Záchranný útvar HZS ČR  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Byly předány medaile Hasičského záchranného sboru za záchranu životů, za dlouholetou práci, i za zásluhy o bezpečnost

15. května 2012 byly v prostorách Trojského zámku v Praze předány medaile a Plakety Hasičského záchranného sboru České republiky (HZS ČR).  

 

Tato ocenění byla udělena u příležitosti státního svátku Dne osvobození od fašismu.

 Generální ředitel HZS ČR plk. Ing. Drahoslav Ryba předal jednu medaile „Za statečnost“příslušníkovi HZS Jihočeského kraje, dále sedmnáct Čestných medailí, dvě Plakety a dvacet dva medailí „Za zásluhy o bezpečnost“.
 
Předsednictvo předávající oceněníMedaili za statečnost obdržel pprap. Miroslav Kropáček, který dne 26. listopadu 2011 prokázal mimořádnou statečnost při zásahu na čerpací stanici v Českém Krumlově, kam byla na údajnou likvidaci požáru osoby a automobilu vyslána jednotka ze stanice Český Krumlov. Po příjezdu jednotky na místo bylo zjištěno, že u jednoho z čerpacích stojanů se nachází silně podnapilý agresivní muž, který z tankovací pistole benzínem opakovaně polévá svůj osobní automobil a hrozí jeho zapálením hořící cigaretou. V té době se již na místě nacházela hlídka Policie ČR, která s mužem komunikovala. Miroslav Kropáček s kolegou zaparkovali vůz za čerpacím stojanem, z jeho kufru si připravili ruční hasicí přístroje a přesunuli se do bezprostřední blízkosti stojanu z opačné strany, než se nacházel dotyčný muž. Ten v té chvíli zjistil, že mu dohořívá cigareta, tu odhodil, odložil tankovací pistoli na zem a sáhnul do kapsy pro krabičku cigaret zjevně proto, aby si zapálil další. Zároveň se opět sklonil pro tankovací pistoli a v tomto okamžiku se Miroslav Kropáček rozhodl jednat. Přistoupil k muži, který nevnímal jeho přítomnost, zezadu ho uchopil oběma rukama a povalil na zem. Současně na místo přiběhli ostatní hasiči a příslušníci Policie ČR, kteří si dotyčného převzali.
 
plk. Ing. Drahoslav Ryba předává ocenění pprap. Miroslavu KropáčkoviPprap. Miroslav Kropáček při tomto zásahu projevil schopnost rychlého úsudku, rozhodnost a mimořádnou statečnost. Neváhal nasadit vlastní zdraví, aby zabránil nejen možným rozsáhlým škodám na majetku, ale zejména na životech či zdraví zúčastněných a svým hrdinským jednáním tak beze zbytku naplnil poslání Hasičského záchranného sboru České republiky.
 
Medaili jako ocenění za dlouhodobou a přínosnou spolupráci s Hasičským záchranným sborem převzali také zástupci státní správy a samosprávy, Policie ČR a Zdravotní záchranné služby. Mezi oceněnými byl například primátor statutárního města Olomouc, Martin Novotný nebo starostka města Česká Lípa, Mgr. Hana Moudrá.
Čestná medaile byla udělena mimo jiné městu Česká Lípa a plaketu generálního ředitele obdržela Vysoká škola báňská – Fakulta bezpečnostního inženýrství.
 
„Když tady dnes stojím, uvědomuji si víc než kdy jindy, jak velké štěstí mám, že jsem svůj život spojil s lidmi, kteří svou práci zasvětili pomoci druhým. Věřím, že nikdy nezapomenete na to, proč svojí práci děláte a budete i nadále pokračovat v naplňování odkazu našeho poslání. Různými škrty nám mohou vzít peníze, někdy i motivaci do práce, ale určitě nám nikdo nemůže vzít naše přesvědčení, že to, co děláme, má smysl.“ Řekl mimo jiného ve svém projevu plk. Ryba
 
kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí
 
MV-generální ředitelství HZS ČR
Tel.: 974 819 944
Mobil: 602 215 142
e-mail:nicole.zaoralova@grh.izscr.cz

vytisknout  e-mailem