HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hydraulické vyprošťovací zařízení hasiči použijí zhruba u každé třetí nehody

Od nás víte, že hasiči více než k požárům, vyjíždějí velmi často k dopravním nehodám. Ty se na celkovém počtu událostí podílí zhruba 20 %. Dopravní nehoda je událost související s provozem dopravního prostředku v pohybu, při níž došlo k usmrcení nebo zranění osoby nebo ke škodě na majetku. Druh dopravní nehody se zatříďuje podle převažujícího charakteru nehody – tedy dopravní nehoda, železniční nehoda nebo letecká nehoda.
Jen za uplynulý týden, tedy od pondělí do neděle, vyjížděli hasiči celkem k 24 nehodám, při nichž museli vyprostit zaklíněné osoby pomocí vyprošťovacího zařízení, odstranit následky nehod a celkem byly při těchto nehodách zraněny 3 osoby.
Aby hasiči mohli zasahovat u dopravních nehod, musí projít specializačním kurzem vyprošťování u dopravních nehod a samozřejmě i kurzem poskytování první předlékařské pomoci. Někteří hasiči jsou zdravotnickými záchranáři.
Od počátku letošního roku do dnešního dne jsme zasahovali u 1156 dopravních nehod, v 67 případech hasiči museli použít hydraulické vyprošťovací zařízení, v 418 událostech hasiči uvolňovali komunikace pro plynulý silniční provoz a 507 nehod bylo se zraněním.
V letošním roce hasiči likvidovali následky 5 leteckých nehod a zasahovali u 79 železničních nehod.
A jelikož venku začínají panovat teploty pod bodem mrazu a na silnicích to může klouzat, buďte na sebe opatrní a nemějte těžkou nohu na plynu.
por. Bc. Vendula Horáková, tisková mluvčí
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem