Záchranný útvar HZS ČR  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Odstřel ledu v Mydlovarech

Hasiči odstraňovali ledové kry z koryta Úterského potoka. Zásah trval deset hodin.  

Kry Mydlovary
V soboru 25. února 2012 byl v obci Mydlovary u Křelovic na Severním Plzeňsku vyhlášen 2. stupeň povodňové aktivity.  V Úterském potoce došlo k nahromadění ker na pěti místech. Hrozilo vylití potoka z koryta a zaplavení přilehlých budov. Velitel zásahu společně se starostkou obce a zástupcem povodí Vltavy stanovili postup odstranění ledových bariér, který byl schválen povodňovou komisí.

 Čtyři ledové bariéry byly odstraněny pomocí kráčejícího bagru, který nasadilo povodí Vltavy. Stroj se pohyboval korytem potoka proti proudu a lžící rozbíjel ledové kry. Dále byla nasazena těžká technika Záchranného útvaru Zbiroh.
 
Pátá ledová bariéra byla dlouhá zhruba 120 metrů a kry se navršily do výšky 2,5 metru. Vzhledem k nepřiměřenému riziku nebylo možno bariéru rozebrat zemními stroji. Velitel zásahu požádal GŘ HZS ČR o vyslání skupiny trhacích prací. Na místo se dostavili dva střelmistři z opěrného bodu Morava, kteří se po průzkumu terénu rozhodli provést zkušební odstřel čela bariéry náložemi vkládanými do přirozených spár mezi ledovými fragmenty. Celkem bylo rozmístěno pět dílčích náloží průmyslové trhaviny AUSTROGEL o celkové hmotnosti 2,8 kg, iniciovaných elektrickým roznětem bez časování.
 
Odstřelem došlo k uvolnění čela ledové bariéry, celá masa se dala postupně do pohybu. U Hracholuské přehrady, do které ústí Úterský potok, hasiči monitorovali po dobu zásahu, zda rozbité kry nezaplavují chatovou kolonii. Došlo pouze k mírnému navýšení hladiny, ale chaty ohroženy nebyly.
 
Zasahující jednotky:
HZS Plzeň-Košutka
HZS Plzeň-Slovany
HZS Nýřany
Záchranný útvar - Zbiroh
HZS JMK – střelmistři z opěrného bodu Morava
 
Fotogalerie - HZS PLK: přejděte na tento odkaz
por. Mgr. Pavla Jakoubková
tisková mluvčí
HZS Plzeňského kraje

 

 

vytisknout  e-mailem