HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Automobilový žebřík "ušitý" přímo pro krajské město Pardubice

Automobilový žebřík AZ 42 Scania L360 6x2 si v těchto dnech převzali přímo u výrobce, společnosti Magirus, v německém Ulmu ředitel HZS Pardubického kraje plk. Mgr. Aleš Černohorský a zástupce Statutárního města Pardubice – náměstek primátora Bc. Jan Nadrchal. 

Automobilový žebřík je opravdu doslova ušitý na míru Pardubicím. Vozidlo je unikátní zejména svoji sníženou výškou 3330 mm, čímž bude při cestě k zásahu umožněno využívat i podjezd na ulici 17.listopadu a tím pádem znatelně zkrátit dojezdové časy přes centrum města. Snížený podvozek přináší pardubickým hasičům ještě jednu nespornou výhodu. Zadní náprava vozidla je samořiditelná, což zlepší pohyblivost i na přeplněných pardubických sídlištích. Přitom dostupná výška nového žebříku je 42 m, což je o 3 m výše než u dnes používané techniky. Další vylepšení oproti stávající technice přináší samotná žebříková sada, kdy žebřík za pomocí zalamovacího ramene zvyšuje operativní parametry techniky a umožňuje lepší manipulaci v místě zásahu. 

Technické řešení stabilizačních podpěr umožňuje ustavit podpěry i pod běžným zábradlím, svodidly, případně pod některými nákladními vozidly. Automobilový žebřík je vybaven dálkově ovládanou lafetovou proudnicí a na koši integrovanou barevnou kamerou se zoomem. Nosnost záchranného koše je až 500 kg, což je zhruba o 100 kg více než u současného žebříku. Nový automobilový žebřík byl pořízen za bezmála 23,5 milionů korun z rozpočtu hasičského záchranného sboru a z příspěvku Statutárního města Pardubice. 

„Letošní příspěvek města na výškovou techniku nám umožnil nákup automobilového žebříku se speciální úpravou vhodnou speciálně pro Pardubice. Tím se zabezpečení požární ochrany ve městě opět posouvá na vyšší úroveň. Jsem rád nejen za hasiče, ale i za občany krajského města,“ uvedl ředitel Hasičského záchranného sboru Pardubického kraje Aleš Černohorský po návratu z Německa.

S automobilovým žebříkem se nejprve všichni hasiči seznámí. Po technickém zaškolení, výcviku a jistotě ovládání bude od 1. ledna 2022 sloužit zejména občanům města Pardubic.

„Po finančním daru, který Magistrát města Pardubic schválil na zasedání zastupitelstva 24. června 2021 ve výši 10 milionů korun Hasičskému záchrannému sboru Pardubického kraje na pořízení cisternové automobilové stříkačky, je finanční příspěvek na výškovou techniku, dalším potvrzením toho, že si hasičů jako partnerů ve městě opravdu vážíme,“ dodal náměstek primátora Statutárního města Pardubice Jan Nadrchal.

por. Bc. Vendula Horáková, tisková mluvčí

Odkazy do noveho okna

AZ 42 Scania nový žebřík a

AZ 42 Scania nový žebřík a 

Detailní náhled

AZ 42 Scania nový žebřík

AZ 42 Scania nový žebřík 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem