HZS Ústeckého kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

17.6. Likvidace následků povodní v Ústeckém kraji.

Čerpání vody a další práce probíhaly o i víkendu a budou pokračovat v dalších dnech. 

I v průběhu víkendu se na území Ústí nad Labem a v přilehlých obcích intenzivně pracovalo na odstraňování následků povodní.
V sobotu 15.6. byla posílena činnost v lokalitě Svádov, kde byly společně s dobrovolníky nasazeny jednotky SDH Malé Březno, Chabařovic a Telnice. Tyto jednotky většinou čerpaly vodu ze sklepních prostor, a oplachovaly komunikace. Jednotka HZS ÚK ze stanice Ústí nad Labem pomocí automobilového jeřábu přesunovala stavební buňku, kterou odnesla voda do vzdálenosti 200m od areálu hriště, kde byla původně ustavena a v blízkosti cyklostezky ohrožovala pohybující se občany. V samotném areálu pak byly prováděny jeřábnické práce a přesouvány některé další stavební prvky a zařízení, které přesunul vodní proud v průběhu povodně.
Jednotkou HZS zde byl likvidován i únik mazacího tuku, který se vylil z převrženého sudu za areálem hřiště.  
Pokračovaly práce v lokalitě Nový Svět a ulici Veslařská. Zde se dobrovolné jednotky z Velkého Chvojna a Telnice podílely na čerpání vody a oplachu prostor v areálu společnosti Adler a jednotka SDH Mojžíř nadále čerpala vodu ze sklepů v ulici Veslařská. V ulici Veslařská již také započalo osekávání navlhlých omítek některých objektů. Na této činnosti se podílejí zejména dobrovolníci z Akademie dobrovolných záchrannářů. V průběhu víkendu jich bylo na jednotlivé akce nasazeno téměř třicet. Další budou využiti k odstraňování následků povodně v lokalitách Svádov, Sebuzín a Církvice v pondělí.
V obci Povrly je situace stabilizovaná a jednotlivé události řeší místní jednotka SDH Povrly.
V obcích Malé Březno a Velké Březno koordinují činnost starostové obcí ve spolupráci s místními jednotkami. V obci Dolní Zálezly a ve Vaňově již nejsou nasazeny žádné jednotky a občané již nepožadují pomoc jednotek HZS a SDH.
V neděli jednotky SDH Chabařovice a Chlumec ukončily čerpání vody a oplach komunikací v ulici Vítězná. Jednotka HZS se tam podílela na pomoci v ulici Mezistanice, kde byl opět nasazen automobilový jeřáb a technický automobil.
Po celou dobu byla zajišťována nezbytná technika, pracovní a ochranné pomůcky a dostatečné množství dezinfekce do míst, kde to bylo občany požadováno.
V neděli odpoledne byla rovněž jednotkou HZS převezena humanitární pomoc, shromážděná v dobrovolnickém centru, do obce Hřensko, kde si ji převzali zástupci obce.
 
Intenzivní čerpání a další likvidační práce probíhaly a probíhají také na Litoměřicku. Zejména v Mlékojedech a Nových Kopistech, kde hasičské jednotky stále přečerpávají vodu z lagun. Podle odhadů toto čerpání potrvá do konce týdne. Čerpání probíhalo také v Terezíně, Litoměřicích – Předměstí, v Litoměřicích na Písečném ostrově a Židovicích.
 
Na Děčínsku hasičské jednotky odstraňovaly překážky způsobené velkou vodou v Děčíně, Děčíně – Starém Městě, Hřensku, Horní Poustevně a Podmoklech, Labském nábřeží a Starém Jiříkově, voda byla čerpána ve Hřensku.

vytisknout  e-mailem