Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Prožijte vánoce bez zásahu hasičů

13. prosince 2011 (Ivana Svitáková) - Vánoční svátky jsou symbolem rodinné pohody, štěstí a radosti. Hasiči i během těchto svátků vyjíždějí k dopravním nehodám, poskytují technické pomoci a likvidují požáry. V roce 2010 (24. 12. – 26. 12. 2010) hasiči likvidovali 50 požárů v domácnostech, které způsobily škody za 5,7 mil. korun. Nejčastější příčinou těchto požárů byla nedbalost dospělých (manipulace s otevřeným ohněm, kouření, zanedbání bezpečnostních předpisů), ale také vznícení sazí v komíně.  

Na co dbát, abychom nemuseli během vánoc volat hasiče?
 
V domácnostech je velké množství hořlavých materiálů, jako jsou koberce, záclony, čalounění. Požáry v bytech se velmi rychle šíří, proto je nutné v tomto období, kdy domovy prosvítí zapálené vánoční svíčky, dbát maximální opatrnosti.
 
Svíčky a prskavky
 
Hořící svíčka nebo prskavky je otevřený oheň, proto je nesmíme nechávat bez dozoru. Vždy, když odcházíte z domova nebo jdete spát, sfoukněte je. Případné převrácení svíčky může způsobit vznícení hořlavých materiálů v domácnosti.
 
Zapálenou svíčku nelze proto položit kamkoli a na cokoli. Svíčka by měla být umístěna na stabilní nehořlavé podložce bránící přímému kontaktu hořící svíčky s podkladem (např. chvojím adventního věnce, ubrusem apod.). Svíčky umístěte v dostatečné vzdálenosti od hořlavých materiálů, rozhodně je nedávejte k oknům do průvanu, blízko záclon, v těsné blízkosti sedaček či jiných textilií, nenechávejte je ani na poličce nebo skříni, neboť oheň se rychle přenese na nábytek a zařízení bytu.
 
 Adventní věnce 
 
Pamatujte, že adventní věnce se svíčkami, které nejsou opatřeny nehořlavou podložkou bránící kontaktu s věncem, jsou určeny jen k dekoraci a v žádném případě bychom je neměli zapalovat. Riziko, že nám pak věnec vzplane, je velké.

Pamatujte, že každý prodávaný výrobek musí být opatřen návodem k použití, kde se lze dozvědět, jak s předmětem bezpečně zacházet a jak ho správně používat. 


Vánoční pečení a vaření
 
Opatrnost se vyplatí také při „přípravě“ vánoční pohody v kuchyni. Hasiči evidují každoročně požáry, kdy došlo ke vznícení potravin. Například v roce 2010 během tří vánočních svátků hasiči likvidovali 12 požárů, které byly způsobeny vznícením potravin.

 Pamatujte, že např. horký olej na pánvi a jiné hořlavé kapaliny se nesmí hasit vodou, jinak může snadno dojít k popálení především v obličeji a na rukách.  Pokud se vám na pánvi vznítí potraviny, tak je nejlepší pánev zakrýt pokličkou, mokrou utěrkou nebo plechem na pečení. Tím zamezíme přísunu kyslíku a oheň zhasne.
 
Topidla a komíny
 
Topidla a komíny byly během loňských vánočních svátků příčinou požárů v domácnostech hned dvacet krát! Nejčastější příčinou je nesprávná obsluha topidel i vznícení sazí v komíně. Neumísťujte do blízkosti topidel žádné hořlavé látky - žhavé částice odlétající z topidla mohou velice snadno zapálit dřevo či papír uskladněný v blízkosti kamen.
 
 
Když začne hořet
 
Když přece jen dojde k požáru, snažte se v prvé řadě zachovat klid a nepodlehnout panice. Nejdříve chraňte život a zdraví, teprve potom majetek.
Jestliže je to možné, snažte se požár uhasit nebo alespoň zabránit jeho dalšímu šíření. Využijte hasicí přístroje, hydrant na chodbě, kusy látek (z neumělých vláken) apod., dávejte si přitom pozor, aby vám oheň neodřízl únikovou cestu. Pozor na elektrické přístroje či věci napojené do elektřiny. Pokud dojde např. k požáru vánočního stromku s elektrickými svíčkami, musí se nejprve vypnout proud a teprve pak lze hasit. A pamatujte, zařízení, které může být pod elektrickým proudem, nikdy nehasíme vodou ani pěnovým hasicím přístrojem!
 
  • Pamatujte, že lidské zdraví je vždy cennější než majetek a rozhodně se nepokoušejte požár zlikvidovat za každou cenu sami.
  • Požár co nejdříve oznamte hasičům prostřednictvím tísňové linky 150 či 112. Při ohlášení vždy nejdříve uveďte, co se stalo, kde k tomu došlo, zmiňte také důležité okolnosti, které mohou napomoci či naopak zkomplikovat zásah záchranářů. Poté uveďte své jméno a přímý kontakt na sebe. Důsledně se řiďte se pokyny operátora tísňové linky. 
  • Pokud se v hořícím objektu nachází více osob, varujte je a snažte se jim pomoci (zejména dětem, starým a nemohoucím osobám). 
  • Při pohybu v zakouřeném prostoru si dávejte pozor, abyste se nenadýchali toxických zplodin hoření, držte se při zemi a dýchací cesty si chraňte navlhčenou rouškou z textilie (stačí kapesník).
  • Hořící objekt co nejrychleji opusťte a přesuňte se do bezpečné vzdálenosti. Buďte připraveni poskytnout pomoc zasahujícím hasičům.
 
 Hasiči vám přejí příjemné prožití vánočních svátků bez jejich zásahu!
 
 
 
Statistická data: Vánoční požáry
 
kpt. Ing. Ivana Svitáková
tisková mluvčí
 
MV-generální ředitelství
Hasičského záchranného sboru ČR
Tel.: +420 950 819 867
Mobil: +420 724 193 394
E-mail: ivana.svitakova@grh.izscr.cz

vytisknout  e-mailem