Záchranný útvar HZS ČR  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Likvidace požárů skládek pneumatik trvá i několik dnů

Od roku 2006 do roku 2011 hasiči likvidovali celkem 17 požárů skladů a skládek pneumatik. Likvidace požárů pneumatik jsou mnohdy několikadenní a vyžadují nasazení i desítek jednotek požární ochrany.  

Například v roce 2007 hasiči likvidovali požár skládky pneumatik celkem šest dnů, a sice v Uherském Brodě, kde příčinou požáru bylo úmyslné zapálení. Způsobená škoda dosáhla téměř 34 milionů korun. Na likvidaci požáru se podílelo celkem 29 jednotek požární ochrany.

V roce 2009 na pět dnů zaměstnala hasiče likvidace požáru skládky ve Vřesové na Karlovarsku, kde požár vznikl také úmyslným zapálením.
 
Šest dnů trvala likvidace požáru pneumatik v Kadani - Tušimice v roce 2011, kde požárem byla zasažena plocha 6 tisíc m2.
 
Jak náročná je likvidace požárů skládek pneumatik a proč?
 
Likvidace požáru skládky Likvidace požáru skládky
„Požáry skládek pneumatik patří k nejnáročnějším mimořádným událostem jak z hlediska délky trvání zásahu jednotek požární ochrany a potřeby dodávky velkého množství hasebních látek (voda, těžká pěna), tak z důvodu převážně velkého množství uskladněného materiálu v silných vrstvách na velké ploše. Takto uskladněné pneumatiky v případě vzniku požáru prohořívají do spodních obtížně přístupných vrstev, kdy se hasební látky jen stěží dostávají k hořícímu materiálu a stékají po povrchu.
 
Požáry pneumatik se také vyznačují velkou intenzitou sálavého tepla, které rozkládá a odpařuje dodávaná hasiva (voda, těžká pěna). Ke zdolávání takové události je často zapotřebí nasazení těžké mechanizace k odvozu a rozrušování naskladněných pneumatik a postupnému dohašování rozkrytých ohnisek.
 
Požáry pneumatik jsou také charakteristické poměrně významným vývojem toxických zplodin, z nichž některé se uvolňují přímo do ovzduší a jiné společně s hasební látkou stékají po povrchu. Hrozí tak kontaminace půdního podloží a vodních zdrojů, což celý zásah významně komplikuje. Po uhašení požáru je také třeba řešit ekologickou likvidaci takto vzniklého odpadu.       
 
Na základě zkušeností z minulých let aplikují jednotky požární ochrany ke zdolání takového požáru dva typy taktických postupů. Jedním je odebírání naskladněného materiálu a jeho dohašování ve slabších vrstvách, druhým postupem je máčení odebíraného materiálu v přistavěném kontejneru naplněném směsí vody a smáčedla,“ řekl kpt. Ing. Jan Pecl, oddělení jednotek požární ochrany, generálního ředitelství HZS ČR.
 
 
FOTO: HZS Pardubického kraje 
kpt. Ing. Ivana Svitáková
tisková mluvčí
MV-generální ředitelství
Hasičského záchranného sboru ČR
Tel.: +420 950 819 867
Mobil: +420 724 193 394
E-mail: ivana.svitakova@grh.izscr.cz

 

vytisknout  e-mailem