Záchranný útvar HZS ČR  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

2. velkokapacitní čerpadlo Záchranného útvaru míří do Republiky Srbsko, jednotka která převážela humanitární pomoc se již vrátila do ČR

21.5. 2014 (10:30) 2. odřad Záchranného útvaru HZS ČR s velkokapacitním čerpadlem MČS 1500 jede čerpat do povodní postižené Republiky Srbsko. V současné chvíli je odřad v Maďarsku. S jeho nasazením se počítá v Obrenovaci (okolí Bělehradu), kde již operuje náš „1. čerpací odřad“. 

V úterý odpoledne 20.5 2014 byl sestaven „2. čerpací odřad“. Jednotka se skládá z 8 příslušníků Záchranného útvaru (2. Záchranná rota - Hlučín) a 1 příslušníka HZS Jihomoravského kraje.
 
Vybavení jednotky je následující:
·          Velkokapacitní čerpadlo MČS 1500 s příslušenstvím (převáženo na podvozku MB Actros s přívěsem) - kapacita čerpadla je 1 500 lt vody/ s;
·          Nákladní vozidlo – požární nosič kontejnerů Tatra 815-7 8x8 NK;
·          Dvě osobní vozidla s přívěsem na pohonné hmoty a přívěsem s motorovým nafukovacím člunem s pevným kýlem.
 
V současné době zasahuje poblíž Bělehradu již jeden „čerpací odřad“ složený z 8 příslušníků Záchranného útvaru (3. Záchranná rota - Zbiroh) a 1 příslušníka HZS Olomouckého kraje.
Jednotka čerpá vodu ze sekundárních vodních zdrojů u obce Kostolac, cca 80 km východně od Bělehradu, a tím zabraňuje zaplavení důležitých provozů v elektrárně.
Předtím jednotka čerpala vodu z prostoru elektrárny ve Veliki Crljeni a Lazarevac.
Vybavení jednotky:
·         Velkokapacitní čerpadlo MČS 400 s příslušenstvím (převáženo na podvozku MB Actros);
·         Nákladní vozidlo s nakládacím jeřábem Tatra 815-7 8x8;
·         Dvě terénní osobní vozidla s přívěsem na pohonné hmoty a přívěsem s motorovým nafukovacím člunem s pevným kýlem.
 
 
21.5. 2014 Jednotka která převážela humanitární pomoc (1120 balíčků první pomoci a nouzového přežití) na nákladním vozidle T 815-7 8x8 s nakládacím jeřábem do Bosny – Hercegoviny se již vrátila v dopoledních hodinách na základnu v České republice.

 
V rámci pomoci Evropské unie jsou v Srbsku nasazena vysokokapacitní čerpadla z České republiky, Rakouska, Slovinska a Spolkové republiky Německo.
 
2 vozidla T 815-7 8x8 s nakládacím jeřábem, požární nosič kontejneru T 815-7 8x8 NK a čluny CZECH Marine 400 byly pořízeny za pomoci strukturálních fondů Evropské unie v rámci projektu „Zvýšení akceschopnosti Záchranného útvaru HZS ČR pro záchranné a likvidační práce při živelných pohromách“.

kpt. Ing. Marek Pjaták

Záchranný útvar HZS ČR

UNIE.png

vytisknout  e-mailem