jak psi pracují na zemi i ve vzduchu, protože nejatraktivnější ukázkou celého odpoledne bude slanění psa z vrtulníku.
 
K vidění budou nejenom pejskové, ale také nejmodernější vyhledávací a vyprošťovací technika, která se využívá k záchraně osob ze zřícených budov. Uvidíte, jak se používá například štěrbinová kamera, ECHO lokátor, který dokáže lokalizovat zavaleného člověka pomocí zvuku nebo speciální zařízeníBIO radar, který je jediný v republice a dokáže v sutinách detekovat lidskou tkáň.
 
Vzhledem k charakteru akce a náročnosti ukázek je počet novinářů omezen. Prosím Vás proto o předcházející akreditaci na níže uvedený kontakt.
 
 
Adresa:
Areál Hasičského záchranného sboru ve Zbirohu
Švabín, Švabinská ulice,
Loc: 49°51'29.34"N 13°45'7.911"E
 
 
kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí
 
MV-generální ředitelství HZS ČR
Tel.: 950 819 944
Mobil: 602 215 142
e-mail: nicole.zaoralova@grh.izscr.cz

vytisknout  e-mailem