Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Ministryně financí Alena Schillerová navštívila hasiče v Jihomoravském kraji

9. 9. 2021 (MF) - Místopředsedkyně vlády a ministryně financí, paní Alena Schillerová, přijala naše pozvání a v neděli, 5. září 2021, navštívila v Jihomoravském kraji několik našich hasičských stanic a také právě rekonstruovanou požární zbrojnici dobrovolných hasičů, aby se přesvědčila o často žalostném stavu zázemí, ze kterého hasiči vyjíždějí k zásahům. Doprovázel ji generální ředitel Hasičského záchranného sboru České republiky, pan generálmajor Vladimír Vlček, a také krajský ředitel jihomoravských hasičů, plukovník Jiří Pelikán. 

Nejprve si paní ministryně prohlédla prostory hasičské stanice Brno  - město na výstavišti BVV. Jedná se o stanici typu P3, na které slouží 39 hasičů, kteří mají na starosti zásahový obvod s více než 92.000 obyvateli. Stanice je z roku 1960 a již dávno nevyhovuje současným požadavkům ani potřebám. Na úzkých chodbách se jen stěží vyhnou dva lidé proti sobě, vrata se otevírají ručně a garáž je tak malá, že kolem zaparkovaných hasičských automobilů nelze projít kolem dokola. O skutečném zázemí pro hasiče, nemůže být ani řeč.

2_Ministryně financí na stanici Brno-město_prohlíží si služebnu a hovoří se službou konajícími hasiči .jpg

Další zastávkou byla požární zbrojnice jednotky sboru dobrovolných hasičů v Brně – Žebětíně, kterou paní ministryni osobně představil dlouholetý starosta obce, pan ing. Vít Beran. V současné době probíhá na této požární zbrojnici rekonstrukce a výstavba nové části, s přispěním dotace čerpané prostřednictvím generálního ředitelství HZS ČR. Veškeré zázemí pro místní hasiče tak de facto tvoří jedna garáž na CAS a požární věž. Žebětínští hasiči se ale mohou těšit na nové prostory, do kterých se přesunou pravděpodobně již v příštím roce.

Třetím zastavením paní ministryně byla brněnská centrální stanice na ul. Lidická. Vypadá, jako by se zde zastavil čas. Ostatně posuďte sami – na přiloženém filmovém snímku z padesátých let vidíte ty samé obklady a prostory, které na stanici naleznete dodnes. Aspoň že ta technika nezůstala stejná …

V minulosti byla již opakovaně plánována rekonstrukce či dokonce přesun stanice do jiných prostor, a také proto jsou investice do stávajícího stavu jen v té nejnutnější výši, z důvodu úspor. Stávající provizorium je však již skutečně neúnosné a je nezbytné tuto situaci urychleně řešit. Stanice typu C3 je z roku 1940 a vyjíždíme odtud přibližně 2200krát ročně. HS Brno – Lidická je tak druhou nejvytíženější stanicí v celé ČR. Na stanici slouží 72 hasičů, kteří spravují zásahový obvod s více než 218 000 obyvateli.

Do textu 1.png

Posledním místem návštěvy paní ministryně, které jí v rámci návštěvy u jihomoravských hasičů představil pan generální ředitel, je naše Školní a výcvikové zařízení v Brně  - Líšni. Jedná se o výcvikový areál, ve kterém probíhají nejrůznější výcviky a kurzy hasičů. Od úplných nováčků, kteří se stali příslušníky HZS ČR, ale ještě nejsou hasiči, přes hasiče dobrovolné a podnikové, až třeba po specializační a zdokonalovací kurzy, jako například lezecké, chemické, vyprošťování atp. Paní ministryně si prohlédla některé kusy techniky, které používáme u zásahu a také měla možnost zhlédnout ukázku výcviku v tzv. ohnivém domě, který simuluje reálné podmínky požáru v uzavřeném prostoru.

Do textu 2.png

Během návštěvy a prohlídky stanic v Brně paní ministryně nijak neskrývala svoji nespokojenost a překvapení z podmínek, ve kterých hasiči slouží. „Hasiči, profesionální i dobrovolní, kteří každý den zasahují, aby zachraňovali lidem životy a pomáhali těm, kteří se ocitnou v tísni, musí mít odpovídající podmínky pro svoji práci. Není možné, aby hrozby 21. století řešili ze zázemí a s technikou z poloviny století minulého. To prostě nelze, je nezbytné to řešit, jinak dluh z minulosti bude ještě více narůstat. Investice do hasičů je investicí do bezpečí nás všech, která se nám několikanásobně vrátí v podobě ušetřených životů a uchráněného majetku.“, shrnula své dojmy z návštěvy u brněnských hasičů paní ministryně.

