Záchranný útvar HZS ČR  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hasiče opět zaměstnávaly silné přívalové srážky

9. 6. 2013 V odpoledních a večerních hodinách došlo k lokálním silným přívalovým srážkám v Plzeňském a Středočeském kraji.  

 

Jednotky v Plzeňském kraji zasahovaly v obcích Kbelany, Rochlov, Nýřany a Kníje, kde došlo k zaplavení vodou z polí a podpořenou silným deštěm. V obci Nýřany byl vyhlášen varovný signál „Všeobecná výstraha“ a došlo k samovolné evakuaci 10 osob.

Ve Středočeském kraji došlo vlivem přílivových srážek k lokální záplavě v obcích Dolany, Středokluky a Číčovice, kde bylo evakuováno celkem sedm osob. K zabezpečení bezpečnosti na místních silnicích došlo k povolání posilových hlídek Policie ČR. V postižených obcích došlo k částečným evakuacím.

Všechny hlavní toky na území povodí Vltavy a Labe vykazují mírný pokles. Odtoky z vodních děl jsou udržovány na hodnotách neškodného průtoku, nebo na vyšších, po dohodě s příslušným povodňovým orgánem, za účelem uvolnění retenčního prostoru.

Ode dne 2. června 2013 do odvolání platí NOUZOVÝ STAV vyhlášený vládou v hl. m. Praze a krajích Středočeském, Jihočeském, Plzeňském, Ústeckém, Libereckém a Královéhradeckém. Dále byl Usnesením Ústřední povodňové komise vyhlášen na celém území povodněmi zaplavených území 2. SPA s tím, že nejsou dotčeny další vyhlášené stupně povodňové aktivity.

Jednotky PO zasahovaly od počátku povodňové situace u 6 379 událostí v souvislosti s povodněmi, počet nasazených hasičů se již nezvyšuje a zůstává na úrovni 22 000 profesionálních i dobrovolných (od 1. 6. 2013).

Celkem bylo v důsledku povodní usmrceno deset osob. 
Celkem bylo zachráněno 535 osob a evakuováno 21592 osob.

Nejčetnější zásahová činnost probíhala v krajích Středočeském a Ústeckém a byla zaměřena na čerpání vody, zpevňování hrází a likvidační práce při odstraňování škod. Většinu mimořádných událostí řeší kraje pomocí svých sil a prostředků. Přesto Česká republika akceptovala mezinárodní pomoc ze strany Slovenské republiky a Polska, které jsou nasazeny v postižených oblastech Ústeckého a Středočeského kraje. Nadále se provádí ze strany MV-GŘ HZS ČR ústřední koordinaci záchranných a likvidačních prací, kterou vyhlásilo dne 2. 6. 2013 v 8:00 hod. V rámci toho MV-GŘ HZS ČR koordinuje zejména tyto síly a prostředky:

  • vrtulníky Letecké služby Policie ČR, Armády ČR, včetně leteckých záchranářů HZS ČR a Armády ČR, a pro monitoring – dne 8. 6. 2013 byly v činnosti vrtulníky LS PČR (monitoring postižených oblastí),
  • povodňové odřady HZS krajů, které nebyly postiženy povodněmi,
  • síly a prostředky záchranného útvaru HZS ČR Hlučín dislokované v Hlučíně a ve Zbirohu,
  • 2 střelmistři ZÚ HZS ČR jsou předsunuti v Kamenici (Středočeský kraj), ostatní střelmistři jsou v pohotovosti na svých základnách,
  • velkokapacitní čerpadla (mobilní čerpací stanice MČS-400 a MČS-1500 a soupravy pro dálkovou dopravu vody HFS Hydrosub Hytrans (Somati)),
    psychologové psychologické služby HZS ČR,
  • v souladu s Ústředním poplachovým plánem byly aktivovány síly a prostředky Armády ČR.

OPIS MV-GŘ HZS ČR eviduje další nabídky zahraniční pomoci z Maďarska, Lucemburska, Ruska a Srbska. Vláda vyžádání další pomoci ze zahraničí prozatím neschválila. likvidační práce při odstraňování škod.

kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí

MV-generální ředitelství HZS ČR
Tel.: 950 819 944
Mobil: 602 215 142
e-mail: nicole.zaoralova@grh.izscr.cz

vytisknout  e-mailem