Záchranný útvar HZS ČR  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Chování tlakových láhví při požáru

Ve dnech 29. – 31. října 2012 proběhla na tankové střelnici VÚ Brdy společná odborná příprava složek IZS v souvislosti se zásahem při požáru ocelových tlakových láhví.  

Mimořádné události spojené s přítomností tlakových lahví patří z pohledu jednotek PO k nejrizikovějším. Destruktivní účinky výbuchu tlakových lahví mohou nabývat katastrofických rozměrů, způsobit velké škody na životech, zdraví a majetku. Chování tlakových láhví při požáru je nepředvídatelné. Přítomnost tlakových láhví při mimořádné události potenciálně ohrožuje okolí do značných vzdáleností a nese sebou vysoké riziko zranění zasahujících hasičů.
 
Odborná příprava složek IZS proběhla v rámci IMZu velitelů čet, velitelů stanic a řídících důstojníků HZS Plzeňského kraje. Na úvodním semináři účastníci odborné přípravy získali informace o tom, jak efektivně a bezpečně zvládnout zásah při požáru s přítomností tlakových láhví.
 
Po teoretické přípravě následovaly praktické ukázky. Čtrnáct kusů tlakových láhví s různým druhem média (propan butan, kyslík, acetylen a vodík) bylo umístěno uvnitř dřevěných hranic. Na dálku byly postupně iniciovány. Vždy dvě láhve se stejnou náplní byly zhruba po pěti minutách zahřívání prostřeleny a dvě se nechaly neřízeně destruovat.
 
Uvnitř tlakových láhví v podmínkách požáru dochází k nárůstu tlaku. Pokud zahřívání není přerušeno, dochází k destrukci láhve a explozivnímu hoření. Střepiny z láhve a hořící předměty se mohou rozlétnout až do vzdálenosti 300 metrů. 
 
Řízená destrukce tlakových láhví prostřelením se využívá především z důvodu bezpečnosti. Takto destruované láhve zůstaly většinou na místě a došlo k řízenému odhořívání média. Ihned po průstřelu se tlaková láhev stala bezpečnou. Další výhodou je i výrazné zkrácení doby zásahu. V případě ochlazování tlakových láhví je zásah neporovnatelně časově náročnější.
 
 

 Zúčastněné složky:

HZS ČR a jednotky PO
HZS Plzeňského kraje
HZS hl. m. Prahy
HZS Středočeského kraje
HZS Jihomoravského kraje – Odřad pro trhací práce a destrukce HZS ČR
Institut ochrany obyvatelstva Lázně Bohdaneč
Hasičský záchranný útvar Hlučín, pracoviště Zbiroh a Hlučín
Hasičský záchranný sbor podniku ČEPRO
Hasičský záchranný sbor podniku SŽDC
Chemická laboratoř Třemošná
 
Policie ČR
Zásahová jednotka KŘP-P
Útvar rychlého nasazení Policie ČR
Pyrotechnická služba Policie ČR – Oddělení pyrotechnického výjezdu Praha
 
Armáda České republiky
Vojenská hasičská jednotka VÚ Brdy
 
Další subjekty
Linde a.s.
Flaga, Český plyn a.s.
por. Mgr. Pavla Jakoubková
tisková mluvčí
HZS Plzeňského kraje

vytisknout  e-mailem