SOŠ PO a VOŠ PO  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

20.10.2023 - SOŠ PO a VOŠ PO se podílela na mezinárodním cvičení Czech MODEX 2023

SOŠ PO a VOŠ PO byla jedním ze spoluorganizátorů mezinárodního cvičení Czech MODEX 2023. Byly poskytnuty prostory pro organizaci cvičení a také jsme se podíleli personálně na zajištění průběhu cvičení. 

Souhrnou tiskovou zprávu, včetně fotografií a videa, poskytla kolegyně tisková mluvčí HZS Moravskolezského kraje.

Tisková zpráva HZS MSK:

Mezinárodní cvičení Czech MODEX 2023 je úspěšně za námi

Čtyři náročné dny za sebou mají nejen hasiči z Moravskoslezského kraje, ale i jejich zahraniční kolegové, ve dnech 17. – 20. října 2023 se totiž konalo mezinárodní cvičení Czech MODEX 2023. 

Do cvičení, jehož cílem bylo ověření možností řešení následků rozsáhlých povodní v rámci Moravskoslezského kraje, se zúčastnilo i 6 zahraničních modulů, z Polska, Itálie, Německa, Švédska, Nizozemska a Bosny a Hercegoviny, zaměřených na vysokokapacitní čerpání. Počet účastníků cvičení přesáhl 150 osob, 70 kusů techniky, dalších 100 osob pak bylo zahrnuto do organizace cvičení.

Organizátoři, nejen z řad Hasičského záchranného sboru (HZS) Moravskoslezského kraje, ale i z řad HZS krajů, Záchranného útvaru HZS ČR z Hlučína, MV-generálního ředitelství HZS ČR a konsorcia Apell, vytvořili co možná nejrealističtější podmínky, aby byly pro cvičící týmy jak výzvou, tak zároveň jakýmsi prověřením vlastních procedur a postupů včetně parametrů používané techniky. Samotné cvičení probíhalo v co nejbezpečnější módu, na což dohlíželi nejen bezpečnostní důstojníci, ale i skupina trenérů, kteří kontinuálně pozorovali a hodnotili veškeré aktivity cvičících. Průběh cvičení byl rozdělen na dvě základní fáze nazývané též operační nasazení, obě v rámci Moravskoslezského kraje. První operační nasazení představovalo 12 hodinové nasazení ve 4 lokalitách (worksites) Moravskoslezského kraje, konkrétně se jednalo o okolí Landeku, haldu Hrabůvka, štěrkovnu Vrbice a jez ve Vratimově. Druhé operační nasazení představovalo kontinuální 24 hodinové nasazení v prostoru Hlučínské štěrkovny a jejím okolí, kdy všechny zahraniční týmu musely společně vytvořit hadicové vedení o délce přesahující 3 km.

Kromě výše zmíněných nasazení musely týmy řešit situace, které jsou běžné pro mezinárodní záchranné operace, např. mítinky s místními koordinačními autoritami, stavění operační základny, průzkumy lokalit, tiskové konference, interakce s médii. Hlavní snahou bylo ověření, zda postupují podle standardů v rámci Mechanismu civilní ochrany EU a UN. Cvičící týmy se musely vypořádat nejen s členitým terénem, ale také s řadou nahodilých, nepředvídatelných situací, které byly připraveny v rámci scénářů. Například při stavbě operační základy tak museli řešit nečekaný příchod skupiny lidí bez domova, dožadující se ubytování a jídla, jinde byli obtěžování skupinkou podnapilých osob, které jim nutily alkohol a nevyhnuli se i nejčernějšímu scénáři, kdy vlivem roztržení hadice pod vysokým tlakem došlo ke zranění dvou členů německého týmu. To si vyžadovalo nejen řešení problémů se zastavením čerpání, ale nutné bylo také poskytnout první pomoc.

Při slavnostním ukončení shrnuli nejen velitelé týmů, ale i zástupci EU a HZS MSK jak úspěšné cvičení bylo, vyzdvihli nejen skvělou organizaci, ale i to, jak nutná je koordinace a kooperace bezpečnostních složek za účelem zefektivnění záchranných prací. Proběhlo rovněž poděkování nejen zúčastněným týmům, ale i organizátorům z řad HZS MSK, HZS krajů a dalším spolupracujícím organizacím (SOŠ PO a VOŠ PO, statutární město Frýdek-Místek, Lenzing Biocel Paskov a.s., ZÚ HZS ČR z Hlučína, ZZS MSK). Všichni cvičící obdrželi účastnické certifikáty a lokální upomínkové předměty.

Odkaz na tiskovou zprávu: https://www.hzscr.cz/clanek/mezinarodni-cviceni-czech-modex-2023-je-uspesne-za-nami.aspx

Odkaz na video ze cvičení: https://youtu.be/kUsPsrc8eNc


aktualizováno: 20.10.2023

vytisknout  e-mailem