Záchranný útvar HZS ČR  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Den hasičstva a Slavnostní slib nových příslušníků na Hradčanském náměstí

5. 5. 2016 (Vít Pernica) - Dne 4. května 2016 v den svátku svatého Floriana proběhla na Hradčanském náměstí oslava Dne hasičstva a Slavnostní slib nových příslušníků. 

Dvě stě padesát nových hasičů ze všech krajů České republiky složilo slavnostní slib na Hradčanském náměstí. Jako vůbec poprvé proběhl slavnostní slib centrálně pro hasiče z celé České republiky, za přítomnosti vysokých vládních a ústavních činitelů a představitelů významných institucí.

1.jpg

Kromě hostitele pana brig. gen. Drahoslava Ryby, generálního ředitele Hasičského záchranného sboru České republiky, byli hasiči poctěni přítomností pana Milana Štěcha, předsedy Senátu parlamentu České republiky, pana Bohuslava Sobotky, předsedy vlády České republiky, pana Milana Chovance, ministr vnitra, paní Michaely Marksové, ministryně práce a sociálních věcí, pana Romana Váni, předsedy Výboru pro bezpečnost Poslanecké sněmovny České republiky, pana Václava Klučky, předsedy Podvýboru pro integrovaný záchranný systém a pro prevenci kriminality Poslanecké sněmovny České republiky, monsignora Dominika Duky, třicátého šestého arcibiskupa pražského a dvacátého čtvrtého primase českého a kardinála, gen. Alexandera Nejedlého, Prezidenta Hasičského a záchranného zboru Slovenské republiky, a pana Karla Richtera, starosta Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska.

Den hasičstva byl zahájen slavnostním ceremoniálem položení věnců k pomníku Tomáše Garrigue Masaryka. Tímto aktem jsme vzdali hold zakladateli a prvnímu prezidentovi naší země.

9-1.jpg

Věnce položili pan Milan Štěch, předseda Senátu parlamentu České republiky, pan Bohuslav Sobotka, předseda vlády České republiky, pan brig. gen. Drahoslav Ryba, generální ředitel Hasičského záchranného sboru České republiky a pan Karel Richter, starosta Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska.

Po položení věnců následoval slavnostní slib 250 nových profesionálních hasičů z celé České republiky. Většinu nováčků tvořili výjezdoví hasiči, ale byli mezi nimi i příslušníci dalších hasičských profesí, jako operátorky a operátoři tísňových linek 150 a 112, příslušníci požární prevence, ochrany obyvatelstva. Nováčci se ve slavnostním slibu zavazovali ke svědomitému plnění služebních povinností a ochraně zájmů České republiky, a to i s nasazením vlastního života. Z historie českých hasičů víme, že to nejsou jen planá slova, a že někteří z jejich bývalých kolegů přinesli ve službě České republice oběť největší.

Smyslem akce bylo „představit hasiče jako jeden celek, složený z mnoha částí. Přesně tak, jak je tomu i u reálného zásahu. Při něm rovněž spolupracují hasiči profesionální i dobrovolní, podnikoví i vojenští a jedinou jejich prioritou je kvalitní a včasná pomoc druhým“, uvedl generální ředitel Hasičského záchranného sboru České republiky pan brig. gen. Drahoslav Ryba.

Práci hasičů ocenili i přítomní hosté ve slavnostních projevech.

Pan Milan Štěch, předseda Senátu parlamentu České republiky, velmi ocenil práci hasičů: „Děláte práci, kterou je třeba ocenit, i když si veřejnost – a i já – paradoxně přejeme, aby hasiči měli práce co nejméně. Vaše práce má za sebou jednoznačné konkrétní výsledky. Uhasit požár, likvidovat následky povodní, zachránit člověka před smrtí – to jsou pozitivní pracovní výstupy, které jsou vidět okamžitě a mají nespornou hodnotu. Hodnotu, která je také respektována – hasiči tradičně patří k váženým profesím.

4.jpg

Oslavy Dne hasičstva, plánované na svátek sv. Floriána dne 4. května 2016 na Hradčanském náměstí, pořádalo Generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR. Prostředí Pražského hradu podtrhovalo slavnostní ráz celé akce. Premiéru zde měla čestná stráž příslušníků Hasičského útvaru ochrany Pražského hradu. Tento útvar vznikl v lednu tohoto roku a kromě bezpečnostních úkolů bude do budoucna plnit i ceremoniální funkci.

Pan Milan Chovanec, ministr vnitra, popřál hasičům dobré výsledky v práci a ocenil důstojný průběh ceremoniálu na Hradčanském náměstí: „Přeji nejen 250 novým hasičům mnoho dobrých výsledků při jejich náročné práci. Jsem rád, že jejich slib letos poprvé proběhl slavnostně na Hradčanském náměstí. Hasiči prakticky denně nasazují své životy, a proto si takto důstojný nástup do sboru zaslouží."

Na slavnostní slib navazovaly komentované ukázky činnosti hasičů, ukázky vybavení a činnosti Hasičského záchranného sboru ČR, jednotek sborů dobrovolných hasičů, hasičských jednotek podniků a hasičské jednotky Armády České republiky, a doprovodný
program ukázek činnosti dětských kolektivů malých hasičů. I přes nepřízeň počasí se program těšil velkému zájmu veřejnosti.

9-91.jpg

Den hasičstva byl symbolicky zakončen Hasičskou mší za živé i zahynuvší hasiče v Katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha, sloužená Dominikem kardinálem Dukou. Mše se zúčastnilo kolem dvou a půl tisíce hasičů z celé České republiky.

pplk. Mgr. Vít Pernica mail: vit.pernica@grh.izscr.cz
tiskový mluvčí Hasičského útvaru ochrany Pražského hradu

 

Na této akci bylo mimo jiné možno shlédnout i jeřáb automobilní Hidrokon HK 240, který byl pořízen v rámci projektu „Zvýšení akceschopnosti ZÚ HZS ČR pro záchranné a likvidační práce při živelných pohromách“.
Pořízení jeřábu bylo spolufinancováno ze strukturálních fondů Evropské unie, konkrétně 85% způsobilých výdajů z Integrovaného operačního programu. Zbylých 15% prostředků šlo ze státního rozpočtu České republiky .UNIE.png

 

vytisknout  e-mailem