Záchranný útvar HZS ČR  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Zásahy hasičů opět navýšeny

Universálnost, flexibilita a profesionalita hasičů byla v minulém dni opět dokázána různorodostí jejich zásahové činnosti. Zásahy u zvýšeného počtu dopravních nehod, především způsobených sněhovou kalamitou, zajištění teplého čaje a dek pro motoristy, kteří uvízli na silnicích a na druhé straně likvidace požárů například obytných domů nebo automobilů. Z technických pomocí jmenujme například otevírání uzavřených prostor, odčerpávání vody, ale také spolupráci s Policií ČR při nahlášení nástražného výbušného systému. I to byl pro hasiče čtvrtek 16. února 2012.  

 Události se zásahem hasičů

 
Zásahy hasičůZásahy hasičů
Sněhová kalamita opět způsobila potíže především mnoha motoristům, proto hasiči zaevidovali navýšení zásahů u dopravních nehod během čtvrtka 16. února 2012. Ve srovnání s dlouhodobým průměrem se počet dopravních nehod se zásahem hasičů zvýšil o 74 %, hasiči zasahovali u 92 dopravních nehod. Ale zásahy hasičů nebyli pouze u dopravních nehod,likvidovali také 59 požárů, poskytli 283 technických pomocí, což je o 84% více než dlouhodobý denní průměr (139 technických pomocí průměrně denně). Celkový počet událostí se zásahem jednotek požární ochrany se navýšil na 469 událostí, což je o 57% více ve srovnání s dlouhodobým denním průměrem. Na likvidaci všech událostí se podílelo 630 jednotek požární ochrany, z toho 442 jednotek HZS ČR.
 
datum
požáry
dopravní nehody
technické pomoci
celkem události se zásahem hasičů
počet JPO
z toho JPO HZS ČR
15.2.2012
49
301
290
687
903
619
16.2.2012
59
92
283
469
630
442
 
 
Pro srovnání: Dlouhodobý denní průměr činí 56 požárů, 56 dopravních nehod, 139 technických pomocí a 289 celkový počet všech událostí se zásahem hasičů.
 
 
Sněhová kalamita z pohledu zásahu hasičů
 
Zásahy hasičů při dopravních nehodáchZásahy hasičů při dopravních nehodách
Kraj Moravskoslezský
– okres Frýdek-Místek, Mosty u Jablůnkova. Vlivem přívalu sněhových srážek došlo k zablokování silnice I/11 v obou směrech a došlo k několika dopravním nehodám kamionů. Čtyři jednotky prováděly postupné vyprošťování vozidel a zajišťovaly zprůjezdnění komunikace. Jednotky také poskytovaly osádkám zablokovaných automobilů potřebnou pomoc.
 
 
Kraj Olomoucký          
 – v  kraji zasahovaly jednotky požární ochrany již od 15. 2. 2012 při likvidaci následků sněhové kalamity a to včetně Záchranného útvaru (ZÚ) HZS ČR se sídlem v Hlučíně. Dne 16. 2. 2012 se již převážně jednalo o vyprošťování uvízlých automobilů a zprůjezdnění komunikací. Odřad ze ZÚ HZS ČR zůstává v místě k dispozici HZS Olomouckého kraje.
 
Technika Záchranného útvaru HZS ČRTechnika Záchranného útvaru HZS ČR (leden 2011)
Kraj Vysočina            
– v kraji zasahovaly jednotky požární ochrany v průběhu celého dne při vyprošťování uvízlých automobilů, zprůjezdnění komunikací a likvidaci následků sněhové kalamity. V odpoledních hodinách byl pro potřeby kraje nasazen kombinovaný odřad ze ZÚ HZS ČR (z Hlučína i ze Zbirohu). Ve večerních hodinách byla situace již stabilizována a většina komunikací průjezdná. Odřady záchranných útvarů zůstávají v místě k dispozici HZS kraje Vysočina.
 
Kraj Pardubický         
– v kraji zasahovaly jednotky PO v průběhu celého dne při vyprošťování uvízlých automobilů, zprůjezdnění komunikací a likvidaci následků sněhové kalamity. V dopoledních hodinách byl vyslán na pomoc při vyprošťování uvízlých kamionů odřad ze Záchranného útvaru HZS ČR, který zůstává v místě k dispozici HZS Pardubického kraje.
 
Zásah hasičů během sněhové kalamityZásah hasičů během sněhové kalamity - Olomoucko
Kraj Královéhradecký
 – z kraje nebyla v průběhu dne hlášena závažná kalamitní situace jako v ostatních postižených krajích. V podvečerních hodinách si však krajské operační a informační středisko HZS Královéhradeckého kraje vyžádalo odřad ze ZÚ HZS ČR pro posílení svých jednotek. Odřad zůstává v místě k dispozici HZS Královéhradeckého kraje.
 
 
Hasiči likvidovali požáry domů i automobilů
 
I přes sněhovou nadílku jednotky požární ochrany likvidovaly také 59 požárů během celého dne 16. 2. 2012, které způsobily škodu ve výši 6,8 milionu korun. Požáry si naštěstí nevyžádaly oběti na životech. Nejvíce požárů zaznamenal kraj Středočeský (přímé škody u požárů jsou předběžné, některé požáry jsou stále v šetření).
 
 
Poděkování hasičům
 
Zasahujícím hasičům vyjádřila poděkování za pomoc paní Lucia Ležovičová :
 
Dobrý den,
tímto bych chtěla poděkovat všem hasičům za jejich práci u včerejší (15. 2. 2012) dopravní nehody na dálnici D1 u autobusu St. Agency. Opravdu jsem byla nadšená z jejich pomoci nám cestujícím, byli tam rychle a starali se o nás.
 
Patří jim velké díky i za čaj a deky, opravdu pomohli.
 
Přeji Vám co nejméně obdobných zásahů a ať se Vám všem daří!     Lucia Ležovičová
 
 
 
Foto : HZS Moravskoslezského kraje, HZS Olomouckého kraje, Záchranný útvar HZS ČR
 
 
 
kpt. Ing. Ivana Svitáková
tisková mluvčí
 
MV-generální ředitelství
Hasičského záchranného sboru ČR
Tel.: +420 950 819 867
Mobil: +420 724 193 394
E-mail: ivana.svitakova@grh.izscr.cz

 

vytisknout  e-mailem