HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hasiči „trénovali“ pro případ velkého lesního požáru

Hasičský záchranný sbor Pardubického kraje tento týden uspořádal ve spolupráci s Leteckou službou Policie ČR odbornou přípravu jednotek požární ochrany se zaměřením na plnění závěsného vaku pomocí požární techniky. Výcvik se závěsným vakem se uskutečnil již v Litomyšli, Poličce a nyní i na civilním letišti v Kuněticích. Taková cvičení slouží k přípravě hasičů před letní sezonou, kdy je zvýšené nebezpečí vzniku požárů lesních a polních porostů. V případě požáru lesního porostu se může jednat o členitý zalesněný terén, špatně přístupný a v takovémto místě není vyloučeno použití letecké techniky. Proto je třeba, aby byli hasiči vycvičeni na takové situace.

Členové jednotek profesionálních hasičů a dobrovolných hasičů z obcí s rozšířenou působností Pardubice nejprve prošli krátkou instruktáží k bezpečnému plnění a chování při práci. Jednotlivé jednotky pak utvořily družstva, která postupně cvičila naplnění vaku, který měl vrtulník v podvěsu. „Po naplnění vrtulník odletěl a vyprázdnil vak a vrátil se. Pokračovalo další družstvo. Jeden člen letecké hasičské služby navigoval vrtulník a druhý instruoval a dohlížel na činnost při plnění bambivaku. Každé družstvo si celý postup vyzkoušelo několikrát,“ uvedl mjr. Ing. Pavel Bér z HZS Pardubice.  

K cvičení byl využit vrtulník Letecké služby Policie ČR z Prahy s leteckými záchranáři ze Středočeského kraje. Procvičeni byli i profesionální hasiči, kteří na stanici v Pardubicích jsou ve funkci velitele družstva a velitele čety.

Za spolupráci si zaslouží poděkování nejen Letecká služba Policie ČR, ale také letiště v Kuněticích.

Vendula Horáková, tisková mluvčí

Odkazy do noveho okna

vrtulník

vrtulník 

Detailní náhled

vrtulník1

vrtulník1 

Detailní náhled

vrtulník2

vrtulník2 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem