Záchranný útvar HZS ČR  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hasiči vyprošťovali osoby ze závalu, naštěstí jen cvičně

3.11.2016 Více než 120 cvičících z řad hasičů, policistů, zdravotníků, strážníků a dalších složek a subjektů se dnes dopoledne zapojilo do rozsáhlého taktického cvičení složek integrovaného záchranného systému. Cílem cvičení bylo ověřit si vzájemnou spolupráci a komunikaci při mimořádné události tohoto typu. 

Záchrana zavalených osob má v případě taktického cvičení prověřit, zda jsou jednotky dostatečně vybaveny technickými prostředky pro vyprošťování, připomenout si pravidla záchranných prací, technické postupy a upozornit také na možná rizika zásahu. Zajištění bezpečnosti je klíčové, jak pro zachraňované, tak pro zachraňující“, uvedl k cíli cvičení hejtman Kraje Vysočina MUDr. Jiří Běhounek.

Cvičení vypuklo v areálu bývalých kasáren v Jihlavě – Pístově úderem půl deváté dopolední. Podle plánovaného scénáře došlo při provádění výkopových prací k výbuchu plynu. Na pracovníka, který výkop prováděl, se sesunula zemina a zavalila jej. Muž na místě svým závažným zraněním podlehl. Výbuchem byla narušena statika domu v těsné blízkosti výkopu.  V budově sutiny zavalily tři osoby, jedna z nich spadla do výkopové šachty. Několik lidí utrpělo při výbuchu šok a drobná poranění. Pětadvacet lidí se ocitlo důsledkem výbuchu bez přístřeší.

Před vstupem do objektu museli hasiči vytvořit dřevěné ochranné pažení, které jim umožnilo bezpečný vstup do výbuchem narušeného objektu. Do vyhledávání zavalených osob se zapojili také kynologové se psy. Do akce byl nasazen speciální sací bagr, kterým hasiči z budovy vyklízeli sutiny. O osoby, které se ocitly bez střechy nad hlavou, se postaral psycholog vysočinských hasičů společně s členy týmu postraumatické péče.

Policisté okolí místa mimořádné události uzavřeli a zabezpečili proti vstupu nepovolaných osob. Zajistili příjezdové i odjezdové trasy pro bezpečný a plynulý průjezd vozidel složek integrovaného záchranného systému. Hasičům i zdravotnické záchranné službě poskytovali v maximální míře součinnost, zejména při propátrávání budovy, vyhledávání a evakuaci osob i transportu zraněných. Dále policisté prováděli evidenci zraněných a evakuovaných osob, ve spolupráci s Městskou policií Jihlava zajišťovali objekt i bezpečnost a pořádek v lokalitě, kde k mimořádné události došlo“, popsal činnost policistů plk. Mgr. Petr Petr, vedoucí územního odboru Policie ČR Jihlava.

Podle prvotního hodnocení neodhalilo cvičení žádné závažnější nedostatky. Zástupci zúčastněných složek a subjektů se sejdou v časovém horizontu několika týdnů a komplexně cvičení na schůzce vyhodnotí.

Kpt. Ing. Bc. Petra Musilová – tisková mluvčí

Foto : archív HZS Kraje Vysočina

Na tomto cvičení byl požit sací bagr na podvozku MAN, který byl pořízen v rámci projektu "Technika, technologie a prostředky Záchranného útvaru HZS České republiky pro efektivní zásah".
Pořízená technika byla spolufinancována ze strukturálních fondů Evropské unie, konkrétně 85% způsobilých výdajů z Integrovaného operačního programu. Zbylých 15% prostředků šlo ze státního rozpočtu České republiky.

UNIE.png

vytisknout  e-mailem