Jsme rádi za možnost ukázat paní ministryni v jakých podmínkách (často nevyhovujících) a s jakým vybavením sloužíme, a také za možnost ukázat, že naše vybavení se s rostoucím počtem zásahů také rychleji opotřebovává, proto potřebujeme investovat do jeho pravidelné obnovy, která se dlouhá léta díky finančním úsporám značně zpomalila. Na rozdíl od naší zásahové činnosti, která se za posledních 10 let téměř zdvojnásobila.



plk. Mgr. Rudolf KRAMÁŘ
vedoucí pracoviště komunikace
Ministerstvo vnitra - generální ředitelství
Hasičského záchranného sboru České republiky
Kloknerova 26
148 01 Praha 414
tel: +420 950 819 949
GSM: +420 720 112 150
e-mail: rudolf.kramar@grh.izscr.cz

Odkazy do noveho okna

1_Ministryně financí si s výkladem generálního ředitele HZS ČR genmjr. Vladimíra Vlčka prohlíží stanici Brno-město na BVV

1_Ministryně financí si s výkladem gener... 

Detailní náhled

2_Ministryně financí na stanici Brno-město_prohlíží si služebnu a hovoří se službou konajícími hasiči

2_Ministryně financí na stanici Brno-měs... 

Detailní náhled

3_Generální ředitel HZS ČR ukazuje ministryni financí prostor garáží s hasičskou technikou

3_Generální ředitel HZS ČR ukazuje minis... 

Detailní náhled

4_Ministryně financí na prohlídce zbrojnice v Žebětíně zdraví hasiče ve službě

4_Ministryně financí na prohlídce zbrojn... 

Detailní náhled

5_Ministryně financí hovoří před garáží s generálním ředitelem HZS ČR a starostou obce Žebětín, Ing. Vítem Beranem

5_Ministryně financí hovoří před garáží ... 

Detailní náhled

6_Ministryně financí s ředitelem jihomoravských hasičů, generálním ředitelem HZS ČR starostou obce Žebětín a hasiči

6_Ministryně financí s ředitelem jihomor... 

Detailní náhled

7_Ministryně financí s generálním ředitelem HZS ČR a hasičem na prohlídce techniky na centr. stanici na ulici Lidická v Brně

7_Ministryně financí s generálním ředite... 

Detailní náhled

8_Ministryně financí s generálním ředitelem HZS ČR a hasičem na prohlídce techniky na centr. stanici na ulici Lidická v Brně

8_Ministryně financí s generálním ředite... 

Detailní náhled

9_Ministryně financí si prohlíží prostory garáží stanici na ulici Lidická v Brně

9_Ministryně financí si prohlíží prostor... 

Detailní náhled

10_Ministryně financí a generální ředitel HZS ČR  na prohlídce areálu ŠVZ v Brně

10_Ministryně financí a generální ředite... 

Detailní náhled

11_Ministryně financí hovoří s hasiči v ŠVZ v Brně

11_Ministryně financí hovoří s hasiči v ... 

Detailní náhled

12_Ministryně financí hovoří s hasiči v ŠVZ v Brně

12_Ministryně financí hovoří s hasiči v ... 

Detailní náhled

13_Generální ředitel HZS ČR ukazuje ministryni financí hasičskou techniku

13_Generální ředitel HZS ČR ukazuje mini... 

Detailní náhled

14_Generální ředitel HZS ČR ukazuje ministryni financí hasičskou techniku

14_Generální ředitel HZS ČR ukazuje mini... 

Detailní náhled

15_Ministryně financí si prohlíží výukové pomůcky hasičů

15_Ministryně financí si prohlíží výukov... 

Detailní náhled

16_Ministryně financí zkouší za dozoru 2 hasičů použití hasičské stříkačky

16_Ministryně financí zkouší za dozoru 2... 

Detailní náhled

17_Ministryně financí v hasičském autě

17_Ministryně financí v hasičském autě 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem