HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Dvanáct cestujících se zranilo při nehodě autobusu, naštěstí jen cvičně

Nejednalo se o skutečnou událost, ale o taktické cvičení jednotek požární ochrany 

K dopravní nehodě autobusu, který se převrátil na bok, vyjížděly v úterý do Starého Hradiště dvě jednotky hasičů – profesionální ze stanice Pardubice a dobrovolná jednotka Městského obvodu Pardubice I. Autobus s 12 cestujícími narazil pravou přední částí do pevné překážky a následně se převrátil na pravý bok. Nebojte, naštěstí se nejednalo o skutečnou nehodu, ale o taktické cvičení jednotek požární ochrany. Úplně poprvé ale hasiči měli k dispozici autobus, na kterém skutečně mohli použít hydraulické vyprošťovací zařízení a vyzkoušet si téměř vše jako při reálné nehodě.

„Řidič autobusu, zůstal viset v bezpečnostním pásu na svém sedadle. Osoba sedící na pravé straně, na předním sedadle, byla vymrštěna nárazem před vozidlo a následně zavalena vrakem autobusu,“ upřesňuje situaci na místě cvičení nprap. Tomáš Němec, který celé cvičení pečlivě připravoval.

(Tato osoba utrpěla smrtelná zranění – nemějte strach, nejednalo se o živého figuranta, ale pouze o figurínu).

Další cestující zůstali zaklíněni po nárazu pod sedadly. Jejich zranění byla opravdu různorodá.

Zasahující hasiči si vytvořili zásahovou cestu do autobusu a určený hasič „zdravotník“ provedl třídění zraněných metodou START.

Metoda START - (S – snadná, T – terapie, A – a, R – rychlé, T – třídění), která se používá pro třídění osob postižených mimořádnou událostí v případě většího počtu obětí (zpravidla nad 10 obětí), kdy je nedostatek zdravotnického personálu vzhledem k počtu obětí. Cílem je vždy stanovit prioritu transportu obětí na stanoviště třídění raněných v prostoru pro poskytnutí zdravotní péče, kde je jim poskytována odborná zdravotnická péče zpravidla záchranáři zdravotnické záchranné služby.

Hasiči si vytvořili cestu pro evakuaci zraněných osob z havarovaného vozidla. Po vyproštění zaklíněných osob byl proveden jejich transport na „seřadiště zraněných“, které bylo opravdu bleskurychle vytvořeno ve stanu nouzového přežití. Toto stanoviště vytvořila jednotka městského obvodu Pardubice I. a zajistila hned jeho provoz.

„Všechny zraněné se podařilo vyprostit z autobusu a stabilizovat do 37 minut,“ uvedl hrdě velitel stanice mjr. Bc. Pavel Vavrouš, který bedlivě sledoval celé cvičení a následně prováděl vyhodnocení.  

Cílem cvičení totiž bylo seznámit příslušníky HZS Pardubického kraje a dobrovolnou jednotku s problematikou zásahu při dopravní nehodě vozidel hromadných prostředků. Vyzkoušet si třídění zraněných osob metodou START.

„Důležité bylo, jaké cesty si hasiči vytvoří pro vniknutí do autobusu, ale také pro evakuaci zraněných osob a poté samozřejmě i vyproštění zaklíněných osob pomocí hydraulického vyprošťovacího zařízení a pneumatických vaků,“ doplňuje náročný výcvikový zásah nprap. Tomáš Němec. Důležitá byla také souhra součinnosti profesionálních a dobrovolných hasičů při vytvoření seřadiště zraněných čekajících na transport do nemocnice.

por. Bc. Vendula Horáková, tisková mluvčí

Odkazy do noveho okna

cvičení bus (1)

cvičení bus (1) 

Detailní náhled

cvičení bus (2)

cvičení bus (2) 

Detailní náhled

cvičení bus (3)

cvičení bus (3) 

Detailní náhled

cvičení bus (4)

cvičení bus (4) 

Detailní náhled

cvičení bus (5)

cvičení bus (5) 

Detailní náhled

cvičení bus (6)

cvičení bus (6) 

Detailní náhled

cvičení bus (7)

cvičení bus (7) 

Detailní náhled

cvičení bus (8)

cvičení bus (8) 

Detailní náhled

cvičení bus (9)

cvičení bus (9) 

Detailní náhled

cvičení bus (10)

cvičení bus (10) 

Detailní náhled

cvičení bus (11)

cvičení bus (11) 

Detailní náhled

cvičení bus (12)

cvičení bus (12) 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem