HZS Plzeňského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

1. Mistrovství České republiky jednotek SDH ve vyprošťování zraněných osob z havarovaných vozidel

Mistrovství ČR JSDH se zúčastnilo celkem 12 družstev z České republiky a 1 družstvo z Německa.  

blovice.png
Ve dnech 6. – 7. července 2012 se v Blovicích v rámci oslav 130. výročí založení sboru konalo historicky první Mistrovství České republiky jednotek SDH ve vyprošťování zraněných osob z havarovaných vozidel.
Mistrovství se zúčastnilo jedno družstvo z každého kraje, které nominoval ředitel příslušného HZS kraje zpravidla na základě výsledků dosažených v regionálním kole a jedno družstvo ze SRN Feuerwehr Triptis.

Mistrovství ČR se konalo pod záštitou hejtmana Plzeňského kraje Ing. Milana Chovance a starosty města Blovice Jana Podušky.
 
Pořadatelem 1. mistrovství ČR jednotek SDH obcí ve vyprošťování byli MV-generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR, HZS Plzeňského kraje a Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska ve spolupráci s Českou asociací hasičských důstojníků a Městem Blovice.
 
Soutěžit přijeli jednotky SDH obcí předurčené na dopravní nehody. Všichni čtyři členové družstva byli členy jednotky SDH obce jediného zřizovatele, kterého reprezentují. Za družstvo nesměli soutěžit profesionální hasiči.
 
První den mistrovství – 6. července
 
První den mistrovství (6. července) proběhl v sále Lidového domu odborný seminář o vyprošťování pro soutěžní týmy a sbor rozhodčích. Hlavním pořadatelem semináře byla Česká asociace hasičských důstojníků.
 
Na úvod všichni přítomní uctili minutou ticha památku zesnulého Petra Vitáska. Petr patřil mezi tahouny v sekci rozhodčích, bohužel mistrovství se již nedočkal. Proto mu byla vyjádřena úcta i ze strany sboru rozhodčích, kteří si umístili na tuto soutěž Petrovu fotografii na přilbu.
 
Prvním tématem byly alternativní, hybridní a elektro- pohony u vozidel. Za společnost Mercedes-Benz s. r. o. přednášeli Martin Šteker a Patrik Pech, npor. Ing. Radim Bajger z HZS Moravskoslezského kraje seznámil posluchače s databází rizikových prvků osobních automobilů – RESCAR a plk. Ing. Luděk Prudil z GŘ HZS ČR vystoupil s přednáškou na téma E-Call v podmínkách ČR. Po upřesnění informací týkajících se organizace soutěže byly krátce představeny týmy a vylosovalo se startovní pořadí.
 
2Fotogalerie Seminář o vyprošťování pro soutěžní týmy a rozhodčí zde.
 Soutěž na Masarykově náměstí v Blovicích - 7. července
 
V sobotu 7. července v 8:00 hodin na Masarykově náměstí v Blovicích nastoupily všechny soutěžní týmy a soutěž slavnostně zahájil starosta obce Blovice Jan Poduška.
 
11Fotogalerie Slavnostní zahájení MČR v Blovicích zde.
Soutěž odstartovali Mladí hasiči z Kralovic. Nutno podotknout, že pokud by byli zařazeni mezi soutěžní družstva, jistě by zvítězili. Bezpochyby měli nejnáročnější scénář. Jako jediní vyprostili z havarovaného vozidla dvě těžce zraněné osoby, jednu z nich resuscitovali a transportovali do vrtulníku LZS. Následně si ještě museli poradit s požárem, auto v důsledku nehody začalo hořet. Požár Mladí hasiči zlikvidovali pomocí 1D proudu. Sbor dobrovolných hasičů Blovice věnoval jako poděkování za záchranu dvou životů Kralovickým hasičům vrtulník na dálkové ovládání v barvách záchranářského vrtulníku LZS.
 
42Fotogalerie Malých hasičů zde.
Mistrovství rozhodoval sbor kvalifikovaných rozhodčích z řad Hasičského záchranného sboru ČR. (Poznámka: Všichni rozhodčí a velitel této soutěže se podíleli na tvorbě konspektů odborné přípravy a listů bojového řádu, ve kterých jsou stanoveny postupy, taktika, technika, bezpečnost práce a další činnosti hasičů při dopravních nehodách.) Tým rozhodčích (foto zde) hodnotil zásah a vyproštění zraněné osoby ve třech oblastech – taktika, technika provedení zásahu a poskytnutí první předlékařské pomoci zraněnému. Mezi hlavní kritéria hodnocení tedy patří v oblasti taktiky především velení u zásahu, spolupráce celého týmu, bezpečnost práce; v oblasti techniky pak ovládání vyprošťovacích zařízení, způsob využití různých ochranných prostředků na přímou ochranu zraněné osoby a vyproštění zraněného včetně zajištění životně důležitých funkcí a fixace vyprošťovaného.
 
Pro každé družstvo byl připraven jiný scénář. Všechny věrně simulovaly dopravní nehody, se kterými se hasiči při zásazích setkávají. Uvnitř havarovaného vozu ve všech scénářích byla zaklíněna jedna osoba, která měla problémy s dýcháním a předpokládalo se poranění v oblasti krční a bederní páteře.
 
Zdravotní zajištění účastníků mistrovství zajišťovala posádka ZZS Plzeňského kraje VS Vlčice.
 
Soutěžní pokusy družstev začaly po půl deváté. Jako první nastoupili hasiči z Ostrova (Karlovarský kraj). O tomto týmu se povídalo jako o nejkrásnějším. Funkci zdravotníka vykonávala jako jediná žena této soutěže Ilona Tvrdá, DiS. Svým výkonem dokázala, že i ženy mají u hasičů svoje místo. Zasloužila si uznání všech. Její kolegové jsou na ní pyšní a říkají, že nebýt Ilony, rozhodně by nepatřili mezi nejlepší. Tento tým nasadil hned na začátku vysokou laťku, což dokazuje i jejich umístění - skončili na druhém místě. Postupně se vystřídalo všech dvanáct soutěžních týmů z ČR a družstvo dobrovolných hasičů z Německého Triptisu. Podle slov rozhodčích je připravenost zúčastněných jednotek velmi vysoká a dobrovolní hasiči připravené situace zvládli vyřešit srovnatelně s profesionály.
 
Historický prvním titulem mezi dobrovolnými sbory se pyšní jednotka z Hradce Králové – Plačic. Na druhém místě skončila jednotka z Ostrova (Karlovarský kraj) a bronz získala jednotka z Velkých Opatovic (Jihomoravský kraj). Hasiči z Blovic se umístili na pátém místě. Skvělý výkon při soutěžním pokusu nepředvedli pouze hasiči, ale i FANKLUB jednotky SDH Blovice. Výsledková listina zde.
 
10MČR Blovice - soutěžní pokusy Fotogalerie 1; Fotogalerie 2, Fotogalerie 3.
Po posledním pokusu se družstva shromáždila na náměstí k závěrečnému neoficiálnímu debrífinku. Při něm mimo jiné zaznělo poděkování autorovi a veliteli této soutěže v jedné osobě – npor. Bc. Zbyškovi Zuberovi. Dnešní den byl vyvrcholením jeho dvouletého úsilí, organizace a příprav. Před rozchodem družstev překvapili Zbyška místní hasiči společně s rozhodčími a technickou četou přáním k narozeninám. Tento okamžik byl pro Zbyška jedinou „ledovou sprchou“ jinak povedeného dne.
 
20120707-153926_1987_mcr_jsdho_ve_vyprostovani_blovice_1024.jpg
Slavnostní vyhodnocení proběhlo od 19:00 hodin v sále Lidového domu. Výsledková listina zde. Mistrovství republiky velkolepě ukončil v 23:00 ohňostroj.
 
09Fotogalerie slavnostního zakončení MČR v Blovicích zde.
 
PODĚKOVÁNÍ
 
Pořadatelům
Sponzorům
Organizátorům, hostitelům
Veliteli soutěže Zbyškovi Zuberovi
Rozhodčím
Technické četě – JSDH Blovice; Základna logistiky Zbiroh; ZÚ Zbiroh pod velením Miroslava Hrubce st.
Figurantům z řad příslušníků HZS
Soutěžním týmům a jejich doprovodu
Dobrovolným hasičům z Německa a překladatelkám
ZZS Plzeňského kraje VS Vlčice
Divákům a fanouškům

vytisknout  e-mailem